Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 juni

Koka färskpotatis på bästa sätt

Färskpotatis, finns det något godare? Så här gör du för att din kokta färskpotatis ska bli ännu godare! Smarta, enkla tips som du lätt fixar i köket.

Att koka färskpotatis är ju ingen konst, det klarar vem som helst. Så är det men om du följer följande tips när du kokar färskpotatis så blir de ännu godare, vi lovar!

Välj samma storlek

 Färskpotatis, nykokt, kan det bli bättre? Så här gör du allra bäst.
Färskpotatis, nykokt, kan det bli bättre? Så här gör du allra bäst. FOTO: Istock

Försök att hitta potatisar av ungefär samma storlek när du väljer potatis. De blir klara samtidigt och du slipper för hårda eller för sladdriga potatisar. Om potatisarna är av alltför skilda storlekar så kan du dela på de största.

Skrubba bara, inte skala

Färskpotatis behöver du inte skala utan det räcker om du skrubbar dem lite lätt. Se till att eventuell smuts och jord försvinner ordentligt.

Läs också: Koka ägg – tider för olika storlekar

Koka upp vattnet innan du lägger i potatisarna

 Täck potatisen med vatten, bara precis över potatisen så blir det bäst.
Täck potatisen med vatten, bara precis över potatisen så blir det bäst. FOTO: Istock

Stor kastrull, vatten och salt. Lagom brukar vara ungefär 1 tesked salt till 1 liter vatten. Låt vattnet koka upp och lägg sedan i potatisen, vattnet ska täcka potatisen precis.

Inte för kraftigt

Håll värmen på en lagom nivå och låt inte vattnet stormkoka utan snarare småbubbla. Risken är annars att du kokar sönder potatisen och det vill du inte.

Använd lock!

Lägg på ett lock så kokar vattnet inte bort.

Rätt tid för potatisen

Tar det 12 minuter? Eller 18? Ja, det kan bara du avgöra. Använd en potatisstick eller en vass kniv, potatisen ska sakta glida av kniven/stickan när du stuckit i den och sedan lyfter potatisen uppåt. Du kan också försöka känna efter om det finns en liten hård kärna längst in i potatisen – om kärnan är näst intill minimal så är den klar.

Häll av vattnet

Håll av vattnet och låt potatisen ånga av. Servera så snabbt det bara går, färsk potatis serveras allra bäst så färsk som möjligt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen