Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 maj 2019

ICA byter till svenskodlade plommontomater

I sommar byter ICA ut sina plommontomater från Holland mot svenskodlade.

Beslutet ska ge flera klimatvinster och gynna svenska bönder.

 ICA kommer under sommaren ha ett hundraprocentigt utbud av svenska plommontomater.
ICA kommer under sommaren ha ett hundraprocentigt utbud av svenska plommontomater. FOTO: ICA Sverige

Som en del i samarbetet mellan LRF och ICA Sverige som syftar till att främja svensk odling och svenska bönder, har ICA beslutat att sälja svenska plommontomater under sommar- och höstsäsongen. Det är den skånska odlarföreningen Sydgrönt som kommer att producera cirka 500 ton plommontomater till ICA under kommande säsong.

Läs också: Grönsakspriserna skjuter i höjden – efter fjolårets torka

Ökad efterfrågan på svenskt

”Vi ser en ökad efterfrågan på svenska produkter och har länge arbetat för att kunna erbjuda svenska plommontomater hela sommarsäsongen. Vår prognos är att sälja cirka en miljon förpackningar av den svenska plommontomaten under säsongen 2019”, säger Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpschef på ICA Sverige, i ett pressmeddelande.

Målet är att i juni månad kunna erbjuda 100 procent svenska plommontomater i ICA-butikerna. När skörden minskar i Sverige under hösten ska tomaterna successivt bytas ut till importerade.

Sparar tio ton plast

Beslutet innebär en klimatvinst då tomaterna inte behöver fraktas ända från Holland. Plommontomaterna, som ska säljas under ICA:s eget varumärke, ska dessutom packas i återvunna papptråg i stället för plast, vilket enligt ICA ger en plastbesparing på ungefär tio ton plast om året.

Mer svenskt på Coop

Även Coop gör en liknande förändring i tomatsortimentet under sommarsäsongen. Coops egna kvisttomater har i år bytts till svenska och plommontomaterna (annat varumärke) är också svenska.

– Vi kommer ligga på cirka 30 procent svenska, då mycket cocktailtomater fortsatt kommer från import, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Hemköp

Axfood, med kedjor som Willys och Hemköp, har drygt 70 procent svenska tomater i det totala sortimentet. Målet är att kunna erbjuda svenska plommontomater året om.

”Vi vill erbjuda våra konsumenter valfrihet, därför har vi både svenska och utländska plommontomater i våra butiker nu under säsong. Ett annat skäl är att tillgången på svenska inte räcker för de behov framför allt Willys har”, skriver Axfoods presschef Claes Salomonsson i ett mejl.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen