Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 mars 2019

Hur långt fraktas fisk innan den kommer till Sverige?

Över 4000 mil. Så långt reser fiskpinnarna innan de hamnar på din tallrik. Det är ett helt varv runt jorden. Fortfarande fraktas fisken till Kina för att fileas – och tillbaka igen.

 Findus är en av de svenska storproducenterna som skickar torsk som fiskats upp i Atlanten till andra sidan jordklotet innan den färdiga produkten hamnar i svenska butiker.
Findus är en av de svenska storproducenterna som skickar torsk som fiskats upp i Atlanten till andra sidan jordklotet innan den färdiga produkten hamnar i svenska butiker. FOTO: iStock

Redan 2006 avslöjade tidningen Aftonbladet hur vanliga fiskpinnar transporteras tusentals mil innan de hamnar på våra tallrikar. I flera fall rörde det sig om avstånd så långa som ett varv runt jorden. Men det var 13 år sedan. Mycket har väl ändrats till det bättre sedan dess?

Torsken populär i Sverige

Ingenting har hänt, visar Lands undersökning. Fisken reser fortfarande precis lika långt.

Vi äter mycket torsk i Sverige. Efter lax är det den allra vanligaste matfisken, och som konsument är det svårt att veta var fisken har varit och hur många gånger den blivit tinad och fryst. Många torskkonsumenter känner inte till torskens långa resa.

Andra sidan jordklotet

Läs också: Forskning: Vi måste börja äta fisk som förr i tiden

Fisken reser alltså lika långt i dag som för 13 år sedan.

Torsk som säljs i svenska butiker har ofta skickats till andra sidan jordklotet innan den hamnar på svenskens middagstallrik.

Matjätten Findus är en av de svenska storproducenterna som skickar torsk som fiskats upp i Atlanten till andra sidan jordklotet innan den färdiga produkten hamnar i svenska butiker.

Såhär går det till:

Torsken fiskas fortfarande i nordöstra Stilla havet innan den fryses på trålaren till havs.

– Fisken skeppas sedan till Kina där all fisk fileas för hand i EU-godkända beredningsfabriker. Tack vare att vi handfilear fisken får vi ut mer filé än vid fiskfabrikerna i Europa där arbetet ofta görs av maskiner. Det innebär att man behöver fånga färre antal fiskar för att få ut samma antal portioner, säger Emma Pålsson, marknadschef på Findus Sverige till Land.

Läs också: 7 svenska matklassiker – bara en tillverkas i Sverige

20 000 ton per år

Resan går i de flesta fall till staden Qingdao i Kina. Där har en miljardindustri kring fiskberedning utvecklats.

– Det finns många liknande företag i Qingdao och mer än hundra exporterar sina produkter till EU. Vi exporterar nära 20 000 ton årligen, säger Yichuan Gao, VD för ett stort fiskberedningsföretag till SVT.

På fabriken i Qingdao tinas den frysta fisken upp i stora kar. Sedan fileas den för hand. En del av fisken paneras på plats i Qingdao för att sedan packas som fiskpinnar.

– Vi exporterar tusentals ton av våra produkter varje år och har inte alls haft några kvalitetsproblem eller några krav på ersättning för dålig kvalitet. Våra produkter är mycket populära i Europa, säger Yichuan Gao till SVT.

Så transporteras fisken till Sverige

Mellan Qingdao och Stockholm är det 730 mil fågelvägen. Den nedfrysta fisken färdas dock längre än så med fraktfartyg och ofta kan transporterna ta runt 80 dagar, skriver Expressen.

Under tiden hålls fisken nedfryst med hjälp av dieseldrivna kylsystem. Nedfrysningen energiförsörjdes tidigare av kinesiska kolkraftverk vars produktion resulterade i höga koldioxidutsläpp.

– I slutet av 2017 implementerades en ny miljölagstiftning i Kina som har inneburit att de producenter vi arbetar med har ställt om från kolkraft till naturgas i sin produktion, vilket vi ser som ett steg i rätt riktning miljömässigt, säger Maria Svantemark, nordisk hållbarhetschef på Findus till Expressen.

Läs också: Koderna som avslöjar var mjölken och osten egentligen kommer ifrån

Finns ingen anläggning i Sverige

Maria Svantemark säger till tidningen att det inte finns någon produktionsanläggning för fryst fisk i Sverige som kan hantera den mängd som Findus produktion behöver, samt de krav som företaget ställer på produkten. Så den långväga transporten fortsätter.

– Vi förstår om man tycker att transporterna låter långa. Den frysta fisken transporteras i fryscontainrar på mycket stora fartyg som även rymmer containrar med andra varor vilket gör att miljöpåverkan per kilo produkt blir relativt liten. Fartygen lastar mer än 6 000 stycken containrar totalt, vilket motsvarar 6 000 stycken transporter med lastbil, säger Emma Pålsson på Findus till Land.

Här fileas fisken

Även torskimportörerna Lobster och Feldt’s får sin torsk via omvägen från Kina. Matkedjan Ica får sin torsk filead i Norge, men den skeppas via Rotterdam och därifrån med lastbil till Tjeckien för packning. Coops torsk fileas i Sverige eller Polen, medan företagets varumärke Änglamarks fisk bereds i Litauen, enligt SVT.

Norsk fisk skeppas till Kina

I januari 2019 avslöjade franska tv-kanalen France 5 i en dokumentär hur norsk fisk sänds till Kina för att fyllas med vatten och kemikalier innan den skeppas tillbaka. Det skulle i detta fall röra sig om ämnet E-451 eller pentanatriumtrifosfat, som enligt dokumentären används för att öka fiskens vikt, samt att den bleker fisken för att se färsk ut.

Visserligen överskred fosfatmängden inte gränsvärdena, men dokumentären har väckt stor ilska bland franska konsumenter, och nu talas det om bojkott, skriver Fiskejournalen.

Ett varv runt jorden

Fortfarande fraktas alltså fisken från trålaren till transporthamnen, till Kina, tillbaka till Europa och slutligen ut i butik.

Aftonbladet skrev 2006 att fiskpinnen fraktades 4410 mil innan den hamnar på din tallrik.

Ett varv runt jorden är 4000 mil.

Läs också: Så bra eller dåliga är hamburgerkedjorna på att använda svenskt kött

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen