Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 15 mars 2017

Humlen växer så det knakar i Sverige

Allt fler börjar odla humle kommersiellt i Sverige. Uppsvinget av humleodlingarna kopplas till det ökande intresset för att brygga öl och Carolina Råberg tillhör en av pionjärerna.

FOTO: Ronny Karlsson

De kommersiella humleodlingarna blir allt fler i Sverige. Carolina Råberg är en av pionjärerna som ska satsa under året.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli mer och mer svensk humle, säger hon.

Humle är en viktig ingrediens i framför allt öl, men kan även användas som krydda i andra sammanhang.

När det gäller öltillverkning hämtas humlen ofta från Tyskland, England, USA eller Nya Zeeland. Men det börjar hända saker i Sverige också. I Benareby strax utanför Mölnlycke satsar Carolina Råberg tillsammans med maken Erik på Yxhults Humlegård, en odling med cirka 200 plantor.

– Jag har alltid tyckt om att odla och eftersom vi brygger lite själva så kändes det spännande med humle. Framtiden får utvisa hur stort det här ska bli, säger hon.

En dunge i närheten av hemmet har förberetts för en humleodling med 200 plantor. Foto: Ronny Karlsson.
En dunge i närheten av hemmet har förberetts för en humleodling med 200 plantor, Carolina Råberg visar hur det är ordnat. Foto: Ronny Karlsson.

Vill samarbeta med lokala bryggerier

Under fjolåret testade de med en odling i en före detta paddock på gården och resultatet blev lyckat. Nu pågår arbetet med att ställa i ordning ett större område för en kommersiell humleodling. Ambitionen är att plantera de 200 humleplantorna runt påsk.

– Vi kommer inte alls att bli störst på det här, men går det bra kan det bli fler plantor. Vi hoppas kunna hitta ett eller ett par Göteborgsbryggerier att samarbeta med, säger Råberg.

På de 200 plantorna räknar hon med en skörd på cirka 40 kilo torkad humle. Ofta tar det tre år för en planta att ge full skörd, men vid provodlingen i fjol blev det skörd redan första året.

– Vi garanterar ingen skörd redan första året, men vi kan hoppas, säger Råberg.

De två humlesorter som ska odlas heter Korsta och Hulla Norrgård. Humleplantorna kan bli ända upp till nio meter höga och kan växa upp till 30 centimeter på en enda dag.

Sveriges största humleodling ligger i Skåne

Sveriges största humleodling heter Korngården och ligger utanför Staffanstorp i Skåne. Där skördades i fjol 1,2 ton humlekottar från 1500 olika plantor, och med fullvuxna plantor är ambitionen att dubbla den mängden. Korngården har så här långt odlat humlesorterna magnum, saphir och näs. Men på sikt är ambitionen att utöka antalet sorter.

Remmarlöv Gårdsbryggeri i Eslöv och South Plains i Malmö var de två första bryggerikunderna hos Korngården.

humle
Redan första året blev det skörd på plantorna vid Yxhults Humelgård utanför Mölnlycke. Foto: Carolina Råberg.

Organisation för humleodlare på gång

Örjan Berglund är en av de engagerade inom svensk humleodling. Han jobbar just nu med att få igång en branschorganisation för svenska humleodlare.

– Vi ska försöka få till stadgar och ska sedan gå ut till de personer om varit med på olika kurser om humleodling. Jag är själv föreningsmänniska, men det tar tid att få igång en organisation, säger han.

Berglund säger att det i dag finns uppemot 20 lite större humleodlingar i Sverige, och många av dom har runt 100 plantor. Han tror att en branschorganisation kan vara till stor hjälp.

– Vi kan dela med oss av kunskap och jobba med gemensamma inköp. Dessutom är det bra att kunna jobba tillsammans i samarbeten med olika bryggerier, säger han.

Berglund har sin egen humleodling och via sitt jobb på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala ska han dessutom delta i ett forskningsprojekt som handlar om svensk humle.

– Vi har fått 175 000 kronor för två år. Det blir inget stort projekt, men vi hoppas kunna lära oss mer om svensk humle, säger han.

Humlen måste mogna snabbt

En av faktorerna som är viktig för odling i Sverige är att humlen mognar snabbt. Den relativt korta sommaren i Sverige gör att skörden behöver göras i september. Men med rätt humlesorter tror han att det skulle fungera utmärkt att odla humle så långt norrut i Sverige som i Hälsingland.

I en tid när miljöhänsyn och närproducerat blir allt viktigare, tror Berglund att den svenska humlen kan växa sig betydligt starkare på marknaden.

– Efterfrågan på lokalproducerat ökar och bryggerierna blir bara fler och fler. Många bryggerier är nyfikna på svenska humle, så jag tror att marknaden är ganska god, säger han.

Fakta – humle i öl och några humlesorter

Humle används för att ge ölet beska. Humlen tillsätts medan ölet kokas eller under jäsning, så kallad torrhumling.

Det är alfasyran i humlen som skapar beskan i ölet.

Humlen är framträdande i framför allt populära ölstilar som india pale ale och american pale ale. På senare år har det blivit populärt med humlesorter som ger smak och doft av citrus och andra tropiska frukter. Exempel på sådana humlesorter är mosaic och nelson sauvin.

Humle är en färskvara som ska förvaras kallt, mörkt och syrefritt. Vanligast är att humlen hålls fryst.

Humlesorterna som ska odlas på Yxsjöns Humlegård:

Korsta

Humlen kommer från Korsta By i Sundsvall och har anor tillbaka till 1700-talet. Humlen har en hög alfasyra och uppges ge en arom av citrus, grape och tropiska frukter. Smaken ger citrus, grape och grönt gräs.

Hulla Norrgård

En humle som kommer från Österåker nordost om Stockholm. Också en humle med hög alfasyra och en arom av citrus och kryddnejlika. Smaken uppges vara örtig och kryddig.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen