Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 november 2017

Julkalendern för gottegrisar

50 centimeter himmelrike för den som älskar marsipan. Och jul!

FOTO: Privat

”Kan ni skicka på posten? Jag vill också ha!” Så låter den vanligaste kommentaren på Facebook när konditoriet Mormors skafferi visar bilden på de avlånga marsipangrisarna.

50 centimeter långa är grisen, och med ett regelrätt litet äpple i mun så kombinerar den sannerligen det bästa med jul – all god mat, med det sämsta med jul – att det är lång väntan dit!

Läs också: Se kalendern av udda glasburkar

Ovanligt med marsipanfigurer

Det var under december förra året på konditoriet Mormors skafferi i Falköping som bagaren Peder Eng och hans sambo Pernilla Andersson kom på att de skulle börja sälja den långa grisen för alla som vill räkna ner till jul och samtidigt få sig en liten snaskbit.

 Peder Eng och Pernilla Andersson, som återupplivat den halvmeterlånga julkalendern i form av en marsipangris på skafferi Mormors skafferi i Falköping.
Peder Eng och Pernilla Andersson, som återupplivat den halvmeterlånga julkalendern i form av en marsipangris på skafferi Mormors skafferi i Falköping. FOTO: Privat

– Vi hade sett en sådan gris förut, i gamla tidningar, men det var ju vanligare förr att man gjorde marsipanfigurer. Så vi tänkte att vi gör en för i år, förra året alltså, säger Peder Eng som tillstår att det var ”mest Pernillas idé”.

Rekordår

Förra året gick det som smort. 150 grisar såldes. Men i år är rekordet redan slaget.

– Ja vi har redan sålt 150 grisar. Så jag har köpt in 150 kartonger till, så jag hoppas vi kommer upp till 300, säger Peder Eng.

Anledningen till att så många fler har sålts i år kan bero på rekoringarna (se nedan) där grisarna når ännu fler och andra kunder än de som passerar bageriet i Falköping.

Läs också: Nu får rekoringarna statligt stöd!

Posten säger OK

Och hur blir det med folk som bor långt borta från grisarna? Jo, posten har berättat att det går att skicka dem som ”skrymmande” post.

– Men man får väl göra beställningen med vetskapen att den kan gå sönder, säger Peder Eng som precis har varit hos posten och pratat om hur man kan skicka grisarna till andra delar av Sverige.

Unika i sitt slag är dem verkligen, men är man rädd att andra ska kopiera och ta efter?

– Nej, inte direkt. En sån här gris är inte gjord i en hanvändning utan det krävs en hantverksbagare. Så vi är nog de enda i vår trakt som gör dem, och det räcker gott för oss!, säger Peder Eng.

Läs också: Godis som julkapp? Se hur du kan slå in dem!

Rekoringar

Reko-ringar är ett samlingsnamn för handel direkt mellan konsumenter och småskaliga producenter. Handeln sker i slutna Facebookgrupper, varpå varorna levereras på en överenskommen plats och tid.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen