Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 3 december

Kulprov knäck, kola och karamell

Härligt seg, mjuk eller knäckig. Med hjälp av kulprovet får du perfekt konsistens på julens kolor, knäck och karameller. Så här enkelt gör du kulprovet.

 Du får perfekt konsistens på kolan med hjälp av ett glas vatten och kulprovet.
Du får perfekt konsistens på kolan med hjälp av ett glas vatten och kulprovet. FOTO: Istock

Om du inte har eller vill använda en termometer när du kokar kola, knäck och karameller så går det lika bra med det så kallade kulprovet. Det är en enkel och pålitlig metod för att få precis den konsistens du önskar på godsakerna. Så här gör du!

Läs också: Baka gott till julen – våra bästa recept hittar du här!

Så gör du kulprovet

1. Ta fram ett glas eller en kopp och fyll på med kallt kranvatten.

2. Ta upp lite smet med en tesked från kastrullen och droppa ner smetklicken i det kalla vattnet.

Kulprov knäck

Knäck: Kan du forma smetklicken till en kula är knäcksmeten klar.

Kulprov kola

Kola: När smetklicken i glaset går att forma till en kula är den klar. Vill du ha hårdare kola så är smeten klar när klicken går att bryta sönder men fortfarande är seg i mitten.

Kulprov karamell

Karamell: Karamellsmeten är klar när smetklicken i glaset stelnar direkt och går att bryta. Läs också: Knockout-kolan! Så gör du godaste kolan någonsin – med vanilj och havssalt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen