Konserverade tomater - så får du ut mest smak
Tomater på burk är en bit konserverat solsken. Plockade och förpackade när de var på toppen av sin mognad. En strimma sommar att burka upp i det bleka vinterljuset. Så här gör du för att få ut det mesta av de goda tomaterna.
KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
1. Upphettad tomat nyttigast
Antioxidanten lykopen sätter färg på tomatkinderna. Ju rödare desto bättre, både för smak och hälsoeffekt. När tomaterna är uppvärmda som i en konserv tar vi lättare till oss färgämnets nyttobringande fördelar.
2. Smör och tomat passar ihop
Ingrediensen som förändrar allt är smör! Rör i en generös klick just innan såsen sätts på bordet. Det rundar av och förhöjer.
3. Tomat passar med ingefära och kanel
Tomater smakar fint ihop med olivolja, lök, vitlök och basilika. Det vet alla, men missa inte udda smakkamrater som ingefära, kanel, kardemumma och koriander. Tänk indiskt! Och gryta!
4. Tomatsås är bästa snabbmaten
Bästa snabbmaten finns i en färdig tomatsås. Frys in och plocka fram till soppa, pastasås, gryt- eller gratängbas.
5. Addera sötma till tomat
En gnutta sötma i salta rätter kan piffa upp. Särskilt i tomatsammanhang. En klick honung eller lite socker höjer smaken i tomatsåsen. Det söta tar udden av syran och gör såsen mer mottaglig för annan smaksättning.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.