Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 mars

Han vill göra Helsingborg till världens huvudstad för lakrits

Helsingborg

Ambitionen är hög. Martin Jörgensen skapar Nordeuropas största odling av lakrits. Och vill göra Helsingborg till världens huvudstad för lakrits.

- Vi har bara börjat upptäcka vad man kan göra med lakrits. Det är utmärkt i mat, i öl, som hudvårdsprodukter och väldigt bra för hälsan, säger grundaren Martin Jörgensen.

 Lakritsfabriken i Ramlösa, Helsingborg. Ägare: Martin Jörgensen.
Lakritsfabriken i Ramlösa, Helsingborg. Ägare: Martin Jörgensen. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

I år fyller Lakritsfabriken i Helsingborg tio år.

Resan har gått från att tillverka konfektyr – som många andra – till att starta en 8 hektar stor odling av lakrits i Allerum och satsa allt mer på lakrits som krydda i mat och som en ren, ekologisk, produkt.

– Jag är förstås uppvuxen med lakritsbåtar och allt vad det hette. Men min mamma köpte också lakritsrötter på apoteket. I de länder som odlar lakrits i stor skala är det främst ett läkemedel och något som är bra för matsmältningen, berättar han.

Att det mamman köpte kom från samma växt som godiset i konfektyrfabriken, var inget han visste då.

Hittade rätt av en slump

 Han vill göra Helsingborg till lakritsens huvudstad i världen.
Han vill göra Helsingborg till lakritsens huvudstad i världen. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

Många år senare har lakrits kommit att bli en stor del av hans liv. Via utbildning till kock och sommelier började han tidigt jobba med vinimport. Vägen ledde till import av choklad från Ecuador och starten av ett importföretag.

Han upptäckte att lakrits började bli väldigt populärt och försökte leta upp någon tillverkare på nära håll.

 Många olika typer av lakrits finns att smaka.
Många olika typer av lakrits finns att smaka. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

Som halvdansk (pappan är från Danmark) sökte han först kontakt med en känd dansk tillverkare men fick aldrig något svar.

– Av en händelse fick jag tag i Lars Pålsson i Malmö, som tidigare arbetat på godisfabriken Malaco. Han hade ledig kapacitet på sin fabrik och på den vägen är det, säger Martin Jörgensen.

2011 startade Lakritsfabriken AB, soch bara några månader senare lanserades en första salt och en söt lakritsvariant. Sedan dess har bolagets lakrits kommit att bli en etablerad produkt både i Sverige och utomlands.

– Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle bli så här stort. Och det roligaste är att jag hittar nya möjligheter hela tiden, säger Martin Jörgensen.

Hälsoprodukt och godis

 Produktionen är i full gång och efter 10 år vill man satsa ännu mer på alla smaker.
Produktionen är i full gång och efter 10 år vill man satsa ännu mer på alla smaker. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

Råvaran köps nästan uteslutande från Italien och en mindre del från Iran. Hela Centralasien är storproducenter av lakrits men där används den uteslutande som hälsoprodukt.

– Det är bara i Norden och i Holland som det är ett godis. Och saltlakrits är något väldigt speciellt för oss i norr, säger Martin Jörgensen.

Det är en volymkrävande process för att få fram lakrits. Lakritsroten skördas på våren genom att man drar upp rötterna och låter dem torka.

Därefter krossas rötterna och kokas i vatten i upp till 70 timmar för att sedan laka ut lakritsextraktet. Cirka 20 procent blir lakrits.

Ett mer modernt sätt är att sprejtorka vätskan för att få fram ett lakritspulver.

För att få till saltlakrits tillsätts salmiak som är en blandning av saltsyra och ammoniak.

– Från början hade jag en tanke om att göra allt men det var för omständigt. Så nu köper jag den färdiga råvaran från Kalabrien, säger han.

Han tar fram några bitar av lakrits som den används i de flesta delar av världen.

– Om du suger på den så mjuknar den och du känner snart den typiska smaken av lakrits. I Italien används lakrits som något man äter efter maten för att smälta maten bättre, berättar han.

Under höstens nya våg av Corona-pandemin dök Turkmenistans ledare, den excentriske envåldshärskaren Gurbanguly Berdymuchammedov, upp i medierna och menade att det fanns en bra kur mot viruset: lakrits.

Presidenten bedyrade att lakritstillgången är god i den tidigare Sovjetrepubliken, som officiellt inte har rapporterat ett enda fall av covid-19.

– Man ska väl inte tro för mycket på en diktator från ett land som är storproducent av just lakrits. Men lakritsroten har antiinflammatorisk och lugnande effekt och är fylld av vitaminer. Det är bevisat i många studier, säger Martin Jörgensen.

