Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 januari

Lätta-margarin är årets matbluff 2018

När svenska folket fick rösta fram årets värsta matbluff blev vinnaren solklar – bordsmargarinet Lätta vann med överlägsen segermarginal. Det finstilta på Lätta-förpackningens baksida avslöjar att margarinet innehåller mer av den kontroversiella råvaran palmolja, än raps.

 Svenska folket korade bordsmargarinet Lätta till Årets matbluff 2018.
Svenska folket korade bordsmargarinet Lätta till Årets matbluff 2018. FOTO: Äkta Vara

Av de drygt 30 000 avlagda rösterna i antipriset ”Årets matbluff 2018”, fick bordsmargarinet Lätta 17 606 röster. Närmsta utmanaren fick endast drygt 5 000 röster, så segern var med god marginal.

– Lätta är ett väldigt känt varumärke, som många har en relation till. Därför tror jag att det sticker desto mer i ögonen på folk att de bluffar på det här sättet, säger verksamhetsledaren Björn Bernhardson i ett pressmeddelande på branschorganisationen Äkta Varas hemsida.

Läs också: Här är alla finalisterna i Årets Matbluff – med motiveringar!

Lätta innehåller palmolja

Den som köper ett paket Lätta får intrycket av både bild och text att produkten innehåller främst rapsolja. Men det är palmoljan som toppar innehållsförteckningen (efter vatten), en råvara som ur miljöaspekt anses vara mycket kontroversiell.

– Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta, säger Björn Bernhardson.

På framsidan stoltserar Lätta med att margarinet är gjort ”med svensk raps och smakrik kärnmjölk”, men kärnmjölken står endast för 5 procent av innehållet.

 Innehållsförteckningen avslöjar att margarinet innehåller mer palmolja än rapsolja och kärnmjölk.
Innehållsförteckningen avslöjar att margarinet innehåller mer palmolja än rapsolja och kärnmjölk. FOTO: Äkta Vara

Läs också: Därför är palmolja så kontroversiellt

Lätta förklarar sig

Tillverkaren Upfield skriver på Lättas sajt att de valt att bara kommunicera ingredienserna vatten, kärnmjölk och rapsolja i sin pågående reklam, eftersom ”rapsolja och kärnmjölk bidrar till den goda smaken medan vatten gör Lättas konsistens lätt och bredbar”.

Intresset för antipriset har så gott som fördubblats i år – både i antal nomineringar och i antalet röster. En jury utnämnde fem finalister och av dessa fick svenska folket utse en vinnare.

Läs också: Koderna avslöjar mejeriprodukternas ursprung

Årets Matbluff 2018: Hela listan

1. Lätta Original, 17 606 röster

2. Glacéau (Coca Cola) Smartwater, 5 338 röster

3. Oatly Havregurt naturell, 4 266 röster

4. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice, 1 769 röster

5. Festis Guanabana pineapple, 1 701 röster

Äkta Varas motivering

Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

Lätta Original, ingrediensförteckning

Vatten, palmolja*, rapsolja (18%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (mjölksyra), naturlig arom, vitamin A och D.

*=spårbar och hållbart certifierad

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen