Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 april 2016

Laga mat som proffsen – 15 smarta kockknep

1. Stek i olja

Stek i olja och inte i smör eftersom smör lätt bränns. Vill du ha smörsmak, ta i en klick alldeles på slutet.

2. Värm citronen

Det går lättare att pressa saften ur citrusfrukter som är lite varma. Därför kan du köra dem i mikron några sekunder innan du pressar.

3. Blanka av såsen

Blanda varm sås med en klick kallt smör på slutet, då blir den blank och smaken förhöjs.

4. Rädda för salt mat

Har du råkat salta för mycket, då kan du prova att tillsätta något med lite syra som till exempel några droppar citron för att få en mer balanserad smak. Du kan också ha i lite mer fett.

5. Fräscha kokta grönsaker

Förkoka gröna grönsaker, som sparris, ärter och broccoli i någon minut. Ta upp och kyl i isvatten. Värm helt kort när övrig mat är klar. Då behåller de sin fina färg.

6. Fördressa sallad

Dressa hela salladen i salladsskålen i stället för att låta var och en hälla på dressing. Det är godast! Men vänta tills det är dags för servering, annars hinner salladen bli ”ledsen”.

7. Skala med sked

Skala ingefära med en tesked, det är mycket enklare än med en kniv eller potatisskalare.

8.Red med rotsaker

Kokta, slätmixade rotsaker funkar som redning i soppor i stället för mjöl eller grädde. Den fylliga smaken får du på köpet. Slätmixade kikärter kan också användas om du tycker om den smaken.

9. Värm tallrikarna

Värm tallrikarna i mikron eller i ugnen innan du lägger upp maten. Då håller den sig varm och aptitlig längre.

10. Äggskalsfri smet

Knäck ägg mot en plan yta i stället för mot kanten på skålen för att undvika äggskal i maten.

11. Olja in pannan

Har du också köpt en sådan där tuff stålpanna att steka i men får inte riktigt till det? Hetta upp pannan, häll i smakneutral olja och vänta tills den ryker. Häll ur oljan, torka ur pannan slarvigt med ett hushållspapper och häll därefter i den olja du tänkt steka i.

12. Salta rätt

Använd vanligt finsalt när du kokar eller steker och strö över lite flingsalt till serveringen.

13. Bästa gratängen

En jämnt tillagad potatisgratäng som inte tar 100 år att få färdig fixar du genom att förkoka den tunt skivade potatisen i grädde och mjölk. Låt sjuda några minuter under försiktig omrörning och häll sedan över allt i en ugnsform. Skjuts in i ugnen på runt 200 grader.

14. Saftigt kött

Salta kött cirka 20 minuter innan du ska steka det. Var inte rädd för att vända på köttet flera gånger under stekningen. Det blir inte torrt, tvärtom. Dessutom slipper du bränd yta.

15. Sänk värmen

Många rätter vinner på att tillagas i lägre temperatur än du kanske är van vid. Gratäng, lasagne och paj är några exempel där du kan testa att sätta ugnen på lägre värme än vad som står i receptet. Sänk med ungefär 25 grader.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen