Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 1 oktober 2019

Lyckas med knäck – tips och råd

Temperaturen, kulprovet, formknepet, plåttricket – och rengöring av kastrullen. Här är bästa tipsen för att lyckas med knäcken. Smart, enkelt, genialiskt!

 Knäck hör julen till. Här får du alla knep du behöver!
Knäck hör julen till. Här får du alla knep du behöver! FOTO: MostPhotos

Välj rätt kastrull till knäcken

Vill du undvika att knäcksmeten bränner vid så använd en tjockbottnad kastrull.

Knäck – vilken temperatur?

Med en digital kökstermometer kan du lätt hålla koll på temperaturen för att få den perfekta konsistensen.

  • Vid 122-125°C blir knäcken mjuk och seg utan hård yta.
  • Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
  • Vid 150- 160°C är smeten karamellfast.

Obs! Från 115-120°C stiger temperaturen ganska fort, så passa knäcksmeten noga mot slutet.

Gör kulprovet

 Temperaturen är hemligheten för att lyckas med knäckbaket!
Temperaturen är hemligheten för att lyckas med knäckbaket! FOTO: iStock

Om du inte har en kökstermometer så går det lika bra med kulprovet. När smeten har kokat ett tag börjar den tjockna och bubblorna i kastrullen blir större. Då är det dags att göra kulprovet.

Gör så här: Fyll ett stort glas med kallt vatten. Ta upp en tesked smet och droppa försiktigt ner den i vattenglaset. Fiska direkt upp smeten med fingrarna. Om du kan rulla den till en liten boll är knäcksmeten klar. När du är nöjd med konsistensen så ta omedelbart kastrullen från plattan.Läs också: Knäck med lakritskross

Ställ knäckformarna stadigt

Pensla olja på plåten så slipper du formar som välter.

Hälla knäck med sirapsflaska

Det här smarta tipset på hur man häller smet i formarna utan klet, kommer från Land-läsaren Nia Van Alphen DeVeer:

– Använd en sirapsflaska och en handduk om, skriver hon.

Gör så här: Ta hjälp av en tratt och häll knäcksmeten i en tom sirapsflaska. Sedan är det lätt att hälla ner smeten i formarna. Håll i flaskan med hjälp av en uttjänt handduk. När du är klar är det bara att kasta den.

Spritsa knäck

Läsaren Frida Johansson tipsar om den här snitsiga knäcktratten som kan stängas, vilket gör det enklare att portionera ut smeten.

– Det bästa jag skaffat, superenkelt att fylla och forma numera, skriver hon.

Läs också: Så häller du upp knäcken utan krångel – 5 tips

Smart knäckplåt

Om du har kroknat helt på pappersformar finns smarta knäckplåtar av silikon att köpa.

Knäck som bräck

Häll ut smeten som ett bräck i stället för att krångla med formar. Toppa med till exempel havssalt. Supergott!

Läs också: Knäckigt bräck med havssalt

Så rengör du plåten efter knäck

Använd en skrapa avsedd för att göra rent spishällar för att få bort knäcksmet från plåten.

Rengör knäckkastrullen

Diska kastrullen som du har kokat knäck i med kokande vatten så smälter smetkletet bort lätt som en plätt.

Förvara knäck

Förvara färdig knäck och kola torrt och svalt i en burk med lock, då kan den hålla sig i upp till tre månader.

Läs också: Alla våra godaste recept till julbaket hittar du här!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen