Innertemperatur kött, fisk, fågel
Innertemperaturen är avgörande för hur väl du lyckas med tillagningen av kött, fågel och fisk. Lands matskribent Katarina Ekeström guidar dig rätt.
Blodigt, medium eller välstekt? Oavsett om det vankas grillning eller nyårsmiddag kommer den sedvanliga diskussionen om vad som är rätt innertemperatur.
Katarina Ekeström, Lands receptkreatör och matbloggare, menar att det varierar beroende på vem du frågar, hur stor köttbiten är och vad du själv föredrar. Samtidigt är det dumt att chansa.
– Mitt främsta tips är att skaffa en bra stektermometer, säger hon.
Så använder du en stektermometer
För att mäta korrekt behöver du sticka termometerns spets i mitten på köttets tjockaste del.
En vanlig missuppfattning är att rosa kött är hälsofarligt, menar Katarina. Men bakterier sitter på ytan, aldrig i muskeln. Det är alltså ofarligt med en rosa kärna.
– Riktigt blodigt kött bör du ändå undvika om du inte har extremt bra råvaror och tillbehör. Annars står du med en blöt, blodig och halvljummen köttbit, säger hon.
Ett undantag finns också när det gäller hamburgare.
– Köttfärs är yta rakt igenom och ska alltid genomstekas.
Innertemperaturer för olika köttslag – blodigt (rare), medium och välstekt (well done)
- Blodigt/rare: 52-54˚C (nöt, lamm)
- Medium rare: 55-60˚C (nöt, kalv, lamm)
- Medium: 58–68˚C (nöt, kalv, lamm)
- Välstekt/well done: 70˚C (fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm, färs)
Innertemperatur för nötkött
55-70˚C:
Biff
Entrecôte
Flankstek
Fransyska
Oxfilé
Rostbiff
Ryggbiff
70˚C:
Nötfärs
80-85˚C:
Högrev
Ytterlår
Innertemperatur för kalv
60-70˚C:
Kalventrecôte
Kalvfilé
Kalvstek
Kalvytterfilé
70˚C:
Kalvfärs
Innertemperatur för fläskkött – ska genomstekas
70˚C:
Fläskkotlett
Flintastek
Fläskfilé
Fläskfärs
Fläskytterfilé
Fläskkotlett
80-85˚C:
Fläskkarré
Innertemperatur för lamm
58-70˚C:
Lammentrecôte
Lammfilé
Lammkotlett
Lammstek
70˚C:
Lammfärs
Innertemperatur för vilt
58-70˚C:
Renstek
Hjortfilé
Rådjursfilé
Älgfilé
65-70˚C:
Vildsvinsfilé
Innertemperatur för fågel – ska genomstekas
72˚C:
Kycklingfilé
Kycklinglår
Kalkonfilé
75˚C:
Kycklingklubba
Hel/halv kyckling
Hel/halv kalkon
Vingar
Innertemperatur för fisk
32˚C
Tonfisk (rå kärna)
55-65˚C:
Lax
Hel fisk
Hälleflundra
Torsk
Källa:Ica, Svenskt kött, Mitt kök