Idunn Wine gör fint vin av skogens bär
Målet var att göra vin av blåbär som är lika bra som fint bordeauxvin.
– Vi har nått det målet. Nu siktar vi på Nobelbanketten, säger Li Holmberg på Idunn Wine i Norsjö.
De började experimentera med hemmagjort blåbärsvin i tvättstugan för nio år sedan. Idag ersätter restauranger fina druvviner med vinerna från Idunn Wine.
Carl-Jan Granqvist har berömt med stora bokstäver och kallat det för ett vin med ”eleganta garvsyror och en underton av viol”.
Även vinkännaren Maja Samuelsson på TV4 har gett gott betyg till Rålund.
Årets glögg av lingon
Lars Normark och Li Holmberg kan nöjt konstatera att vinet försvinner från hyllorna lika fort som det ställs upp.
– Först gjorde vi tre olika viner av blåbär men har utökat med viner gjorda även på lingon och en blend av hallon och blåbär, berättar Li.
Idunn Wine varierar med lagringsmetoder och kryddning samt med alkoholfria alternativ.
Det allra senaste kom bara för några veckor sedan, Bergskär Glögg Av Lingon.
– Den kommer säkert att sälja ordentligt, bara den ställs så att den syns i butikerna.
För Idunn Wine började allt med en gammal tradition och ett uppenbart slöseri.
– Runt om oss var skogen full av bär som bara föll till marken. Vi tänkte att det bara måste gå att göra något mer av det, säger Lars.
Solvin som inspiration
I västerbottniska fönster stod förr rödskimrande flaskor där jäsande blåbär flöt upp och ner i solskenet. Det kallades solvin eller blåbärsvin men blev egentligen inte vin, mer som en spritsig släkting till blåbärssaften. Drycken blev perfekt bubbligt till jul men smakade fotogen någon månad senare.
Lars och Li började i stället med att göra ett hemmagjort blåbärsvin med tillsatt vinjäst.
Det var nu knäckpunkten kom. Li och Lars tog ett beslut som visade sig vara nyckeln till framgång.
– Vi kom till insikt om att vi behövde kompetens inom vinmakeri. Vi ville göra ett riktigt vin och behövde ta in vinkunskap utifrån.
Li är övertygad om att de hade kunnat fortsätta själva men att det i så fall bara hade blivit en uppgraderad blåbärsdricka, inget som hade kunnat mäta sig med fina viner.
Först tog Lars och Li hjälp av en duktig vinmakare från Toscana.
– Men det räckte inte riktigt. Vindruvan är också ett bär men blåbär har mycket lägre sockernivå. Dessutom blir andelen skal större när man använder hela blåbär i jäsningen, säger Lars.
Lösningen blev expertis från Kanada där det finns en tradition av att jäsa på naturens bär.
Bär året om
Det lyckades. I dag görs Idunn Wines viner en trappa ner i en lokal i Norsjö.
Huset står mitt i blåbärsskogen och en trappa upp finns en jättestor frys där årets blåbärsskörd lagras för att sedan jäsas till vin.
– Det betyder att vi kan använda lokala råvaror och kan göra vin året om, berättar Lars.
Viltväxande råvaror bokstavligen runt knuten gör det lätt för Li och Lars att följa sin plan.
– Vi har tre mål vi jobbar emot. Hälsa, hållbarhet och lokal förankring, förklarar Li.
Låg miljöpåverkan
Jämfört med klassisk vintillverkning kan Idunn stryka hela 50 procent av miljöpåverkan på en gång.
– Inga långa transporter av råvaran och när vi inte odlar den slipper vi sånt som maskiner, bevattning och bekämpningsmedel.
Vinet i Idunns blanka tankar är så svenskt att det sjunger om det och smakerna nästlar hemtamt in sig i vår matkultur.
– Vårt kryddade blåbärsvin, Rålund Norrsken, sitter perfekt till en silltallrik. Vi får se till att vinkännarna får veta det inför jul, säger Li.
Idunn Wine
Ägare: Li Holmberg och Lars Normark.
Produktion: 30 000 flaskor per år.
Idunns bästa råd:
Ta hjälp av dem som kan, det ger möjlighet att sedan ge något alldeles extra.
Sätt tydliga mål, som Nobelbanketten. Det hjälper dig hålla riktningen och du vet precis när du lyckats.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.