Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 19 juni 2019

Inläggning av fisk – så gör du

Det gäller att vara noga med proportionerna när man lägger in sill. För smakens skull, men också för att förhindra matförgiftning. Här är de viktigaste råden.

 Använd rätt proportioner av ättika och salt så förhindrar du farliga bakterier att växa i din inlagda sill.
Använd rätt proportioner av ättika och salt så förhindrar du farliga bakterier att växa i din inlagda sill. FOTO: Istock

Salt, ättika och kyla – det är tre viktiga förutsättningar för att förhindra tillväxt av bakterien Clostridium botulinum i inlagd fisk.

Läs också: Grava fisk – så gör du på rätt sätt

Minimera risk för matförgiftning

För att minimera risken för att bakterien ska växa och utveckla giftet botulinumtoxin har Livsmedelsverket tagit fram råd till dig som själv ska göra fiskinläggningar. Följer du dem så minimerar du risken för att fisken ska orsaka matförgiftning.

3 viktiga råd till dig som ska lägga in fisk

  • Använd urvattnade saltsillsfiléer där saltkoncentrationen ligger på 6–8 procent.
  • Använd det klassiska 1-2-3-receptet för sillinläggning: En del 12-procentig ättikssprit, två delar socker och tre delar vatten. Då är säkerhetsmarginalen god.
  • Förvara din inläggning i kylskåpet som rekommenderas hålla högst 4 grader.

Källa: Livsmedelsverket

Läs också: Botulism av vitlök i olja

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen