Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 3 februari

”Jag lagrar vanlig hushållsost – det blir alltid succé!”

Vadstena

Ladugård 206 utanför Vadstena har blivit en besöksfavorit och för många är det ostdisken som lockar. Och Staffan Linde så klart, mannen som ser till att utbilda gästerna i den ständigt växande svenska ostvärlden. Häng med när Från Sverige-resan reser till Vadstena och njuter av ost och landar i ladugården som håller de svenska ostarna allra högst! Från Sverige-resan är ett samarbete mellan Land och märkningen Från Sverige - häng med!

 Staffan Linde är överallt på Ladugård 206, allra helst i ostdisken.
Staffan Linde är överallt på Ladugård 206, allra helst i ostdisken. FOTO: Johan Rönnholmen, Ladugård 206

Besöker man Ladugård 206 så hittar man Staffan Linde bakom den åtta meter långa ostdisken. Eller i kassan. Eller på trappan vid entrén. Eller ute vid den svenska ostkylen. Eller …. Ja, ni förstår, Staffan Linde är lite överallt i den gamla ladugården som inrymmer restaurang, kafé, ostdisk, deli, kafferosteri och inredningsbutik och förmodligen lite till om man söker sig runt överallt. Men oftast hittar man Staffan i närheten av ostarna.

– Vi har sålt ost här i 15 år och är det något jag älskar så är det verkligen ost, berättar han och beskriver några av favoriterna i den långa ostdisken. Det är många ostar som gås igenom!

Många svenska ostar

 De svenska ostarna har en särskild kyl - smart för kunderna.
De svenska ostarna har en särskild kyl - smart för kunderna. FOTO: Joel Linderoth

Ladugård 206 är lite av ett fenomen där den ligger naturskönt mitt bland åkrarna någon kilometer utanför Vadstena i Östergötland. Sedan starten 2002, i år firar man 20-årsjubileum, har verksamheten vuxit kontinuerligt och har man en gång stannat till så vill man komma åter. Det är som att komma hem till några trevliga vänner och bjudas på god mat.

– Precis så vill jag att det ska vara, att de som kommer hit ska känna att de kommer hem till mig och min familj! Det ska finnas en själ i det vi gör, jag vill att vi ska servera mat som är god och ärlig och från att ha varit ett sommarkafé i början är vi nu en året-runt-destination, berättar han.

De svenska ostproducenterna är många i det rika utbudet.

– Risken är stor att de svenska ostarna försvinner bland många av de mer kända storheterna så därför har vi samlat dem i en egen kyl. De får konkurrera på lika villkor och jag kan berätta mer om dem, hur de är producerade och var de kommer ifrån. Jag ser mig lite som en utbildare i svensk ost. De svenska ostarna har utvecklats enormt under de år som vi sålt dem, säger Staffan och berättar om hur de hela tiden försöker få in nya ostproducenter i utbudet.

– Men det är inte alltid så lätt, många av osttillverkarna har fått upp ångan rejält och intresset för svensk ost har ökat starkt det senaste året så många säljer sina ostar direkt utan att gå via butik vilket ju är jättebra för då vågar de öka produktionen men då blir det svårare för oss att få hit ostarna till butiken.

I den svenska kylen med dessertostar hittar man ostar från bland annat Brostorps Mejeri, Dalsspira Mejeri och Löts Gårdsmejeri och många av dem är stora favoriter bland Staffans kunder.

– Stora Blå från Brostorp är helt fantastisk och osten från Löt likaså, det är underbara ostar.

Eget hotell för ostarna

 Fullt med godsaker finns det hos Staffan Linde och det är många som svänger förbi för att hitta goda smaker till middagen.
Fullt med godsaker finns det hos Staffan Linde och det är många som svänger förbi för att hitta goda smaker till middagen. FOTO: Ladugård 206

Ladugård 206 stoltserar även med ett eget osthotell, något som kanske kan verka konstigt men som är ett smart sätt att lagra och utveckla smakerna i ost. I osthotellet ligger ostar och mognar och förädlas och kan sedan hamna i ett annat sammanhang än det vanliga.

– Jag vill att kunderna ska förstå att den svenska osten kan användas till så mycket mer än att ”bara” lägga på mackan. Den är en delikatess redan från början och blir så ännu mer om man lagrar den och serverar den vid rätt temperatur. Jag brukar lagra vanlig hushållsost och bjuda på den vid våra ostprovningar och det blir alltid succé!

Ladugård 206 ligger några mil från Boxholm där den välkända Boxholmsosten tillverkades innan Arla flyttade tillverkningen. Nu har ett nytt mejeri börjat med osttillverkning i samma lokaler och Staffan Linde har köpt så mycket ost det bara går från dem.

– Vi köpte 100 kilo på ett bräde och tänker att vi ska lagra dem och förädla smakerna ytterligare men det är så många som vill köpa så frågan är hur länge vi kan lagra dem, berättar Staffan glatt. Den nya Boxholmsosten är minst sagt populär.

Utvecklingen på den svenska ostscenen har varit fantastisk och enligt Staffan Linde fortsätter den att utvecklas månad för månad.

– Vi har ett mejeri i Ödeshög som heter Ryket som är helt nytt och som gör helt fantastisk ost. Det kommer fler och nya ostproducenter och fler och fler kunder som vill köpa svensk ost. Ostutvecklingen är enorm!

Läs också: Kolla in de svenska ostarna som är riktiga klassiker

FOTO: Från Sverige

Fem av Staffan Lindes svenska favoriter

Staffan Linde har svårt att välja – ”det är ju så många som är bra!” – men här är fem favoriter som håller ypperlig klass:…

  • Glada Bonden Mejeri från Boxholm – ny ostproducent i Boxholm som gör ost på klassiskt sätt – ät den direkt eller låt den vila i några månader!
  • Gäsene Mejeri – härligt mejeri som ägs av 24 bönder och som gjort ost sedan 1931. Gör underbar ost.
  • Löts Gårdsmejeri – gör ost på getmjölk och lite komjölk. Väldigt karaktäristiska och smakrika.
  • Ryket – nytt mejeri utanför Ödeshög som redan från början lyckats väldigt väl med sina ostar.
  • Almnäs Bruk – en av föregångarna i Ostsverige, deras ostar har världsrykte!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen