Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 december 2021

Från Sverige-resan: Julen smakar bäst med mat från nära håll

Att den svenska julen är en härlig mathögtid råder det ingen tvekan om. Svenska traditioner, svenska råvaror och svenska matlagningssätt ger smaker i världsklass som dukas på det vackraste sätt. Här är tipsen som gör att du får en ännu godare jul - kolla så att maten är Från Sverige-märkt så vet du att du väljer rätt!

Utan knäcken stannar julen

 Knäck - synnerligen gott i juletider.
Knäck - synnerligen gott i juletider. FOTO: Istock

Kan det vara vårt mest populära julgodis? Ja, trillingnöten får ursäkta men utan den lättnjutna lilla godsaken knäck skulle svenska folket vara lätt knäckta och julen skulle hänga på en skör tråd. Knäcken finns med oss sedan 1800-talet och givet att ingredienserna är sirap, socker och grädde så är det inte svårt att förstå att det är oemotståndligt gott!

Visste du förresten att det går att koka knäcken i mikrovågsugnen? Perfekt för den som har bråttom! Och vem har inte det i juletider…

Här är receptet!

Ingredienser:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackad mandel, gärna skalad

Gör så här:

1. Blanda strösocker, grädde och sirap i en skål med hög kant som tål mikrovågsugn.

2. Kör på 750 W i 7 minuter. Passa noga om smeten vill koka över, öppna i så fall luckan omedelbart och sänk effekten. Smeten ska bli mellanbrun och vara cirka 125°C. Du kan också testa det klassiska kulprovet för att se att smeten är klar.

3. Blanda i 1 msk smör och 2 msk hackad mandel och häll genast upp smeten i formarna. Låt kallna och förvara svalt i tät burk.

Kom ihåg! I mikron är det viktigt att använda en ganska stor ugnssäker form med hög kant (ca 2 liter) så att det inte kokar över. Har mikrovågsugnen lägre effekt än 750 W kan du behöva köra något längre tid.

Prinskorv – inte bara för prinsar

 Välj din prinskorv med omsorg, det kan vara enda gången på året som du får njuta denna delikatess!
Välj din prinskorv med omsorg, det kan vara enda gången på året som du får njuta denna delikatess! FOTO: Scan

Vad är det som är så oemotståndligt med prinskorvar? Är det den nätta formen? Det pigga knäcket när man tar första bettet? Eller den där synnerligen väl avvägda smaken av sälta, sötma, rökta smaker och kryddor som uppstår när riktigt fin korv lagas och steks.

En gång i tiden hette prinskorven ”siskonkorv” men sedan slutet av 1800-talet är det prinskorv som gäller och bra är väl det? Siskonkorv låter väl lite… ”udda”?

Se till att köpa din prinskorv med Från Sverige-märket på förpackningen och vill du ha några specifika prinskorvsrekommendationer så säger vi Härryda Karlsson, Scans Deli och Allman – alla tre gör prinskorvar som tål att smakas. Kungligt nästintill.

Fisk i bullarna – supergott!

 Fiskköttbullar - det är lika mycket mums som de vanliga.
Fiskköttbullar - det är lika mycket mums som de vanliga. FOTO: Gårdsfisk

Ett julbord utan köttbullar, det finns så klart inte! Den lilla delikatessen är lite av en nationalklenod och den pryder bordet under de flesta av våra högtider och så även julen. Numera finns den som fiskvariant också och den är minst lika god som den traditionella bullen.

Gårdsfisk heter producenten och deras pinfärska fiskköttbullar är Från Sverige-märkta. Så klart, bullen är ju producerad och paketerad i Sverige. Testa!

Julstjärna – en stjärna i jul

 Julstjärnan är verkligen en fröjd för både öga och hem.
Julstjärnan är verkligen en fröjd för både öga och hem. FOTO: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Gillar du julstjärnor så bör du skicka en tanke till amerikanen Joel Roberts Poinsett. Poinsett var nämligen förtjust i växter och i Mexiko stötte han på julstjärnan och såg till att den kom till USA och blev en populär julfavorit – så poppis att man firar dess dag den 12 december varje år.

Och populär är den även i Sverige där den förgyller våra hem i sina röda och vita nyanser och formligen bidrar till julstämning överallt. Vackert!

Vill du få den att hålla längre så är det dessa tips som gäller:

  • Utsätt inte julstjärnorna för kyla och drag, även under kortare perioder.
  • Sparsam vattning gäller men vattna regelbundet.
  • Ljus placering gäller, i ett fönster eller under en växtlampa.

Julskinkan minner om svunna tider

 En svensk klassiker - julskinkan! Så god och så viktig för julens fröjder.
En svensk klassiker - julskinkan! Så god och så viktig för julens fröjder. FOTO: istock

Varför äter vi julskinka egentligen? Ja, förutom att det är så infernaliskt gott då… Det är ändå lite udda att ställa en hel skinka på bordet och sedan får alla karva sig en fin skiva och lägga på tallriken. Vissa hävdar att ”ritualen” går tillbaka till blotriterna som vi ägnade oss åt för ett gäng generationer sedan men det känns kanske lite väl hårt?

Vi vet i varje fall att julskinketraditionen från början bara funkade i de välsuttna skikten i samhället och att vi tackar den lyckliga stjärna för att vi nu är många fler som får njuta av denna underbara klassiker.

Dessutom är skinkan de stora favoriten på julbordet då hela 28 % har den som favorit, tvåa kommer Janssons frestelse och på tredje plats kommer sillen.

Men se till att den är Från Sverige-märkt – då smakar den ännu bättre!

Julosten – en fin lagspelare på julbordet

 Julost från Gäsene mejeri, en av många goda ostar.
Julost från Gäsene mejeri, en av många goda ostar. FOTO: Gäsene mejeri

Röd, glansig och trind väcker julosten känslor i oss och väl på vörtbrödet eller julknäcket så är den en fin smakkompis till resten av julmaten. Julosten är i allmänhet en riktig lagspelare som inte ställer sig i vägen för andra smaker utan anpassar sig och därmed passar till det mesta. Vill man ha en julost med lite mer karaktär så kan man leta upp julosten från Gäsene mejeri, lite krämigare och med större smakbredd så har den gjort många ostälskare lyckliga genom åren. Gäsene har gjort ost sedan 1931 – klart det smakar bra!

Äggtoddy – värmer på alla sätt

 Äggtoddy är för många en klassiker i jul, lite bortglömd men ack så god!
Äggtoddy är för många en klassiker i jul, lite bortglömd men ack så god! FOTO: Istock

Bara ordet toddy gör att lugnet lägger sig i hjärna och kropp. Tänk dig en stillsam äggtoddy i din favoritfåtölj när julklapparna slagits in, julmaten lagats och julgranen klätts. Mumma eller hur? Nej, toddy så klart!

Så här gör du din egen äggtoddy och kom ihåg att använda svenska ägg så klart!

Ingredienser:

  • 1 äggula
  • 2 msk florsocker (alt. strösocker)
  • 4 cl mörk rom (kan uteslutas för en alkoholfri variant)
  • vatten, kokhett

Gör så här:

1. Mixa äggula och socker till en pösig/fluffig smet.

2. Häll smeten i ett högt glas eller i en mugg.

3. Häll på rom och sist kokhett vatten efter smak.

4. Servera!

Risgrynsgröt med svenskt ris

 Havreris ger en god risgrynsgröt som passar bra i smaken och som dessutom är nyttig.
Havreris ger en god risgrynsgröt som passar bra i smaken och som dessutom är nyttig. FOTO: Frebaco Kvarn

Äntligen brukade Gert Fylking utropa och äntligen ropar vi också. Nu kan man nämligen göra risgrynsgröten på svenskt ris om man slår till och använder havreris. Och det blir minst lika gott! Havreriset från Frebaco kvarn är en av många nya råvaror som sätter svensk produktion i främsta rummet och det är inte bara gott – det är nyttigt också. Havre bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänker kolesterolhalten och ser till att magen mår bra.

Extra smart i jul!

 Leta efter Från Sverige-märkningen på mataffären.
Leta efter Från Sverige-märkningen på mataffären. FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen