Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 9 februari 2017

Lillängens gårdsmejeri - mer än bara ost

Osten från Lillängens gårdsmejeri är mer än bara ost. För Stig Andersson och Kajsa Fryklund Andersson handlar det om att föra vidare hantverket och bevara den svenska fäbodtraditionen.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

– Vi är väldigt omoderna, säger Stig Andersson.

På Lillängen och Nolby norr om värmländska Sunne driver Stig Andersson och Kajsa Fryklund Andersson ett litet familjejordbruk. Här görs det mesta enligt gamla traditioner.

– Vi är bönder och har getter och fjällkor. Av den mjölken producerar vi vår egen ost, förklarar Stig på sitt enkla vis och förklarar gårdens filosofi:

– Vi är väldigt omoderna här. Osten görs helt utan maskiner, så som man gjorde förr. Det är så mycket hantverk det kan bli, och det är så vi vill ha det.

Fäbodtraditionen bevaras

Det enkla och naturliga kräver hårt jobb, men i det ligger också något ovärderligt, nämligen bevarandet av ett gammalt svenskt kulturarv: fäbodtraditionen.

– För oss är viktigt att djuren har det bra och att det vi gör sker i samklang med vår närmiljö. Därför vill vi gärna föra den vidare.

En del av Lillängens betesdjur lånas ut till en fäbod i Dalarna där de får gå i skogarna och beta under somrarna.

Den goda osten som tillverkas på Lillängens gårdsmejeri säljs till restauranger och butiker runt om i landet.

– Det är roligt att intresset för mathantverk växer, men tyvärr är det många som inte klarar av att fortsätta eftersom det är så mycket jobb. Vi tillhör veteranerna, säger Stig Andersson.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen