Korv av alla de slag - älskad av alla!
Vad skulle vi göra utan korven? Den finns i alla möjliga varianter och älskas av nästan alla - på många sätt! Följ med när Land och Från Sverige reser landet runt och tipsar om godaste svenska korven. Från Sverige-resan fortsätter!
Favoritkorven framför andra
Den korv som är största favoriten av dem alla är falukorven. Denna raka eller runda korv stammar från gruvdriften i Dalarna och enligt undersökningen Korvrapporten är det hela 41 % som har den som favoritkorv. Inte så konstigt kanske, den kan varieras i det oändliga, är relativt billig och finns alltid till hands. En klassiker som lever i all välmåga!
Faktum är att falukorv är Sveriges enda namnskyddade charkuteriprodukt, den blev det redan 1973. Den är klassad som en garanterad traditionell specialitet vilket betyder att det finns regler kring hur en falukorv ska vara för att få kallas falukorv.
När du väljer din korv så se till att den är märkt med Från Sverige så vet du att den är tillverkad på svenska råvaror och gjord i Sverige. Bra för alla!
Blodkorv – ruskigt god smak
Roy, Stig och Roland – där har ni de tre korvpojkarna som startade Korvpojkarna i Halmstad 1976. Många korvar har det blivit genom åren och i dag är företaget en självklar producent av väldigt goda korvar av alla de slag. Testa deras blodkorv, en korv vars namn kanske avskräcker men där smaken väger upp rejält. Servera med stekfläsk, stekt potatis och lingonsylt och lyckan är gjord!
Från Sverige-märkt så klart, allt i korven är svenskt!
Tyskklingande med svenska råvaror
Wurstmaster är ett korvföretag som gör inte mindre än 40-talet olika korvar. Trots det tysk-klingande namnet är det svenskt, startades 1991 och använder bara svenskt kött i korvarna. Lammkabanoss, merguez, sremska, banger och weisswurst finns i utbudet – alla med Från Sverige-märkningen. All världens smaker i svenska kök!
Stångkorv – en svensk klassiker!
Stångkorven görs på fläsk och namnet kommer av att den torkade på en stång – namnet är belagt sedan 1690! Hittar du stångkorv så ska du njuta den med stekt potatis, stekt ägg och lingonsylt eller inlagda rödbetor. Mat med gamla anor så njut den med andakt!
Korv är gott till mycket!
Korv med bröd kan vara det godaste som finns! 64 % anser att bröd är den perfekta partnern till korv medan korv med potatismos lockar 25 %. Korv med pommes frites då, denna gatuköksklassiker? 11 % föredrar den friterade potatisen till korven. Allt enligt Korvrapporten – en undersökning som tar pulsen på våra korvvanor!
Vilken falukorv är godast?
Försök inte utse Sveriges godaste falukorv, det går bara inte! Falukorvens kryddning, konsistens och utseende varierar en del och smaknyanserna är många beroende på vem som gör korven. Låt oss bara konstatera att falukorv är gott! Och att Trångsvikens chark gör en falukorv med recept från 1940-talet som inte går av för hackor. Om den är godast i Sverige? Som sagt, vi tävlar inte på det sättet… Smaka själv och välj din favorit!
Isterband – en delikatess
Syrlig korv, hur kan det vara så gott? Men gott är det och längtan efter isterband kan bli stark, bra då att det finns i snart sagt varje butik och med många olika former av syrlighet. Nordchark i Luleå gör en fin variant som blivit en stor favorit, inte bara lokalt. Testa när du får möjlighet.
Märkningen Kött från Sverige ger många fördelar:
1. Det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
2. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende.
3. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.
4. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.
5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige.
Gott på korven
Det allra vanligaste att lägga på korven är så klart senap och ketchup. 69 % har senap och 66 % har ketchup – väldigt poppis! Men vad sägs om rostad lök eller bostongurka? Eller varför inte surkål?
Tistelvind från Boxholm gör surkål som gör gott på korven och den är dessutom Från Sverige-märkt. Testa!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.