Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 maj 2022

Larmet: Kostnadsökningarna riskerar att slå ut svenska matföretag

De stora kostnadsökningarna på foder, transporter, bränsle och gödsel riskerar att slå ut mindre matföretag i Sverige. Många sitter fast i långa avtal och trots att företagen har ökade kostnader så kan de inte få mer betalt av de stora livsmedelskedjorna. För många företag börjar läget bli akut.

 Matproduktion
Matproduktion FOTO: Istock.

Lönsamheten i svenska livsmedelsföretag sjönk dramatiskt under årets första månader. Kostnadsökningarna på mängder av varor parallellt med att det är svårt att höja priserna på grund av avtal och regelverk gör att många matproducenter nu riskerar att slås ut. Det visar Livsmedelsföretagens konjunkturbrev.

– Många av våra medlemmar drabbas nu av dagliga kostnadsökningar, och då håller det inte för handeln att försöka skjuta fram prisjusteringar till nästa år eller ens till hösten. Läget är extremt allvarligt och kräver handling här och nu, säger Carl Eckerdal som är chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Pengarna når inte producenten

Alla har sett prisökningarna i butiken och det är många varor som blivit betydligt dyrare. Trots de dyrare matpriserna så kommer inte alltid pengarna producenterna till del utan de stannar i andra delar av livsmedelskedjan.

När producenter och förädlare får ökade kostnader men inte kan ta mer betalt från de större livsmedelskedjorna så hamnar de i ett läge där marginalen minskar drastiskt och där producenternas överlevnad riskeras. I konjunkturbrevet från Livsmedelsföretagen vittnar flera företag om att det handlar om deras framtid.

”För många av oss små och mellanstora producenter handlar det nu om liv eller död. Att finnas kvar eller inte.”, säger ett av de intervjuade företagen i konjunkturbrevet.

Enligt Livsmedelsföretagen så måste alla delar i samhället ta detta på allvar och det snabbt.

– Läget är extremt allvarligt och kräver handling här och nu, säger Carl Eckerdal.

Läs också: Så stöttar du svenska matproducenter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen