Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 december 2019

Långjäst bröd nyttigare

Bröd som tar lång tid att baka har visat sig vara nyttigare än snabb-bakat industribröd. Ny forskning förklarar varför.

 Bageribröd som bakas långsamt är nyttigare än snabbakat industribröd visar ny forskning.
Bageribröd som bakas långsamt är nyttigare än snabbakat industribröd visar ny forskning. FOTO: Istock

Det klingar till i dörren när du kliver in i ditt lokala bageri och en ljuvlig doft av nybakat slår emot dig.

Nyttigt med lång baktid

Där bakom disken lockar rustika brödlimpor bakade med omsorg och tid. Tid som inte bara gör dem väldoftande, vackra och goda. Ny forskning från Örebro visar att den långa baktiden dessutom gör dem betydligt nyttigare än matbutikernas snabb-bakade industribröd.

Forskarna jämförde näringsvärdet

Det forskarna gjorde var att jämföra näringen i de tio mest sålda industribakade butiksbröden med tio bröd från ett lokalt surdegsbageri i Kumla.

Snabbjästa butiksbröd

Resultatet av jämförelsen visade att näringen i det snabbjästa butiksbrödet passerar rätt igenom kroppen. Däremot tas nästan all näringen i det långjästa bageribrödet upp av kroppen.

Tiden avgörande

Enlig forskarna är det tiden det tar att baka brödet som är avgörande för om brödet blir nyttigt eller ej.

16-18 timmar

Industribröden i undersökningen jäste med hjälp av industrijäst och tog en timme att baka.

Bageribrödet fick jäsa med hjälp av surdeg och tog 16 till 18 timmar att baka. Vilket forskarna alltså visar lönar sig. Åtminstone när det kommer till näring.

Läs också: Surdegsgrunden – så här gör du den!

Mjöl innehåller mineraler

Men hur kommer det sig då att näring från långjäst bageribröd tas upp av våra kroppar medan kortjäst industribröd verkar sakna den förmågan?

Mineralerna frigörs

Så här förklarar forskarna bakom studien:

Mjöl innehåller nyttiga mineraler som magnesium, kalcium, järn, koppar och zink.

Men förutom nyttiga mineraler så innehåller mjöl något som kallas fytinsyra som liksom låser in näringen och hindrar kroppen från att ta upp nyttigheterna.

Och det är här jäsningstiden kommer in. För det visar sig att lång jästid bryter ner fytinsyran och frigör mineralerna som därmed kan tas upp av kroppen. Detta händer inte i kortjäst industribröd där fytinsyran stannar kvar och hindrar kroppen att ta upp näring.

Nyttigt tar tid

Forskarnas slutsats är alltså att för att bröd ska vara nyttigt så måste det få ta tid att baka.

Läs också: Baka gott till julen – våra allra bästa recept hittar du här!

Detta är surdeg

Surdeg innehåller mjölksyrabakterier och vild jäst och är en blandning av vete och vatten eller vete, rågmjöl och vatten. Här får bakterierna växa till sig i rumstemperatur. Efter det förvaras surdegen i kylskåp. Degen ”matas” med mjöl och vatten en gång i veckan.

Läs också: Årets Landbröd 2019: Superlimpa med potatis och morot

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen