Landläsarnas bästa knep för recept på Janssons frestelse
Det är en av våra mest älskade rätter på julbordet. Hur gör du för att lyckas med din Janssons frestelse? Här är Landläsarnas bästa knep!
Grädde eller mjölk, mycket eller lite ansjovis, fast eller mjölig potatis?
Det finns olika skolor för att göra den perfekta klassikern Janssons frestelse. På Lands Facebooksida har Landläsarna delat med sig av sina bästa tips för att lyckas med en av julens favoriter.
Har du något eget superknep? Eller har du testat några av nedanstående tips?
Läs också: Krämig Janssons frestelse – recept på en älskad klassiker
Landläsarnas tips för Janssons frestelse
• Blanda i lite saffran i din Janssons frestelse.
• Potatis, finhackad lök och ansjovis i flera lager, tryck ihop. Sedan in i ugnen ca 30 minuter så att potatisen torkar. Därefter grädde och ansjovisspad.
• Köp hel ansjovis, inte filead, ställ burken på bordet, rensa direkt på tallriken och häll lite av spadet på potatisen.
Bara grädde
• Använd bara grädde, ingen mjölk.
• Använd all spad från ansjovisburken.
• Potatisen ska strimlas i tändsticksstorlek och ansjovisen ska vara Grebbestads hummeransjovis, bara grädde och några smörklickar.
• Ingen mjölk och ingen lök, bara potatis, ansjovis och grädde i en smörad form.
Testa isterband
• Byt ut ansjovisen mot fyra urgröpta isterband.
• Om du vill testa en vegetarisk eller vegansk variant – byt ut ansjovis och grädde eller mjölk mot vegiar och havregrädde och vegetariskt margarin.
Läs också: Alla recept du behöver för julens mat
• Förkoka potatisen i mjölk eller grädde.
• Mixa ansjovisen och en del av spadet med grädden, då slipper man fiskbitarna som vissa barn kanske inte gillar.
Blanda med kaviar
• Blanda i lite orökt kaviar och tomatpuré i gräddblandningen.
• Mjölig potatis, ingen mjölk och stek inte löken. Innan du sätter in din Jansson i ugnen, strö lite skorpmjöl över och klicka på smör.
• Blanda grädden med 1 msk vanlig kaviar och 1 msk ketchup. Blir en lite rundare smak.
• Använd fast potatis och låt den stå länge i ugnen.
• Karamellisera löken i stället, sen varva potatis, lök och fisk. Skär gärna fisken i mindre bitar. Glöm inte några ”ostskivor” med smör innan ströbrödet.
Täck med plastfolie
• Byt ut ansjovisfiléerna mot hel ansjovis och filea dem själv, den hela har mycket godare smak.
• Stek löken!
• Lägg ihop potatis, ansjovis och ansjovisspad, täck med plastfolie och låt stå en stund. Detta gör att potatisen vätskar sig och man behöver inte tillsätta så mycket grädde.
• Blanda Kalles kaviar, ca 1-2 msk, med grädden!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.