Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 september 2017

Läsken du drack som barn – kommer du ihåg?

Apelsin-, kokos- eller lakritsläsk? Häng med på en nostalgitripp genom den svenska läskhistorien! Du kommer att komma ihåg smaker som du trodde du hade glömt!

 Cuba Cola, Trocadero och Champis – kommer du ihåg? Och du kanske dricker dem fortfarande?
Cuba Cola, Trocadero och Champis – kommer du ihåg? Och du kanske dricker dem fortfarande? FOTO: Istock och Joel Linderoth

Zingo – det självklara kioskköpet

När When I kissed the teacher raspade som bäst på Telefunkengrammofonen och McEnroe provocerade Borg i Båstad, var veckopengen öronmärkt för ett paket Stimorol, tidningen Poster och en solvarm Zingo – med sin starka och bubbliga apelsinsmak.

Egentligen lanserade Apotekarnes denna svenska läskframgång redan på 1950-talet som Ingo-läsken, efter vår egen världsstjärna Ingemar ”Ingo” Johansson som då ägde världsmästartiteln i tungviktsboxning. När han trist nog förlorade titeln döptes läsken 1962 om till Zingo.

Reklamfilmsmakaren Odert von Schoultz (bakom ”Mmm…Marabou”) myntade då en av våra mest klassiska reklamslogans ”Zingo – försvinnande god”. Zingo produceras idag av Carlsberg.

Zingo choklad – det inte alls särskilt självklara kioskköpet

1973 lanserades den mindre framgångsrika smaken Zingo choklad, som – trots tummen upp av över 1 000 barn i åldrarna 5-15 år i ett test av ”världens hårdaste jury” – fick läggas ner igen redan 1977.

Pommac – läskdebuten

Den allra första killande känslan av bubblor i näsan. Läskdebuten har för många generationer blivit just Pommac – den där högtidliga decemberkalla drycken som man på tolvslaget fick serverat i glas på fot – medan de vuxna skålade in det nya året med sina ädlare, franska bubblor.

I själva verket lanserades Pommac 1919 som en dryck för vuxna, som ett alkoholfritt alternativ till vin. Drycken uppgavs innehålla extrakt från hela 25 olika frukter och lagrades i 3 månader på ekfat vilket adderade till både smak och den exklusiva känslan. Pommac fanns under en period även som isglass i Norge.

Drycken var på väg att försvinna 2004, men en proteststorm med över 50 000 namnunderskrifter fick nuvarande bryggeriet Carlsberg att ändra sig.

Läs också: Så sköter du en julros

Trocadero – Norrlands exotiska nationaldryck

Äppeldryck. Eller apelsin? Smaken är frisk men lite svåridentifierad i denna hyllade kultklassiker, som i begynnelsen avnjöts i takt med Elvis trånande ”Love me tender” och de första charteravgångarna till Spanien. Det exotiska namnet, som antas komma från torget ”Place du Trocadéro” i Paris, eller från den franska klubben med samma namn, bidrog till dryckens nymodiga och hippa känsla.

Benämns ofta som ”Norrlands nationaldryck” troligen eftersom dåvarande TILL-bryggerierna i Östersund tidigt fick bra snurr på distributionen i mellersta Norrland. ”Norr om Dalälven härskar Troca”, hette det.

Trocadero, vars hemliga recept är detsamma som för snart 65 år sedan, bryggs numera av Spendrups Bryggeri. Och än i dag hyllas smaken i exalterade trådar på nätet, i ordalag som ”gudarnas nektar” och ”titanernas elixir”. Tillsammans med konjak bildar Trocadero en Grosshandlargrogg.

Vira blåtira – 80-talets buteljerade skumbanan

Förutom den festliga biverkningen att tungan blev illblå – blev drömmen om godis på flaska verklighet med 80-talsikonen Vira Blåtira. Vira Blåtira med sin intensiva skumbanansmak bör enligt vissa entusiaster K-märkas. Har lanserats på nytt av Vasa Bryggeri, tillsammans med sina minst lika färgglada läsksyskon Halla Ballou, Halka Banalka och Kiviga Kruse.

Cuba Cola – nymodigheten cola med koffein

En söt cola med… colasmak! En ursvensk – och möjligen liiite för sötsliskig – cola som bör konsumeras i små klunkar.

När förbudet på coladrycker – som innehåller fosforsyra och koffein – hävdes 1953, samtidigt som efterfrågan på den amerikanska Coca cola sköljde som en svallvåg över landet, passade svenska Saturnus på att lansera sin version av den koffeinspetsade coladrycken. Cuba cola lanserades tre månader innan Coca cola och blev därmed Sveriges första cola-dryck.

Läs också: Så undviker du sockerfällorna – smarta tips!

Big Ben – lakritsläsken som floppade

När 1980-talets lakritsläsk Big Ben lanserades hade man stora förhoppningar. Men trots den samtida glasskioskvältaren Lakritspuck, blev Big Ben ett kortlivat inslag i den svenska läskhistorien. ”Två klunkar var okey, men inte en hel 33-centiliters flaska. Det blev för mäktigt”, medger till och med Henry Björklund, tidigare ägare till Flavoring – Norrköpingsbryggeriet bakom läsken. Efter bara två veckor drogs läsken in från butikerna.

Portello – karamell på flaska

Trettio- och fyrtiotalister i Mellansverige ler nog hänfört vid smakminnet av denna karamelliga, men ändå fräscht mustiga läsk. Vissa anser att det smakar Trocadero med äppelmust, trots att denna klassiker föddes tre decennier tidigare. Förr konstaterades att ”ju längre norrut du reser, desto lättare blir det att hitta den”. Numera bryggs Portello på bland annat Vasa och Kopparbergs bryggeri och kan även hittas i affärer på sydligare breddgrader.

Merry – med den vuxna smaken

Räknade du dig till den mer ”mogna” delen av befolkningen under 60-talet? Då drack du troligen också Merry – den citron- och limespetsade sockerdrickan. Som i princip smakade 7up – fast med mindre kolsyra. Marknadsfördes i kaxiga annonser som ”Merry med fullvuxen smak” och med smått galna tävlingskampanjer.

Minns du att du samlade kapsyler på hög var du troligen en av dem som hoppades på att vinna Merrys Rolls Royce eller en resa till Beirut. Eller möjligen en livs levande elefant som också lottades ut.

Merry lanserades under första halvan av 1960-talet av Bjäre industrier, som även stod bakom överlevaren Mer men finns inte längre i produktion.

Coco Bahia – sist kvar i drickabacken

Som en kallsup av utspädd, kolsyrad Hawaiian tropic – Coco Bahia är läsken man tog om alla andra tagit slut. Det är långt ifrån alla som tycker att Vasa Bryggeris relansering av Coco Bahia är någon vidare nyhet. Men för den med tropik-söta smaklökar har denna kultiga kokos- och ananasläsk sin givna plats i drickabacken.

Champis

Champis är en svensk klassiker som kanske inte är mest ägnad för barn. Den lanserades redan 1910 och hette då Champagneläskedryck men snart så förkortades det till Champis och det har sedan förblivit så. Betydligt sötare än champagne men med lite smaker påminnande om äpple och druvsaft så kan man med lite välvilja förstå namnet. En riktig långkörare i svenska läsksammanhang.

Vilka läsk drack du som barn? Och vilka har vi glömt bort? Tipsa gärna i kommentarer eller mejl!

Läs också: Så sköter du en azalea

Källor: 80talsreklam, Laskeblask.se, Folkbladet, Wikipedia

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen