Jäst – så använder du de olika sorterna
Vilken jäst ska man välja till baket? Här får du tips om när du ska välja blå, röd och torrjäst.
Numera finns det flera sorters jäst att välja mellan. Men om du ska få det rätta fluffet på det du bakar gäller det att välja rätt sort. De vanligaste är:
• Blå jäst
• Röd jäst
• Torrjäst
Så använder du blå jäst
• Blå jäst är en färsk jäst som passar för matbröd.
• Du rör ut jästen i fingervarm, 37 grader, degvätska.
• Vid kalljäsning rör du ut jästen i degvätska som är 10 grader varm.
Så använder du röd jäst
• Röd jäst är en färsk jäst som är till för söta degar, exempelvis vetebröd.
• Du rör ut jästen i fingervarm, 37 grader, degvätska.
• Vid kalljäsning rör du ut jästen i degvätska som är 10 grader varm.
Går bra med annan jäst
Det går bra att ersätta röd jäst med blå jäst och tvärtom, men tänk då på att jästiden påverkas. Ett matbröd med röd jäst kan behöva jäsa längre, samma sak om du använder blå jäst till en söt deg.
Resultatet blir däremot fluffigare med rätt sorts jäst.
Tips från bakbloggare
Beroende på hur mycket socker det ingår i receptet kan du få en fingervisning om när det fungerar bra att byta ut jästen mot den sort du redan har hemma.
Exempel:
- Mer än 3 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = röd jäst.
- 1-3 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = röd eller blå jäst.
- Mindre än 1 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = blå jäst.
Mättips för färsk jäst
Om du ska använda 25 g jäst, det vill säga halva paket, så skär diagonalt. Då är det lättare att få exakt hälften av jästbiten.
Så använder du torrjäst
• Torrjäst och färskjäst går oftast att ersättas med varandra. Somliga tycker dock att torrjäst funkar bättre till matbröd än till söta degar.
• En förpackning torrjäst (12 g) motsvarar en förpackning (50 g) färsk jäst.
• Följ instruktionen på förpackningen. Kronjästs torrjäst blandar du ner i mjölet och låter dra i 10 minuter innan du tillsätter degvätska på 37 grader samt de andra ingredienserna.
• Liksom för färskt jäst finns torrjäst för både söta och osötade degar.
Läs också: Skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.