Helsingborg är centrum

 Martin Jörgensen har stora planer för sin lakritsfabrik.
Martin Jörgensen har stora planer för sin lakritsfabrik. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

Under åren har Lakritsfabriken vuxit rejält. Från att ha haft småskalig produktion och lokal försäljning, har sortimentet breddats. I dag kan deras lakritskonfektyr köpas i hela Sverige, samt i alla Nordens länder, Tyskland och USA.

2013 växte Lakritsfabriken ur sina lokaler i Ramlösa – sedan dess ligger deras butik, kafé och fabrik i centrala Helsingborg.

I butiken/fabriken kan man frossa i allt från chokladdragerade lakritsstänger till supersalta lakritskarameller, lakritsråvaror till matlagning och lakritssirap till desserter.

För att fira lakritsen ordentligt så arrangerar Martin Jörgensen även en lakritsfestival då ett antal lokala restauranger och caféer skapar sina egna tolkningar av vad som kan göras med lakrits.

– Det fungerade väldigt bra när vi gjorde det förra gången och vi hoppas att det blir ännu bättre nästa gång, säger Martin Jörgensen.

– Vi har också pratat med Helsingborg Stad om att skapa kongresser och möten, och framöver även utbildningar kring lakrits. Min ambition är att Helsingborg ska bli huvudstad för lakritsen, säger han.

Egen odling av lakrits

 .Plantorna sköts om för att ge så bra skörd som möjligt.
.Plantorna sköts om för att ge så bra skörd som möjligt. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

Och där kommer satsningen på en liten odling av lakrits i Allerum på åtta hektar in i bilden.

i Allerum finns en mager och sandblandad jord, där plantorna trivs bra.

– Man skördar på hösten, ungefär vart fjärde år, och lämnar alltid kvar en del rötter så att de kan fortsätta spridas. Min tanke är att kunna erbjuda svensk närproducerad ekologisk lakritsrot inom fem år, säger han.

Odlingen ska ses som ett tillfälle att skapa en samlingspunkt och ett turistmål där människor kan komma och prova lakritsrot.

– Jag tänker mig att folk samlas här i butiken och cyklar ut till Allerum. Där ska de få känna, dofta och smaka lakrits som växer helt naturligt. Vi kommer även att sälja lakrits i kruka för de som vill odla hemma i trädgården, säger han.

Används i matlagningen

 Lakrits odlas på två hektar i Allerum utanför Helsingborg
Lakrits odlas på två hektar i Allerum utanför Helsingborg FOTO: Ellinor Eke-Göransson

Som tidigare kock vill han också se till att lakrits används mer i matlagning.

En idé som vuxit fram med koppling till mat är att ta fram flisad lakritsrot som kan användas i grillen.

– Jag ser absolut en framtid för att använda lakrits i matlagning. På samma sätt som man använder kanel, kardemumma eller andra naturprodukter i maten. Lakrits fungerar utmärkt med fet fisk, fläsk, allt med grädde eller smör. Man får tänka på att inte ta för mycket, det är väldigt sött. Och det är framförallt i eftersmaken som du känner lakrits, säger han.

För att ägna sig mer åt produktutveckling har han anställt en VD som tar hand om företaget.

– Jag har många idéer om hur man kan använda lakrits och det känns väldigt roligt att få göra det på heltid, ta fram nya produkter och på allvar göra Helsingborg till världens huvudstad för lakrits. säger Martin Jörgensen.

FAKTA LAKRITSROT

Lakritsplantan tillhör familjen ärtväxter. Lakritsfabriken använder sorten Glycyrrhiza glabra som betyder söt rot.

Lakrits växer som en buske och blir drygt 1,5 meter hög och har 8-10 meter långa rötter.

Lakrits växer främst runt medelhavet och i mellanöstern men finns även i bland annat Kina och Ryssland.

Plantering sker på våren och man skördar genom att plöja marken för att dela på rötterna som sedan dras upp för hand.

Lakritsrot har en lång historia som medicinalväxt och har i över 6000 år använts som läkeväxt.

Lakrits används allt mer som smaksättning i mat och även i hudvårdsprodukter.

Så gör man lakrits

  • Lakritsroten skördas på hösten genom att man drar upp rötterna och låter dem torka.
  • Därefter krossas rötterna och kokas i vatten i upp till 70 timmar för att sedan laka ut lakritsextraktet.
  • Det traditionella sättet är att man sedan reducerar ner vätskan och fått fram råakrits i form av en hård svart massa.
  • Ett mer modernt sätt är att sprejtorka vätskan för att få fram ett lakritspulver.
  • För att göra hårdlakrits krossar man råakrits. Ska man göra annan lakritskonfektyr så blandar man med socker och annat bindemedel såsom gelatin, stärkelse.
  • För att få till saltlakrits tillsätts salmiak som är en blandning av saltsyra och ammoniak.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen