Kräftorna dyrare i år
I år kan många kräftälskare tvingas låta plånboken bestämma när kräftorna ska köpas.
De har nämligen gått upp i pris sedan i fjol, och ligger nu på historiskt hög nivå.
”Det beror mycket på att vi tidigare köpt så enormt mycket från Kina, som varit ett land som har producerat billiga kräftor. Men kineserna äter alltmer kräftor själva och det har gjort att priset på kinesiska kräftor gått upp kraftigt” säger Petter Rönnqvist, vd för kräftimportören Seasam, till Sveriges Radio.
Svenska dubbelt så dyra
Men fortfarande är de svenska kräftorna klart dyrast. Frysta signalkräftor är mer än dubbelt så dyra än de kinesiska, spanska och turkiska som man vanligen hittar i frysdisken. De senaste åren har även egyptiska kräftor dykt upp i sortimentet, utan att priserna för den skull har sjunkit. Sommaren 2018 kostar svenska frysta kräftor 300 kronor kilot, medan utländska pendlar mellan 100-150 kronor, beroende på storlek.
Läs också: Allt du behöver veta inför kräftskivan
60 kronor för en kräfta
Vill man äta färska kräftor får man vara beredd att slanta upp 350 kronor kilot, och cirka 200 kronor kilot för utländska. Vill man verkligen lyxa och äta svenska flodkräftor, som ju är svårt sällsynta, då går det på i runda slängar 1 200 kronor, vilket gör att en kräfta kostar runt 60 kronor styck.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.