Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 oktober 2018

Kockupproret bar frukt – fler valde svenskt

Stjärnkocken Fredrik Erikssons sommaruppmaning om att hjälpa lantbrukarna genom att köpa svenskt har fungerat. Men, säger han, faran är inte över än.

 Fredrik Erikson är prisad krögare och ordförande i föreningen Årets kock.
Fredrik Erikson är prisad krögare och ordförande i föreningen Årets kock. FOTO: Fredråk Brådhe

Det var sommarens svåra torka som fick stjärnkocken Fredrik Eriksson att starta Kockupproret, en uppmaning om att välja svenska råvaror. Upproret vände sig till inköpare på restauranger och storkök samt till gäster och konsumenter.

Läs också: Stjärnkocken: ”Nu måste alla hjälpas åt – köp svenskt kött!”

För Land Lantbruk berättar Fredrik Eriksson att upproret gav resultat men att det inte är läge att slappna av ännu.

– Situationen ser inte bättre ut bara för att det blivit höst och tidningsrubrikerna har blivit mindre. Uppropet fortsätter. För oss gäller det att tänka i rätt banor och köpa in rätt grejer nu, säger Fredrik Eriksson.

Därför blir dagens lunch dyrare

Fredrik Eriksson har bildat en referensgrupp där livsmedelsaktörer som Menigo, Martin & Servera, Svenskt Kött, Scan, LRF och Svenskmärkning ingår. En gång i veckan träffas de för att prata om strategier framåt. Det kan till exempel handla om vilka varor som köken ska satsa på inför stundande julbordssäsong, förklarar Fredrik Eriksson för Land lantbruk.

Läs också: Stjärnkockens uppror omfamnas av hela branschen

Grossisten Menigos VD Jonas Köhler säger att han tycker det är viktigt att kunna förklara och motivera för gästerna varför rätter som dagens lunch blir lite dyrare när man valt att köpa in svenska råvaror i stället för importerade.

– Det har hänt väldigt mycket, men vi är fortfarande bara i början och vi kan säkert göra mer, säger Jonas Köhler, till Land Lantbruk.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen