Mat & dryck 19 juni 2019
Inläggning av fisk – så gör du
Det gäller att vara noga med proportionerna när man lägger in sill. För smakens skull, men också för att förhindra matförgiftning. Här är de viktigaste råden.
Salt, ättika och kyla – det är tre viktiga förutsättningar för att förhindra tillväxt av bakterien Clostridium botulinum i inlagd fisk.
Läs också: Grava fisk – så gör du på rätt sätt
Minimera risk för matförgiftning
För att minimera risken för att bakterien ska växa och utveckla giftet botulinumtoxin har Livsmedelsverket tagit fram råd till dig som själv ska göra fiskinläggningar. Följer du dem så minimerar du risken för att fisken ska orsaka matförgiftning.
3 viktiga råd till dig som ska lägga in fisk
- Använd urvattnade saltsillsfiléer där saltkoncentrationen ligger på 6–8 procent.
- Använd det klassiska 1-2-3-receptet för sillinläggning: En del 12-procentig ättikssprit, två delar socker och tre delar vatten. Då är säkerhetsmarginalen god.
- Förvara din inläggning i kylskåpet som rekommenderas hålla högst 4 grader.
Källa: Livsmedelsverket
Läs också: Botulism av vitlök i olja
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.