Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 mars 2020

Köp svensk mat

Svenska bönder ser till att vi har mat på bordet. Så här kan du stötta svenska bönder så att de kan fortsätta med det – nu viktigare än någonsin!

 Du kan stötta svenska bönder genom att köpa svensk mat. Extra viktigt i kristider.
Du kan stötta svenska bönder genom att köpa svensk mat. Extra viktigt i kristider. FOTO: Istock

Äta bör man annars dör man. Det gäller även i kristider. Men utan svenska bönder ingen mat på bordet.

Så det bästa du kan göra nu är att stötta våra svenska bönder som går på knäna. Och det gör du genom att köpa svensk mat.

Så här kan du stötta svenska lantbrukare:

Köp alltid svensk mat som kött, mejerivaror och grönsaker…

Kolla på förpackningen så ser du om det är producerat i Sverige. Med Från Sverige-märkningen vet du att det är odlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. God djurvård, minimalt med antibiotika och arbeten av alla de slag får du på köpet.

Fråga efter svensk mat i din livsmedelsbutik

Visa att du bryr dig om det som du handlar i butiken och att det är viktigt för dig. Handlaren bryr sig garanterat om din åsikt!

Köp direkt av bonden

Leta upp en producent som säljer kött eller grönsaker, mjölk eller mjöl direkt på gården. Du får inte bara förstklassig mat, du ser också till att producenten får mer pengar för sin vara och du lär dig mer om hur maten framställs.

Handla i gårdsbutiker

Gårdsbutikerna gör ofta ovärderliga insatser, både för odlare och producenter och för samhällen. Gårdsbutiker och lanthandlar blir till nav för samhället och genom att handla hos dem så ser du till att de får förutsättningar för att leva kvar.

Gynna småskaliga producenter

Den småskaliga producenten har oftast små marginaler, om en skörd eller en säsong går fel så slår det hårt mot den enskilda mathantverkaren. Var rädd om dem – de är viktiga för både smak och kvalitet.

Fråga var maten kommer ifrån när du äter på restaurang

Visa att du bryr dig om mer än smaken när du äter lunch eller middag. Kommer köttet från Sverige? Grönsakerna från en lokal odlare? Ölet från trakten? Våga fråga!

Prata med andra

Prata med familj, vänner och bekanta om var vår mat kommer ifrån och om svensk självförsörjning. I dagsläget är vår självförsörjningsgrad 50 procent, jämfört med exempelvis Finland som har 80 procents självförsörjningsgrad.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen