Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 augusti 2018

Kräftorna dyrare i år

I år kan många kräftälskare tvingas låta plånboken bestämma när kräftorna ska köpas.

De har nämligen gått upp i pris sedan i fjol, och ligger nu på historiskt hög nivå.

 Priset på kräftor ligger i år på historiskt hög nivå, på grund av att allt fler kineser också vill äta kräftor.
Priset på kräftor ligger i år på historiskt hög nivå, på grund av att allt fler kineser också vill äta kräftor. FOTO: IBL

”Det beror mycket på att vi tidigare köpt så enormt mycket från Kina, som varit ett land som har producerat billiga kräftor. Men kineserna äter alltmer kräftor själva och det har gjort att priset på kinesiska kräftor gått upp kraftigt” säger Petter Rönnqvist, vd för kräftimportören Seasam, till Sveriges Radio.

Svenska dubbelt så dyra

Men fortfarande är de svenska kräftorna klart dyrast. Frysta signalkräftor är mer än dubbelt så dyra än de kinesiska, spanska och turkiska som man vanligen hittar i frysdisken. De senaste åren har även egyptiska kräftor dykt upp i sortimentet, utan att priserna för den skull har sjunkit. Sommaren 2018 kostar svenska frysta kräftor 300 kronor kilot, medan utländska pendlar mellan 100-150 kronor, beroende på storlek.

Läs också: Allt du behöver veta inför kräftskivan

60 kronor för en kräfta

Vill man äta färska kräftor får man vara beredd att slanta upp 350 kronor kilot, och cirka 200 kronor kilot för utländska. Vill man verkligen lyxa och äta svenska flodkräftor, som ju är svårt sällsynta, då går det på i runda slängar 1 200 kronor, vilket gör att en kräfta kostar runt 60 kronor styck.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen