Kulprov knäck, kola och karamell
Härligt seg, mjuk eller knäckig. Med hjälp av kulprovet får du perfekt konsistens på julens kolor, knäck och karameller. Så här enkelt gör du kulprovet.
Om du inte har eller vill använda en termometer när du kokar kola, knäck och karameller så går det lika bra med det så kallade kulprovet. Det är en enkel och pålitlig metod för att få precis den konsistens du önskar på godsakerna. Så här gör du!
Läs också: Baka gott till julen – våra bästa recept hittar du här!
Så gör du kulprovet
1. Ta fram ett glas eller en kopp och fyll på med kallt kranvatten.
2. Ta upp lite smet med en tesked från kastrullen och droppa ner smetklicken i det kalla vattnet.
Kulprov knäck
Knäck: Kan du forma smetklicken till en kula är knäcksmeten klar.
Kulprov kola
Kola: När smetklicken i glaset går att forma till en kula är den klar. Vill du ha hårdare kola så är smeten klar när klicken går att bryta sönder men fortfarande är seg i mitten.
Kulprov karamell
Karamell: Karamellsmeten är klar när smetklicken i glaset stelnar direkt och går att bryta. Läs också: Knockout-kolan! Så gör du godaste kolan någonsin – med vanilj och havssalt
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.