Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 april 2019

Höjda matpriser efter torkan 2018

Effekterna av förra sommarens torka fortsätter att märkas av – även i matbutikerna. Priserna på framför allt rotfrukter, kål och bär har stigit markant de senaste månaderna.

 Priset på framför allt rotfrukter har ökat i butikerna under första kvartalet – en effekt av fjolårets torka.
Priset på framför allt rotfrukter har ökat i butikerna under första kvartalet – en effekt av fjolårets torka. FOTO: iStock

Priserna på grönsaker och bär har stigit rejält under första kvartalet 2019. Framför allt rotfrukter har blivit dyrare, visar siffror från Statistiska Centralbyrån, enligt Sveriges Radio.

Anledningen: den svåra torkan förra året.

Stora eftersläpningseffekter på torkan

Såväl odlare och lantbrukare som konsumenter påverkas alltså fortfarande av den torra sommaren i fjol.

– Det var en extremt krävande sommar att odla grönsaker på och det bästa sättet att stödja våra svenska odlare är att fortsätta köpa svenskt, säger Sara Berger, VD på den ekonomiska föreningen Sydgrönt.

Läs också: Grundvattennivåerna alarmerande låga

Vitkål 70 procent dyrare

Först nu efter årsskiftet har effekterna av torkan på riktigt märkts av ute i butikerna.

Värst är priset på vitkål, som har stigit med över 70 procent. Potatis var 20 procent dyrare under första kvartalet jämfört med samma period förra året. Morötter och lök har blivit ännu dyrare.

Eftersom det var ont om blåbär och lingon i skogarna förra året har även sylt blivit märkbart dyrare.

Dyrare mjöl ger dyrare bröd

Spannmålsskördarna halverades förra året och priserna för mjöl har därför blivit högre. Till Ekot säger flera av de stora brödtillverkarna att de började höja priset på sitt bröd under första kvartalet, som konsekvens av höjda mjölpriser.

Knapp kompensation för bönder

De höjda matpriserna är bara en knapp ekonomisk kompensation för lantbrukarna, som gick med miljardförluster efter torkan.

– De höjda priserna välkomnas av odlarna, inte minst eftersom fjolårets torka inte bara gav sämre skörd, utan också för att det krävdes betydligt mer bevattning, el och personalbemanning för att få fram ett kilo grönsaker. Därför var kostnaderna för odlingen flera gånger högre. Den högre prisbilden kompenserar delvis de högre kostnaderna men inte fullt ut. Vi hoppas på en bra odlingssäsong 2019, säger Sara Berger på Sydgrönt.

Läs också: Larmrapporten: Så hårt slog torkan mot svenska bönders inkomst

Så kan du stötta svenska bönder

Svenska odlare är glada över det stöd som finns hos kund och konsument. Det är självklart roligt att veta att hårt arbete på fältet uppskattas av konsumenten.

Det finns ett stort engagemang hos svenska odlare att leverera grönsaker av hög kvalitet, som färdas kort väg till butik och har fått mogna längre tid på fält och planta. Det är bra både för miljö och människa.

Välj svenskt kött

Titta efter märket ”Kött från Sverige” nästa gång du handlar. Det är en frivillig ursprungsmärkning av kött och charkuterier som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige.

Köp mer ”Från Sverige”-märkt

Leta efter märkningen ”Från Sverige”. Den finns på allt från mejerier, kött, korv, grönsaker, frukt, bär, ägg, och müsli, till bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling och färdigrätter.

Strunta i skönhetsfel

Skördar påverkas av väderväxlingar. Frukt och grönsaker kan variera i storlek, färg och form, men smaken är det i de flesta fall inget fel på. Välj dessa varor och bidra till att minska matsvinnet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen