Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 4 december 2020

Godare jul med bästa maten från hela Sverige

Jul handlar om tomtar, klappar och granar, men också förstås om mat. Från Sverige-resan ger sig ut i hela landet för att inspirera till mer svenskt på julbordet - då blir det godare.

 Satsa på ett julbord med råvaror från Sverige.
Satsa på ett julbord med råvaror från Sverige. FOTO: Istock

Och vi lovar, du kan ha svenska råvaror till det allra, allra mesta – ja, kanske allt? Grädden till kolan och kanske till frestelsen på julbordet kan till exempel komma från Falköpings Mejeri, som gör god grädde för alla tillfällen. Sockret kommer från Dansukker som jobbar med svenskt strösocker och mjölet från Kungsörnen och äggen kommer givetvis från någon av de många svenska lokala producenterna – äggen ska vara svenska. Potatisen i frestelsen är förstås också svensk men det är mycket mer än så som kan vara svenskt på ett riktigt gott julbord.

Häng med på Från Sverige-resan när vi firar jul med svensk mat på alla julbord!

Julens höjdpunkt – julskinkan

 Julskinkan, höjdpunkten på många julbord.
Julskinkan, höjdpunkten på många julbord. FOTO: Istock

Julskinkan är julens matsymbol nummer 1 och många är de skinkor som vi ser till att laga till inför jul. Kanske kommer julskinkan från Scan eller KLS Ugglarps som har en lång och rik historia? Redan 1911 försåg grundaren Torsten Larsson bygden kring hemstaden Dalsjöfors med svenskt kött och i dag har företaget bland annat tre lokala varumärken: Smålandskött, Skånska gårdar och Västsvenska gårdar.

Det gula guldet – svensk senap

 Hovsenap, en klassiker till skinkan! Så god!
Hovsenap, en klassiker till skinkan! Så god! FOTO: Hovsenap

Den svenska skinkan smakar förstås ännu lite bättre tillsammans med svensk lokal senap, denna smått unika delikatess. I östgötska Hov finns Hovsenap. Bo Stigson grundade företaget 1994 och tillverkar svensk delikatessenap på traditionellt sätt, hela vägen från åker till burk. Kolla efter deras senap – perfekt till julskinkan!

Skippa stressen – välj det enkla

 Tomtegröt eller risgrynsgröt, du väljer själv!
Tomtegröt eller risgrynsgröt, du väljer själv! FOTO: Katarina Ekeström

Hur det än är så finns det risk för att det blir för mycket stress med maten inför jul. Den som inte vill missa smak men ändå hinna allt väljer med fördel Findus risgröt. Där sker kokningen med enbart svensk mjölk vid anläggningen i Kumla och resultatet är riktigt, riktigt gott! Funkar även till Ris à la Malta…

Klassiskt med ny smak – knäcke

Knäckebröd är ett måste på julbordet för många Leksandsknäcke håller på traditionen och har tagit fram ett julknäcke med unika smaker. Den här gången handlar det om grönkål och kryddpeppar som sprider julstämning i smakerna. Tala om julsmaker!

Läs också: Baka goda knäcket hemma

Vegetariskt på julbordet – också

 Fantastiskt gott med rödkål på julbordet, njut av det!
Fantastiskt gott med rödkål på julbordet, njut av det! FOTO: IBL

Men som med allt annat så förändras julborden med tiden och allt fler väljer vegetariska alternativ. Sydgrönt är Sveriges största leverantör av frukt och grönsaker och allt är svenskt! Företaget ägs av odlare över hela Sverige och kan erbjuda allt som odlas i säsong. Vad sägs om rödkål och broccoli på julbordet eller kanske blomkål, morötter och potatis? Svenskt och i säsong och står det Från Sverige på förpackningen så vet du att alla led är svenska.

Låt ålen simma kvar – satsa på andra alternativ

Ålen har under många år varit given julmat för många svenskar, men den fisken lever under hot om utrotning och är inte rekommendabel att äta. Där kan rökt clarias från Gårdsfisk vara ett alternativ. Den feta fisken är inte utrotningshotad och den sägs påminna en del i smaken om ålen. Gott och samtidigt miljösmart med andra ord.

Julost – så gott och så lokalt

Antalet mejerier har ökat rejält i Sverige de senaste åren och julostarna är många. Vad sägs om två julostar från Gäsene Mejeri som dels gör en Julgräddost men också en Julspecial som torkats och lagrats i elva månader för att få en krämig ton och ge plats för både syrlig och salt smak. Svensk ost är en självklarhet 2020 när det finns så många duktiga producenter.

Havre som blir till ris

 Havreris, riktigt smart och riktigt gott!
Havreris, riktigt smart och riktigt gott! FOTO: Frebaco

Den som gillar ris kan också välja svenskt och få ett spännande och miljösmart alternativ. På västgötaslätten producerar nämligen Frebaco sitt lyckade Havreris med en mild smak som dessutom har en koktid på bara 13 minuter. Havreriset är dessutom rikt på kostfiber och protein.

Kolla in – Havreriset är dessutom märkt med Från Sverige-märkningen.

Svalkande gott i julvärmen

 Tomteglass med spännande smak av glögg.
Tomteglass med spännande smak av glögg. FOTO: SIA Glass

Julen innebär ofta också lite extra godsaker. SIA-glass fixar varje år med en Tomteglass och i år bjuds det på glöggsmak. Svensk gräddglass är grunden och kompletteras med glöggrippel och hackad mandel och har julinspirerad smak med toner av kanel, kardmumma, nejlika och ingefära.

– Ordet glögg kommer av det gamla uttrycket att glödga, som betydde att värma upp – och i år är vi säkra på att även en kula kall Tomteglass kan bidra till en varm atmosfär, säger marknadschefen Dan Bengtsson.

Chips till jul – oj, vad kul

 Julchips, kul grepp med klassiskt snacks!
Julchips, kul grepp med klassiskt snacks! FOTO: Joel Linderoth

Även chipsälskarna kan numera välja jultema. Estrella har presenterat sina julsatsningar. Där handlar det om chips med smak av salted caramel och julstjärnor med smak av cream cheese.

Juläpplet kommer med välgång

Äpplen hör julen till och Äppelriket med placering i Kivik hanterar äpplen från nästan 100 svenska odlare. Man tar årligen hand om över 100 ton svensk frukt. De sorter som passar bäst i juletider är Aroma, Rubinola, Santana, Saga och Ingrid Marie. Ett gott bett i ett gott äpple ser till att julen blir ännu godare.

Läs också: Välj alltid svenska äpplen

Den vackra blomman är svensk

 Julros, vacker och symbolisk!
Julros, vacker och symbolisk! FOTO: Istock

Men allt handlar inte om mat och dryck på julbordet. Det krävs fina dekorationer också och givetvis ska även blommorna ha odlats i Sverige. Söker du inspiration och kunskap om dina blommor och vill veta mer om hyacinter och amaryllis så kollar du hos Blomsterfrämjandet – där finns allt du behöver.

Håll koll på Från Sverige-märkningen för att veta att blomman odlats i Sverige.

 Från Sverigemärkningarna du ska leta efter i butik.
Från Sverigemärkningarna du ska leta efter i butik. FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen