Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 juni

Innertemperatur kött, fisk, fågel

Innertemperaturen är avgörande för hur väl du lyckas med tillagningen av kött, fågel och fisk. Lands matskribent Katarina Ekeström guidar dig rätt.

 En bra stektermometer kan användas till att kolla innertemperaturen på kött, fisk och fågel, men även vid brödbak. Bra investering, med andra ord!
En bra stektermometer kan användas till att kolla innertemperaturen på kött, fisk och fågel, men även vid brödbak. Bra investering, med andra ord! FOTO: Istock

Grillsäsongen står för dörren och med den kommer den sedvanliga diskussionen om vad som är rätt innertemperatur för blodigt, medium och välstekt kött.

Katarina Ekeström, Lands receptkreatör och matbloggare, menar att det varierar beroende på vem du frågar, hur stor köttbiten är och vad du själv föredrar. Samtidigt är det dumt att chansa.

– Mitt främsta tips är att skaffa en bra stektermometer, säger hon.

 Lands matskribent Katarina Ekeström.
Lands matskribent Katarina Ekeström. FOTO: Katarina Ekeström

Så använder du en stektermometer

För att mäta korrekt behöver du sticka termometerns spets i mitten på köttets tjockaste del.

En vanlig missuppfattning är att rosa kött är hälsofarligt, menar Katarina. Men bakterier sitter på ytan, aldrig i muskeln. Det är alltså ofarligt med en rosa kärna.

– Riktigt blodigt kött bör du ändå undvika om du inte har extremt bra råvaror och tillbehör. Annars står du med en blöt, blodig och halvljummen köttbit, säger hon.

Ett undantag finns också när det gäller hamburgare.

– Köttfärs är yta rakt igenom och ska alltid genomstekas.

Grilltips för yta och innertemperatur

För att lyckas på grillen ska du jobba med två sidor av gallret, en direkt och en indirekt.

Den direkta sidan är där du har en jämn och fin glödbädd under gallret. Den indirekta sidan är där du skuffat bort kolen så att det inte finns någon glöd direkt under gallret. Värme sprider sig i stället dit från glödsidan.

Låt köttet vila

Du kan nu välja att lägga den råa köttbiten snabbt på glödsidan och få en snygg yta för att sedan lägga över den på andra sidan tills rätt innertemperatur uppnås – eller att tvärtom lägga köttet på den svalare sidan av gallret först och sedan fixa ytan på glödsidan efter att intertemperaturen uppnåtts. Denna metod kallas reverse rear.

– Ett sista tips är att alltid låta det färdiglagade köttet vila. Köttsafterna kommer att stabilisera sig och inte blöda ut lika mycket när du skär upp. Räkna även med att innertemperaturen stiger några grader under vilan, säger Katarina Ekeström.

Se nedan listan över innertemperaturer för olika köttslag.

Innertemperatur för blodigt (rare), medium och välstekt (well done)

  • Blodigt/rare: 52-54˚C (nöt, lamm)
  • Medium rare: 55-60˚C (nöt, kalv, lamm)
  • Medium: 58–68˚C (nöt, kalv, lamm)
  • Välstekt/well done: 70˚C (fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm, färs)

Innertemperatur för nötkött

55-70˚C:

Biff

Entrecôte

Flankstek

Fransyska

Oxfilé

Rostbiff

Ryggbiff

70˚C:

Nötfärs

80-85˚C:

Högrev

Ytterlår

Innertemperatur för kalv

60-70˚C:

Kalventrecôte

Kalvfilé

Kalvstek

Kalvytterfilé

70˚C:

Kalvfärs

Innertemperatur för fläskkött – ska genomstekas

70˚C:

Fläskkotlett

Flintastek

Fläskfilé

Fläskfärs

Fläskytterfilé

Fläskkotlett

80-85˚C:

Fläskkarré

Innertemperatur för lamm

58-70˚C:

Lammentrecôte

Lammfilé

Lammkotlett

Lammstek

70˚C:

Lammfärs

Innertemperatur för vilt

58-70˚C:

Renstek

Hjortfilé

Rådjursfilé

Älgfilé

65-70˚C:

Vildsvinsfilé

Innertemperatur för fågel – ska genomstekas

72˚C:

Kycklingfilé

Kycklinglår

Kalkonfilé

75˚C:

Kycklingklubba

Hel/halv kyckling

Hel/halv kalkon

Vingar

Innertemperatur för fisk

32˚C

Tonfisk (rå kärna)

55-65˚C:

Lax

Hel fisk

Hälleflundra

Torsk

Källa:Ica, Svenskt kött, Mitt kök

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen