Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 22 november 2021

Jäst – så använder du de olika sorterna

Vilken jäst ska man välja till baket? Här får du tips om när du ska välja blå, röd och torrjäst.

 Välj rätt sorts jäst så blir bakresultatet bättre.
Välj rätt sorts jäst så blir bakresultatet bättre. FOTO: GANCINO

Numera finns det flera sorters jäst att välja mellan. Men om du ska få det rätta fluffet på det du bakar gäller det att välja rätt sort. De vanligaste är:

• Blå jäst

• Röd jäst

• Torrjäst

Så använder du blå jäst

• Blå jäst är en färsk jäst som passar för matbröd.

• Du rör ut jästen i fingervarm, 37 grader, degvätska.

• Vid kalljäsning rör du ut jästen i degvätska som är 10 grader varm.

Så använder du röd jäst

• Röd jäst är en färsk jäst som är till för söta degar, exempelvis vetebröd.

• Du rör ut jästen i fingervarm, 37 grader, degvätska.

• Vid kalljäsning rör du ut jästen i degvätska som är 10 grader varm.

Går bra med annan jäst

Det går bra att ersätta röd jäst med blå jäst och tvärtom, men tänk då på att jästiden påverkas. Ett matbröd med röd jäst kan behöva jäsa längre, samma sak om du använder blå jäst till en söt deg.

Resultatet blir däremot fluffigare med rätt sorts jäst.

Tips från bakbloggare

Beroende på hur mycket socker det ingår i receptet kan du få en fingervisning om när det fungerar bra att byta ut jästen mot den sort du redan har hemma.

Exempel:

  • Mer än 3 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = röd jäst.
  • 1-3 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = röd eller blå jäst.
  • Mindre än 1 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = blå jäst.

Mättips för färsk jäst

Om du ska använda 25 g jäst, det vill säga halva paket, så skär diagonalt. Då är det lättare att få exakt hälften av jästbiten.

Så använder du torrjäst

• Torrjäst och färskjäst går oftast att ersättas med varandra. Somliga tycker dock att torrjäst funkar bättre till matbröd än till söta degar.

• En förpackning torrjäst (12 g) motsvarar en förpackning (50 g) färsk jäst.

• Följ instruktionen på förpackningen. Kronjästs torrjäst blandar du ner i mjölet och låter dra i 10 minuter innan du tillsätter degvätska på 37 grader samt de andra ingredienserna.

• Liksom för färskt jäst finns torrjäst för både söta och osötade degar.

Läs också: Skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen