"Jag vill se grisarna springa, gräva, böka och bygga muskler"
Hon sköter ensam om 110 nötdjur, 150 grisar och ett trettiotal tackor.
– Djuren är mitt liv, säger Kristina Torstensson på Olinge gård.
Men för några år sedan var hon på väg att sälja allt – efter en tragisk händelse.
Det är inte i vilka marker som helst som Kristinas grisar bökar. De äldsta delarna av Wanås slott härstammar från 1400-talet även om huvudbyggnad fick sitt nuvarande utseende vid renoveringen i början av 1900-talet.
Här bedriver driver familjen Wachtmeister ett aktivt jordbruk, men det är oftast av helt andra skäl folk kommer hit. Varje år lockas nämligen tusentals besökare hit till Wanås slott för att njuta av de unika konstutställningar i slottsparken.
Läs också: Allt fler kycklingar och grisar ute i det fria
Hord av nyfikna trynen
Från grusvägen bakom huvudbyggnaden syns ett lågt sittande elstängsel. Men så fort Kristina Torstensson kliver in i hagen och skakar på äppelhinken kommer grisarna skuttandes utför slänterna.
– Hej grisarna, säger Kristina och sätter sig på huk mitt bland horden av nyfikna trynen.
Totalt har Kristina drygt 150 grisar åt gången. Hon bor själv på Olinge gård några kilometer från Wanås slott, en gång arrendegård under godset som Kristina fick köpa för några år sedan då Wanås centraliserade.
Blev plötslig ensam
Ända fram till 2016 drev Kristina gården tillsammans med sambon Stefan Jönsson som hastigt gick bort under sommaren. Från att ha gjort allt tillsammans, vaknat och somnat bredvid varandra och delat gårdens alla sysslor blev Kristina plötsligt ensam.
Hon funderade först på att avveckla gården, sälja djuren och ge upp drömmen om att kunna producera bra mat som ger bonden betalt för merjobbet. Men så insåg hon att djuren ger både inkomst, glädje och målmedvetenhet.
– Djuren är en del av mitt liv, utan kossorna, grisarna och fåren vet jag inte vad jag skulle göra. Det är klart att det är tufft utan Stefan, men jag har världens bästa grannar och vänner som ställer upp för mig i alla lägen, oavsett vad det handlar om.
Läs också: Sötchock! Kolla in gården där de gulligaste ulligaste grisarna finns
Stressen är minimal
Mitt i naturen växer grisarna långsamt på en mix av kraftfoder och nötter, ollon och rötter.
– För mig handlar djurhållning om att låta djuren leva naturligt. Jag vill ge dem möjlighet att springa, gräva, böka och bygga muskelstrukturer som innegående grisar saknar.
Hon köper smågrisar av en småskalig uppfödare i trakten som har samma syn på djurhållning som hon själv. Till skillnad från Linderödssvinet, som har sitt ursprung i det gamla svenska skogssvinet och den enda svenska oförädlade rasen av grisar som finns i Sverige har Kristina valt att föda upp Piggham, en korsning av svensk lantras, Yorkshire och nordamerikansk Hampshire. Framförallt för att de växer snabbare och utvecklar ett magrare kött, inte alls lika fettsprängt som klassiska ursprungsraser.
– Vissa kockar vill ha ett fettsprängt kött, medan andra vill ha ett lättare kött, gärna med en fettkappa som omsluter hela muskeln, säger Kristina. När grisarna väl slaktas, 5-6 månader senare väger de i genomsnitt 5-10 kilo mer än klassiska slaktsvin som fötts upp inomhus.
Då är grisarna nästan nio månader gamla.
– Jag använder mig av ett fantastiskt litet slakteri i Mjällby utanför Sölvesborg där småskaligheten slår igenom på alla plan. Stressen är minimal, det märker man på köttet, och dessutom kan jag bestämma exakt hur jag vill att varje gris ska styckas.
Numera levererar Kristina uteslutande grisar till grossisten Bondens Skafferi i Skåne. Köttet är eftertraktat och framstående kockar lovprisar det för sin fiberrika struktur.
– Grisköttet från Olinge är fiberrikt och smakrikt. Det märks att muskeltillväxten skett till följd av rörelser och inte av ett stillastående liv på ett stallgolv, säger Martin Sjöstrand, kock på populära Hörte Brygga mitt mellan Ystad och Trelleborg.
Använder hela djuret
Till skillnad mot många andra småskaliga köttproducenter är Kristina tillräckligt stor för att restaurangvärlden ska våga ta in utegrisarna på menyn. På Hörte Brygga arbetar man sällan med färdiga menyer utan presenterar unika djur från specifika leverantörer.
– Fördelen med Olinge är att Kristina alltid kan leverera oavsett om vi behöver två hela grisar eller 80-90 kg styckat kött till ett specifikt cateringuppdrag, säger Martin Sjöstrand, som tvärtemot färdiga menyer med favoriserade styckdetaljer använder hela djurkroppen.
Marker blir naturligt gödslad
Tillbaka på Wanås åker Kristina sin dagliga inspektionsrunda hos grisarna. Korna kräver flera kontroller om dagen, inte minst i kalvningstider, men grisarna räcker en gång om dagen. Då ser hon till stängslet och fyller på kraftfoder. Tack vare förberedda vattenledningar på Wanås (det gjorde Kristina redan första säsongen hon hade grisar på godset) behöver hon inte köra ut vatten i hagarna överhuvudtaget.
Vi tar en promenad i hagen och ser grisarna böka bland stenarna lite längre upp i backen. Få redskap är så effektiva som grisarnas outtröttliga tryne. På bara några månader blir igenväxta hagar återigen öppna och luftiga vilket gynnar både grästillväxt och träd. Dessutom blir marken naturligt gödslad.
Att ensam sköta om lite drygt 110 nötdjur, 150 grisar och ett trettiotal tackor av rasen Oxford Down är en utmaning som skulle få många att tveka. Men inte Kristina. Däremot har hon bestämt sig för att inte hantera köttförsäljningen på egen hand utan samarbetar med Naturligt Kött i Hässleholm som paketerar och levererar Olinges möra griskött i hela Skåne.
– Det känna bra att kunna förse skåningarna med riktigt bra svenskt griskött.
Läs också: Här är Sveriges coolaste får (som ser lite ut som kaniner?)
Går gärna på loppis
Kristina Torstensson, 49 år.
Bor: Olinge strax utanför Knislinge norr om Kristianstad, www.olingegard.se.
Gör: Föder upp utegrisar (Piggham) och nötdjur (Highland Cattle och Belted Galloway). Bedriver avel och säljer livdjur av nöt och lamm (Oxford Down).
Familj: Barnen Kim (28) och Nickie (21).
Intresse: ”Som lantbrukare har man ingen fritid, haha, men om jag ändå har en dag över så går jag gärna på loppis och målar och renoverar gamla möbler.”
Aktuell: Kockarnas favorit när det handlar om smakrikt fiberrikt griskött.
Köpa kött från Olinge: Bondens Skafferi www.bondensskafferi.se (restaurang och storhushåll) eller Naturligt Kött i Hässleholm www.naturligtkott.se (privatpersoner).
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.