Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 mars 2020

Kampanjen ”Mer svenskt kött på restaurang” uppmanar att fråga om ursprung

Våga fråga om köttets ursprung på krogen! Det uppmanar en ny kampanj som vill få alla restaurangbesökare att ställa frågan om köttets ursprung när de beställer mat på krogen.

 ”Mer svenskt kött på restaurang” vill få oss att fråga om köttet på krogen.
”Mer svenskt kött på restaurang” vill få oss att fråga om köttet på krogen. FOTO: Shutterstock

Kampanjen ”Mer svenskt kött på restaurang” vill sätta ljuset på att bara 20 procent av allt kött som serveras på krogen kommer från Sverige. Detta trots att djuren som föds upp i Sverige utsätts för minimal antibiotika-användning under tillväxten.

– Vi vill skapa nya kreativa samarbeten genom att koppla samman restaurangbranschen med svenska köttuppfödare. På det sättet hoppas vi möta gästernas efterfrågan på svenskt kött på menyn, säger Viktoria Östlund, LRF:s expert på nöt och lamm till LRF.se.

Köttbönder och krogbransch satsar tillsammans

Kampanjen sätter i gång under våren och ska leda till att uppfödare av köttdjur och krogbranschen tillsammans ska se till att krogbesökare får bättre kunskap om hur lite av köttet på restaurangerna som är svenskt.

– Målet är att öka efterfrågan på svenskt kött rejält. LRF är den perfekta partnern för att knyta ihop restaurangbranschen med våra köttproducerande medlemmar, säger Gustav Arnell som är kock och projektledare för kampanjen.

Intresset stort för svenskt kött

Enligt en tidigare undersökning är intresset för svenskt kött stort. 68 procent av ungdomar mellan 15 och 24 anser att det är viktigt att köttet de äter är svenskt enligt Ungdomsbarometern som gjorde sin undersökning 2019.

Enligt Ungdomsbarometern är det intresset för hållbarhet, klimat och miljö som ligger bakom ungdomarnas val av svensk mat.

Kampanjen ”Mer svenskt kött på restaurang” vill visa att svenska djur föds upp på ett hållbart och klimatsmart sätt med väldigt låg antibiotika-användning och kampanjen är tänkt att vara i gång under två års tid.

Läs också: Därför ska du välja mat från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen