Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 juni 2017

Hon guidar till skogens råvaror – naturliga källor till njutning och hälsa

Jokkmokk

Det finns en matväg till njutning och hälsa. Den vägen vill Eva Gunnare från Jokkmokk visa andra. Råvarorna finns i naturen och många vet inte ens om att de går att äta. Här delar hon med sig av sin kunskap.

 Eva Gunnare är specialist på att hitta nyttiga, välsmakande örter i naturen som hon sedan använder i all sin matlagning. Tänk på att det inte är tillåtet att plocka löv och skott från träd utan markägarens tillstånd. Och självfallet får man inte skada träden.
Eva Gunnare är specialist på att hitta nyttiga, välsmakande örter i naturen som hon sedan använder i all sin matlagning. Tänk på att det inte är tillåtet att plocka löv och skott från träd utan markägarens tillstånd. Och självfallet får man inte skada träden. FOTO: Joakim Nordlund

Eva Gunnare går bland björkarna och bladen som precis har slagit ut och de lyser i härligt grönt. På bara några dagar har våren och värmen sett till att sätta färg på naturen och för Eva Gunnare, som hämtar de flesta av sina råvaror i skogen, är det här en riktig högtid.

– Det här har jag ju väntat på, säger hon och river av några färska björklöv.

En värld av smaker

Eva Gunnare är specialist på att ta tillvara alla de smaker som finns i växtriket.

– Jag är ju ingen person med gröna fingrar som odlar och står i. Jag tycker inte att jag behöver det, säger hon och vandrar vidare med sin korg.

I stället har hon upptäckt en värld av smaker och råvaror runt knuten. Hon stannar upp vid en mindre gran och plockar med sig några färska skott.

Smakar marsipan

Lite längre bort hukar hon sig i gräset och sträcker sedan fram en liten växt. Efter någon sekund framträder en smak som för tanken raka spåret till marsipan.

– Det är de unga rönnbladen som smakar så. Den brukar jag kalla grön marsipan. Och här har vi älgört som också har en ton av mandel. Den går det att göra massor av gott med, säger hon.

Bland annat brukar hon baka små muffins som hon har kryddar med älgört vilken ger en rund och behaglig underton av mandel.

 Älgörten, som känns igen på den röda stjälken, innehåller salicylsyra som bland annat används till örtte som lindrar värk. Tänk på att en växt kan vara fridlysta på en plats men inte på en annan. Ta reda på hur det ligger till där du befinner dig.
Älgörten, som känns igen på den röda stjälken, innehåller salicylsyra som bland annat används till örtte som lindrar värk. Tänk på att en växt kan vara fridlysta på en plats men inte på en annan. Ta reda på hur det ligger till där du befinner dig.

– Det som är så häftigt är ju att man har det här runt sig. Går du en skogspromenad eller en vandring på fjället så går du faktiskt också omkring i maten, säger hon.

Prata med markägaren

I dag strävar vi mot hållbarhet och närodlat ligger verkligen i tiden.

– Jag hoppas kunna inspirera och öppna ögonen så att man ser vilken resurs som finns runt omkring en. Allt ingår inte i allemansrätten och man måste också prata med markägaren. Sedan är det bara att lära sig och börja plocka. Människor har i alla tider plockat grönt, smakat och upptäckt. Det har tyvärr kommit bort lite i dag, säger hon.

Gott och nyttigt

Hon stannar åter upp vid en vacker björk.

– Det här är mitt favoritträd. Det är vackert och det man kan göra av den är både gott och nyttigt. En riktig hälsobomb faktiskt, säger hon.

Bästa partytricket när hon själv har gäster är knäckesticks som är kryddat med små torkade björkblad som ger en härlig och alldeles egen smak.

 Knäckesticks med smak av björk.
Knäckesticks med smak av björk. FOTO: Joakim Nordlund

Hon brukar också göra en kall björkdricka där hon tar färska löv som hon har i en karaff med vatten. På så sätt fångas björksmaken och man får en fräsch bordsdricka som fungerar som såväl både törstsläckare och matdryck.

– Man ska givetvis bara ta från björk som ändå ska röjas bort. Man kan också ta och torka de här bladen som sedan läggs i vatten, säger hon.

Rensar tarmarna

Björken har något som kallas saponiner vilket gör den helt fantastisk ur ett hälsoperspektiv. Saponiner är ett slags tvålämne vilket kan leda till att man blir lite löddrig om man till exempel badar bastu med bastukvast.

– Dricker man te eller vatten på björk eller björksav så rensas tarmarna väldigt fint, säger hon.

 Lägg ett par nävar färska björklöv (plockade på vår och försommar innan de blir fullstora) i en karaff med kallt vatten. Låt dra ett par timmar och rör om då och då. Sila av och servera kyld. Går också bra att göra på torkade björklöv hela året. Obs! Du måste fråga markägaren om lov innan du plockar löv från träden.
Lägg ett par nävar färska björklöv (plockade på vår och försommar innan de blir fullstora) i en karaff med kallt vatten. Låt dra ett par timmar och rör om då och då. Sila av och servera kyld. Går också bra att göra på torkade björklöv hela året. Obs! Du måste fråga markägaren om lov innan du plockar löv från träden.

Blev förälskad i fjällen

Eva Gunnare kommer ursprungligen från Stockholm. Hon blev förälskad i fjällen när hon arbetade på Svenska turistföreningens station i Kvikkjokk. Hon var också gift med en samisk man under många år och fick där ta del av den kultur som finns där vad gäller naturens olika råvaror. Till sist fick hon chansen att gå en ettårig utbildning på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk om samisk matkultur.

– Utbildningen hette Biebmo vilket är mat på samiska. Och den handlade om lokala och traditionella råvaror som finns på fjället och i skogen, berättar hon samtidigt som hon hela tiden har lite koll på växterna runt sig.

Odon i chokladkakan

Under hösten plockar hon som så många andra en hel del bär. Odon är ett bär som ofta kan förväxlas med blåbär men som är aningen större, lite ljusare och lätt ovalt i formen. Ett bär som hon brukar plocka och torka för att sedan äta som tilltugg eller ha i smeten när hon gör chokladkaka.

 Eva bakar jättegoda chokladrutor med torkade odon.
Eva bakar jättegoda chokladrutor med torkade odon.

– De är supernyttiga och tio gånger så c-vitaminrika som till exempel blåbär, säger hon.

Av bären gör hon också bärläder som är ett godis som påminner en hel del om sega remmar. Där används antingen lingon, blåbär, hjortron, hallon och jordgubbar.

– Det är så enkelt. Man värmer upp, sötar det med honung, banan eller ekologiskt socker och torkar det. Sedan klipper jag upp allt i band. Jag har nog inte träffat någon unge eller vuxen som inte gillar det, säger hon.

Håller smakföreställningar

Den här passionen har blivit en livsstil och i dag har hon sedan sex år ett eget företag där hon förmedlar sina kunskaper genom bland annat smakföreställningar.

– Där blandar jag föreläsningar med bildspel, sång, berättelser och många smakupplevelser, säger hon.

När hon på nytt hukar sig vid ett blåbärsris värmer solen skönt och nu är det också ljust dygnet runt i norra Sverige. Det påverkar enligt Eva Gunnare också både smak och näringsvärdet på allt som växer.

– Blåbären här uppe smakar mycket mer än vad de gör i södra Sverige. De här powerplantorna är ju anpassade för ett tuffare klimat. När de då får både värme och sol så växer de dygnet runt. Forskningen har kunnat se att det som växer här har mer näring och mer vitaminer än det som växer på många andra platser, säger hon.

 Blåbärsblomman är en liten försommardelikatess med svag blåbärssmak.
Blåbärsblomman är en liten försommardelikatess med svag blåbärssmak.

– Och det är ju det här som våra djur och fiskar äter så de får ju också i sig av de här fantastiska näringsämnena och det påverkar i sin tur kvaliteten.

Sedan stannar hon på nytt upp vid en liten rönn och vips har några av löven hamna i korgen. På håll hör man en storspov drilla och solen skiner genom löven.

– Tänk att få ha allt det här runt sig. Det här är rikedom, säger hon.

 De ljusa nätterna gör att växterna i norra Sverige har ett extra högt näringsvärde. Eva Gunnare hållen kurser i hur man tar vara på allt gott och nyttigt från skogen.
De ljusa nätterna gör att växterna i norra Sverige har ett extra högt näringsvärde. Eva Gunnare hållen kurser i hur man tar vara på allt gott och nyttigt från skogen.

Drömmer om fjällen

Namn: Eva Gunnare.

Ålder: 50 år.

Familj: Särbo och vuxen son från tidigare förhållande.

Bor: Jokkmokk.

Yrke: Matkreatör.

Favoritväxtwe: Björk och fjällkvanne.

Bästa hälsotips: ”Försök bli kompis med naturen och gå lite långsamt när du är ute för då upptäcker man så mycket mer än när man rusar”.

Drömmer om: ”Just nu drömmer jag om att få komma upp till fjälls i Padjelanta och sitta och titta ut över vidderna”.

Här är Evas recept på chokladrutor med odon och knäckesticks med björkkrydda

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen