Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 september 2017

Hon gör strålande affärer av skånska äpplen

Kristianstad

Hon odlar 10 äppelsorter och förädlar hela skörden hemma på gården. Annika Olssons kärlek till svenska äpplen ligger till grund för ständigt nya, lyckade affärsidéer.

 Annika Olsson serverar svärmor Annas äppelkaka på gårdskaféet.
Annika Olsson serverar svärmor Annas äppelkaka på gårdskaféet. FOTO: Niklas Kämpargård
 Fruktodlaren Annika Olsson driver Vånga 77.1, ett framgångsrikt gårdskafé med restaurang och gårdshotell.
Fruktodlaren Annika Olsson driver Vånga 77.1, ett framgångsrikt gårdskafé med restaurang och gårdshotell.

Från Ivösjöns nordvästra strandbankar i Skåne har man god uppsikt över Vångabygden. Långt bort i norr reser sig Vångabergets nordsida där skidklubben, med hjälp av snökanoner, preparerar härliga nerfarter under vintern. Sommartid är skidbacken full av danskar som på cykel kastar sig ut för branterna i så hög fart som möjligt.

 Äppelodlingarna i Vånga söder om Kristianstad breder ut sig. Här hämtar Annika Olsson inspiration till nya, spännande affärsidéer.
Äppelodlingarna i Vånga söder om Kristianstad breder ut sig. Här hämtar Annika Olsson inspiration till nya, spännande affärsidéer. FOTO: Niklas Kämpargård

Rakt över vattnet är det bara någon kilometer till stora spaljéodlingar i söderläge. För Annika Olsson och hennes mamma Margareta Hjelmqvist är det Vångabygdens äppelodlingar som är själva stommen i gårdskaféet Vånga 77.1.

I deras egna odlingar är dock äppelraderna betydligt mindre. Gamla träd, med två, tre meter mellan trädstammarna ger visserligen mindre skörd men bjuder i stället på välbehövlig skugga och ett mikroklimat som gynnar både smak och karaktär i äppelskörden.

Förädlar hemma på gården

 Must, mos och chutney av gårdens äpplen säljs i butiken.
Must, mos och chutney av gårdens äpplen säljs i butiken. FOTO: Niklas Kämpargård

Annika och Margareta har lyckats förädla det som Vångabönderna drömt om i generationer. I stället för att forsla äppelskörden från Vånga och förädla frukten i en annan del av Skåne gör Annika och Margareta marmelad, chutney och fruktdrycker hemma på gården i Villands Vånga.

Totalt förädlar Annika ett tiotal olika äppelsorter med helt olika egenskaper. Discovery till sorbet och äpplemust, Aroma till pajer och bakverk och Rubinola till marmelad och chutney. Vinteräpplet Ingrid Marie, som är mångas favorit, passar allra bäst att äta som det är eller att pressas till en smakrik äppelmust.

– Kombinationen kaka och must på Ingrid Marie är nästan beroendeframkallande, säger Annika.

Läs också: Skånsk vinodling på frammarsch: Rekordskörd efter 10 års slit

Utan citronsyra

Annika gillar inte konsistensgivare, stabiliseringsmedel och färgämnen. Därför är maten och kakorna på Vånga 77.1 helt utan tillsatser. Hon använder inte ens citronsyra i marmeladerna utan arbetar enbart med ekologiska citroner och helt vanligt socker.

– Naturligt för mig är det samma som att göra själv. Jag vill veta vad maten innehåller och kan inte tänka mig att använda halvfabrikat. Dessutom avskyr jag E-nummer.

 Svenska äpplen kan numer köpas året om på grund av nya lagringmetoder.
Svenska äpplen kan numer köpas året om på grund av nya lagringmetoder. FOTO: Niklas Kämpargård

På Vånga 77.1 är framgångarna knutna till genuina råvaror som förädlats helt utan krusiduller.

– Jag tänker alltid på farmor Hanna (92 år) och mormor Ingeborg (81 år) när jag står i köket och utvecklar nya produkter. De har lärt mig att värdesätta svenska råvaror och att använda grädde och smör utan undantag.

Lönsamt direkt

Genom att kombinera mat, upplevelser och bra boende har Annika och Margareta lyckats göra Vånga 77.1 lönsamt redan från början. Dessutom arrangerar Annika och Margareta populära pizzakvällar, leder smakvandringar och tar emot företagsgrupper.

– Här ute bland äppelträden hittar jag min inspiration. Visst kan det vara stressigt och stundtals tufft att vara småföretagare men i valet mellan att driva eget eller att vara anställd är beslutet enkelt. Det här kan man helt enkelt inte vara utan, säger Annika.

[BILD)

Läs också: Deras växande affärsidé är en smaksuccé

Laddar batterierna i Spanien

Namn: Annika Olsson (43)

Familj: Barnen Maja (5 år) och Hanna (19 år). Maken Lasse. Två katter och en hund.

Bor: Annika bor med sin familj i Tosteberga och Margareta bor på gården tillsammans med sin make Mikael Hjelmqvist.

Gör: Fruktodlare och mathantverkare, driver Kafé Vånga 77.1 med restaurang, kafé och gårdshotell tillsammans med sin mamma Margareta Hjelmqvist på gården.

Gör på fritiden: Träna, arbetar i trädgården och experimentera i växthuset. Dessutom åker de till Spanien ett par veckor varje år för att ladda batterier.

Smakvandringar på Vånga 77.1

Under sommarhalvåret arrangerar Annika uppskattade i Villands Vånga. Smakstigen är tre timmar lång och börjar vid strandkanten där Annika serverar knäckebröd, marmelader och björksav och fortsätter upp genom äppelodlingen där gästerna bjuds på stenugnsbakad pizza. Längre upp i skogen serveras älgburgare i surdegsbröd innan Annika bjuder på granité (en slags isglass) på jordgubbar, citron och mörkt muscovadosocker.

Läs också: Sven har Sveriges enda tranbärsodling

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen