Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 mars 2019

Köttkonsumtionen minskade 2018

För andra året i rad minskar svenskarnas köttkonsumtion visar nya siffror från Jordbruksverket. Samtidigt ökar andelen svenskt kött på marknaden.

 Svenskarnas intresse för hållbarhetsfrågor är en av förklaringarna till att köttkonsumtionen nu är den lägsta på över tio år.
Svenskarnas intresse för hållbarhetsfrågor är en av förklaringarna till att köttkonsumtionen nu är den lägsta på över tio år. FOTO: iStock

Efter inträdet i EU 1995 ökade svenskarnas köttkonsumtion i stort sett varje år, delvis till följd av sänkta priser. Den högsta konsumtionsnivån hittills nåddes år 2016, men 2017 bröts trenden och konsumtionen gick ner.

Köttkonsumtionen minskar

Nya siffror från Jordbruksverket (obs: extern länk) visar att nedgången fortsätter. Under 2018 åt varje svensk i snitt 83,5 kilo kött och fågel, vilket innebär en nedgång med 4,2 kilo (nästan 5 procent), sedan toppåret 2016.Läs också: Det här är skillnaden mellan svenskt och importerat kött

Hållbarhetstänk

Att fler väljer vegetariska alternativ kan bero på flera faktorer. Klimatdebatten spelar en stor roll, men även ökat hälsofokus, starkare djuretik och nya mattrender.

– Det handlar till stor del om att vi är mer medvetna om olika hållbarhetsfrågor. Intresset för vegetarisk mat ökar och kan i viss mån ersätta köttet, säger Åsa Lannhard, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Läs också: Positiva trenden: Ny grön våg över hela landet

Fler väljer svenskt

Till följd av hållbarhetstänket väljer allt fler svenskt kött. Andelen svenskt kött 2018 var 67 procent, den högsta siffran sedan 2010, vilket innebär att den svenska produktionen och exporten har ökat.

– Vi ser att samma faktorer som triggar minskningen av köttkonsumtionen också triggar intresset för det svenska, hållbarhetsproducerade köttet. Just nu ser utvecklingen positiv ut för svenska lantbruk, säger Åsa Lannhard.

Bättre djurhållning i Sverige

Bilden av svenskproducerat är att djurhållningen är bättre och att det har en mindre negativ miljöpåverkan. Den rådande högkonjunkturen gör också att svenskar har råd att prioritera andra egenskaper än lågt pris.

– Fler konsumenter känner till mervärden som vi haft under lång tid i Sverige, så som djurvälfärd, mindre smittskydd, lägre nivåer av antibiotika och att svenskt kött generellt har en lägre klimatpåverkan.

Långvariga faktorer

Tidigare nedgångar av köttkonsumtionen har berott på tillfälligheter så som utbrott av djursjukdomar och finanskris. Därför talar skälen bakom de senaste årens minskning av köttkonsumtion för att nivåerna blir mer permanenta, menar Jordbruksverket.

– Nu är det mer att konsumenterna tänker annorlunda, och det håller nog i sig längre. Klimatfrågan kommer inte blåsa över på ett år utan kommer vara med oss lång tid framöver. Vi kommer inte sluta äta kött, men konsumtionen kommer nog gå tillbaka lite till, säger Åsa Lannhard.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen