Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 oktober 2022

Korv av alla de slag - älskad av alla!

Vad skulle vi göra utan korven? Den finns i alla möjliga varianter och älskas av nästan alla - på många sätt! Följ med när Land och Från Sverige reser landet runt och tipsar om godaste svenska korven. Från Sverige-resan fortsätter!

Favoritkorven framför andra

 Falukorv på en skärbräda, snart blir det godsaker på tallriken.
Falukorv på en skärbräda, snart blir det godsaker på tallriken. FOTO: Anders Good/TT

Den korv som är största favoriten av dem alla är falukorven. Denna raka eller runda korv stammar från gruvdriften i Dalarna och enligt undersökningen Korvrapporten är det hela 41 % som har den som favoritkorv. Inte så konstigt kanske, den kan varieras i det oändliga, är relativt billig och finns alltid till hands. En klassiker som lever i all välmåga!

Faktum är att falukorv är Sveriges enda namnskyddade charkuteri­produkt, den blev det redan 1973. Den är klassad som en garanterad traditionell specialitet vilket betyder att det finns regler kring hur en falukorv ska vara för att få kallas falukorv.

När du väljer din korv så se till att den är märkt med Från Sverige så vet du att den är tillverkad på svenska råvaror och gjord i Sverige. Bra för alla!

Blodkorv – ruskigt god smak

 Blodkorv - en svensk klassiker! Kan avnjutas på många sätt!
Blodkorv - en svensk klassiker! Kan avnjutas på många sätt! FOTO: Risbergs chark

Roy, Stig och Roland – där har ni de tre korvpojkarna som startade Korvpojkarna i Halmstad 1976. Många korvar har det blivit genom åren och i dag är företaget en självklar producent av väldigt goda korvar av alla de slag. Testa deras blodkorv, en korv vars namn kanske avskräcker men där smaken väger upp rejält. Servera med stekfläsk, stekt potatis och lingonsylt och lyckan är gjord!

Från Sverige-märkt så klart, allt i korven är svenskt!

Tyskklingande med svenska råvaror

 Lammkabanoss från Wurstmaster, en delikatess!
Lammkabanoss från Wurstmaster, en delikatess! FOTO: Wurstmaster

Wurstmaster är ett korvföretag som gör inte mindre än 40-talet olika korvar. Trots det tysk-klingande namnet är det svenskt, startades 1991 och använder bara svenskt kött i korvarna. Lammkabanoss, merguez, sremska, banger och weisswurst finns i utbudet – alla med Från Sverige-märkningen. All världens smaker i svenska kök!

Stångkorv – en svensk klassiker!

Stångkorven görs på fläsk och namnet kommer av att den torkade på en stång – namnet är belagt sedan 1690! Hittar du stångkorv så ska du njuta den med stekt potatis, stekt ägg och lingonsylt eller inlagda rödbetor. Mat med gamla anor så njut den med andakt!

Korv är gott till mycket!

 Njutning för många, korv med bröd!
Njutning för många, korv med bröd! FOTO: Istock

Korv med bröd kan vara det godaste som finns! 64 % anser att bröd är den perfekta partnern till korv medan korv med potatismos lockar 25 %. Korv med pommes frites då, denna gatuköksklassiker? 11 % föredrar den friterade potatisen till korven. Allt enligt Korvrapporten – en undersökning som tar pulsen på våra korvvanor!

Vilken falukorv är godast?

 Finfin falukorv kan komma från många håll. Här är en!
Finfin falukorv kan komma från många håll. Här är en! FOTO: Trångsvikens chark

Försök inte utse Sveriges godaste falukorv, det går bara inte! Falukorvens kryddning, konsistens och utseende varierar en del och smaknyanserna är många beroende på vem som gör korven. Låt oss bara konstatera att falukorv är gott! Och att Trångsvikens chark gör en falukorv med recept från 1940-talet som inte går av för hackor. Om den är godast i Sverige? Som sagt, vi tävlar inte på det sättet… Smaka själv och välj din favorit!

Isterband – en delikatess

 Speciell smak som älskas av många.
Speciell smak som älskas av många. FOTO: Nordchark

Syrlig korv, hur kan det vara så gott? Men gott är det och längtan efter isterband kan bli stark, bra då att det finns i snart sagt varje butik och med många olika former av syrlighet. Nordchark i Luleå gör en fin variant som blivit en stor favorit, inte bara lokalt. Testa när du får möjlighet.

Märkningen Kött från Sverige ger många fördelar:

1. Det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

2. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende.

3. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.

4. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.

5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige.

Gott på korven

Det allra vanligaste att lägga på korven är så klart senap och ketchup. 69 % har senap och 66 % har ketchup – väldigt poppis! Men vad sägs om rostad lök eller bostongurka? Eller varför inte surkål?

Tistelvind från Boxholm gör surkål som gör gott på korven och den är dessutom Från Sverige-märkt. Testa!

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen