Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 27 juli 2017

Lands bloggare i ny bok om mat och odling

Journalisten och bloggaren Niklas Kämpargård träffar du ofta här på Land.se, hans blogg har på kort tid blivit en succé och många är det som följer hans tips och resor över Sverige. Nu kommer han med en ny bok - "Bondens skafferi : Recepten & teknikerna för att äta bättre".

Vad handlar din nya bok om?

– Jag saknade en bok som beskriver hur man tar tillvara på skörden och förädlar grödorna från trädgårdens och naturens rika skafferi. Om man som jag kommer från landet och har umgåtts med småskaligt hantverk ända sedan barnsben blir det naturligt att man till slut funderar över hur mormor, farmor och granntanterna egentligen gjorde.

– Hela boken handlar om att intressera sig för matbranschen och inse att man kan göra så mycket mer själv. Inte minst smakmässigt och innehållsmässigt.

 Niklas Kämpargård kommer med en ny bok - "Bondens skafferi".
Niklas Kämpargård kommer med en ny bok - "Bondens skafferi". FOTO: Niklas Kämpargård

Varför ska jag skaffa mig den här boken?

– Matbranschen är full av fuffens och för att veta vad man verkligen stoppar i magen gäller det att vara påläst. Odla själv och enbart handla av människor man verkligen litar på. Jag tycker om att göra saker själv, uppskattar känslan av att klara mig själv och vill veta hur man klarade sig förr. Jag hoppas att den som läser den uppskattar riktigt bra mat och vill lära sig mer om hur man kan ta tillvara på svenska råvaror och förädla dem så bra som möjligt.

– Vi behöver tänka till, för både hälsan och miljöns skull.

Dina tidigare böcker har ju sökt sig utanför Sverige, ska även denna bli internationell?

– Ja det är helt galet kul! Min förra bok, ”Lev som en bonde” går som tåget i Polen och fler länder funderar på att ge ut boken. ”Bondens skafferi” kommer inledningsvis att publiceras i Polen och därefter hoppas jag att en handfull länder väljer att komma efter. Svenskt hantverk och svenska råvaror är helt enkelt populära utomlands.

Vad gör du annars – förutom att lansera böcker?

– Skriver på en ny bok! Skämt å sido så skriver jag mängder med praktiska jobb om hur man kan ta tillvara på råvarorna vi har runt omkring oss. Jag skriver Lands köksskola, gör-det-själv guider till olika trädgårdstidningar och en hel del resor. Den som känner mig vet att jag älskar att resa och gör det så ofta jag bara kan.

Du bloggar ju numera på Land, hur har mottagandet varit?

– Att blogga är en helt ny värld för mig. Jag har alltid producerat text och bild, men har aldrig fått den direkta kontakten med mina läsare förut. Nu kan alla skriva precis vad man tycker – ibland kanske man kunde önska att folk tänkte till innan man publicerar elaka inlägg på sociala medier – med det är väl sådant man får räkna med när man skriver digitalt. Jag är ny som bloggare, men lär mig efterhand. Jag hoppas att läsarna har överinseende med att jag är lite fyrkantig i hörnen. Lyckligtvis är de flesta trevliga, uppmuntrande och riktigt inspirerande.

Vad kan vi förvänta oss på bloggen framöver?

– Förmodligen mycket mer av landet. Jag älskar att skriva om Sverige, om spännande inspirerande människor som förändrar sitt eget och andras liv. Jag vill skriva om miljöfrågor, resor och svenska under. Dessutom en del trädgård, odling och goda recept!

Läs också: Så gör du din egen äppelcidervinäger – Niklas visar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen