Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 22 november

Jäst – så använder du de olika sorterna

Vilken jäst ska man välja till baket? Här får du tips om när du ska välja blå, röd och torrjäst.

 Välj rätt sorts jäst så blir bakresultatet bättre.
Välj rätt sorts jäst så blir bakresultatet bättre. FOTO: GANCINO

Numera finns det flera sorters jäst att välja mellan. Men om du ska få det rätta fluffet på det du bakar gäller det att välja rätt sort. De vanligaste är:

• Blå jäst

• Röd jäst

• Torrjäst

Så använder du blå jäst

• Blå jäst är en färsk jäst som passar för matbröd.

• Du rör ut jästen i fingervarm, 37 grader, degvätska.

• Vid kalljäsning rör du ut jästen i degvätska som är 10 grader varm.

Så använder du röd jäst

• Röd jäst är en färsk jäst som är till för söta degar, exempelvis vetebröd.

• Du rör ut jästen i fingervarm, 37 grader, degvätska.

• Vid kalljäsning rör du ut jästen i degvätska som är 10 grader varm.

Mättips för färsk jäst

Om du ska använda 25 g jäst, det vill säga halva paket, så skär diagonalt. Då är det lättare att få exakt hälften av jästbiten.

Så använder du torrjäst

• Torrjäst och färskjäst går oftast att ersättas med varandra. Somliga tycker dock att torrjäst funkar bättre till matbröd än till söta degar.

• En förpackning torrjäst (12 g) motsvarar en förpackning (50 g) färsk jäst.

• Följ instruktionen på förpackningen. Kronjästs torrjäst blandar du ner i mjölet och låter dra i 10 minuter innan du tillsätter degvätska på 37 grader samt de andra ingredienserna.

• Liksom för färskt jäst finns torrjäst för både söta och osötade degar.

Läs också: Skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen