Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 augusti 2019

Lägga in frukt och grönsaker

Att lägga in frukt och grönsaker går ut på att hetta upp maten i steriliserade glasburkar och försluta dem lufttätt, allt för att oskadliggöra ovälkomna organismer. Så här gör du!

 Lägg in frukt och grönt och njut året om!
Lägg in frukt och grönt och njut året om! FOTO: Istock

Upphettningsprocessen dödar bakterier och mögelsvamp, och om det inte finns något levande i burken när den förseglas kan livsmedlen hålla i minst en mansålder.

En del väljer att använda speciella konserveringsglas med gummiring och bygel, men det går minst lika bra med burkar med skruvlock av metall. Dock är det en fördel om locket har en gummiring.

Läs också: Frys in frukt och grönt – så gör du

Lägg in så här:

 • Hetta upp och sterilisera burkarna i en stor vattenfylld gryta. Koka även locken.
 • Låt burkarna svalna, fyll dem sedan till högst tre fjärdedelar med det som ska konserveras.
 • Häll på kall salt- eller sockerlag, beroende på vad som ska konserveras, ända upp till kanten.
 • Torka ren burkens kant med lite kokt vatten, se till att ha rena fingrar. Använd inte handduk eller papper, det får inte fastna ludd på kanten.
 • Sätt på locket löst och ställ de fyllda burkarna i en gryta med vatten. Hetta upp till 80–100 grader, beroende på innehåll. När innehållet i burken utvidgar sig i värmen pressas luften som finns i burken ut.
 • Efter upphettningen tas burkarna ur vattenbadet och får svalna. Nu är burkarna så gott som tomma på luft och locken har pressats fast av lufttrycket utifrån.

Heta inläggningstips

 En squashinläggning kan hålla i en mansålder.
En squashinläggning kan hålla i en mansålder. FOTO: Bella Linde
 • Grönsaker som bönor, ärter, späda morötter, squash och gurkor ansas, sköljs och läggs hela eller i bitar i burkar. Täck grönsakerna med en saltlag och hetta upp burkarna till 100 grader. Håll temperaturen i 90 minuter.
 • Frukt som äpplen och päron skalas och delas i halvor eller klyftor. Plommon skållas eller pickas. Täck frukten med en kokt, kall sockerlag. Hetta sedan upp burkarna långsamt upp till 80 grader, och låt dem sjuda på den temperaturen i 20 minuter.
 • Bär som svarta vinbär och krusbär ansas, snoppas och läggs i burk. Täck med en kokt, kall sockerlag. Hetta upp burkarna långsamt till 74 grader och låt det sjuda i samma temperatur i 20 minuter.

Salt- och sockerlag – grundrecept:

 • En kall saltlag blandas med 2 teskedar salt per liter vatten.
 • En sockerlag kokas ihop med 4–6 deciliter socker per liter vatten. Låt lagen kallna innan den fylls på burkarna.

Läs också: Sylta och safta – allt du behöver veta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen