Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 januari 2019

Kolla recepten i Sveriges äldsta vegetariska kokbok

Korv på bruna bönor, massor med smör och en gnutta socker i det mesta. Ellen Turners bok Vegetarisk Kokbok är 105 år gammal och bjuder på mjölrika överraskningar.

 Vegetarisk mat är inget nytt påfund. Här är Sveriges första vegetariska kokbok.
Vegetarisk mat är inget nytt påfund. Här är Sveriges första vegetariska kokbok. FOTO: Vegetarisk kokbok

Sveriges första vegetariska kokbok kom ut 1913 och författaren inleder med en hyllning till det växtbaserade proteinet och en titt på den tidens forskning.

”Vetenskapsmän ha studerat frågan och framlagt resultatet av sina forskningar. Alla ha därvid enhälligt utdömt den ensidiga köttdieten och framhållit dess skadliga verkningar samt påvisat de vegetabiliska födoämnenas höga näringsvärde, relativa prisbillighet och frihet från skadliga ämnen.”

Klassiska vegetariska recept

Recepten i boken är förvånande lika dagens vegetariska recept. Det finns gratänger med rotsaker, mustiga sopor, vegetarisk korv och färsrätter helt utan kött.

Den största skillnaden är att rätterna är fetare och sötare. De utgår ofta från spannmål, ägg, bröd och mjöl, och råvarorna är nästan helt lokalt odlade. Korv och andra rätter som i dag görs på sojabönor tillagas på vanliga bruna bönor.

Ett undantag är att författaren ger läsarna tipset att byta ut smör mot palmsmör om de känner för det.

Trerätters från 1915

Hungrig! Här är några gamla vegetariska pärlor ifall du vill testa att laga. Oroa dig inte för semlan i ärtsoppan, i det här fallet betyder semla en rund franskbrödsbulle.

Purésoppa av ärter

 • 1,5 liter överbliven ärtsoppa
 • 1 purjolök
 • 3 semlor
 • En halv liter tunn grädde
 • 1 msk mjöl
 • salt

Ärtsoppan få koka upp med den rensade purjolöken och de i tärningar skurna semlorna. När alltsammans är fullkomligt mjukt, upptages purjolöken och massan passeras genom en grov sikt, sättes åter över elden och spädes med grädden, vari mjölet är utrört. Soppan spädes ytterligare om så behöves, med kokande vatten och avsmakas med salt. Purén serveras med stekta brödtärningar eller små jordärtskockor, kokta i saltat vatten.

Läs också: 10 trick från förr du också borde kunna

Nötlinsfärs

 • Ett kvarts kilo hasselnötkärnor
 • Ett kvarts kilo linser
 • 1 hekto stötta skorpor
 • En kvarts liter tunn grädde
 • 3 ägg
 • 1 liten schalottenlök
 • (kryddpeppar)
 • salt
 • Ett halvt hekto katrinplommon
 • 1 hekto färska äppelklyftor

Linserna rensas väl och läggas i blöt dagen förut. De påsättas i samma vatten och få koka, tills de äro möra, då spadet frånsilas och linserna malas på köttkvarn. Nötkärnorna malas på mandelkvarn och iblandas. Därefter tillsättas de väl vispade äggen, de stötta skorporna, hälften av grädden, den rivna löken samt salt (och peppar) efter smak.

Massan röres mycket väl en längre stund. Den formas därpå till en tämligen fast, avlång färs och lägges på en rikligt smord långpanna samt överhälles med en kopp smält smör. Vid sidan av färsen lägges plommon och äppelklyftor. Färsen insättes i ugn och överhälles emellanåt med några skedblad grädde och växtbuljong. Den stekes tills den blir vackert gulbrun. Upplägges på varmt stekfat och garneras med plommon och äpplen. Serveras med avredd sås av spadet samt brynt rödkål och brynt potatis.

Kall är denna färs utmärkt att skära i skivor till smörgåspålägg.

Trollmos

4-5 stora äpplen

2 äggvitor

5-6 matskedar strösocker

Äpplena tvättas, torkas och stekas mjuka i svag ugnsvärme, varefter de passeras genom sikt. Sedan moset fått kallna, röres till tillsammans med sockret och äggvitorna alltjämt åt samma håll, omkring 1 timme, tills det är vitt och pösigt.

Färdigt upplägges det högt i geléskål och bör stå på is en stund, innan det serveras. Serveras med mandelspån eller biskvier.

Läs också:

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen