Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 augusti 2018

LISTA: Så länge håller olika livsmedel i frysen

Att kunna frysa in mat gynnar både miljön och ekonomin i hushållet. Men dessvärre håller sig inte maten fräsch hur länge som helst. Land reder ut hur länge olika livsmedel håller i frysen!

 Grönsaker kan hålla i upp till ett år i frysen.
Grönsaker kan hålla i upp till ett år i frysen. FOTO: iStock

För den som vill vara miljömedveten är frysen en given kompis i köket, som tar hand om rester eller stora skördar för att minimera svinnet. Tillhör du en av dem som bunkrar upp frysen med matlådor inför vardagen är frysen en ekonomisk räddning.

Men tyvärr går inte maten att spara för evigt. Det kan börja smaka illa, torka ut eller härskna – därför gäller det att ha koll på hur de olika råvarorna bör hanteras.

Läs också: Så fryser du bäst in dina skördade grönsaker

Magra livsmedel håller längst

Rent teoretiskt kan man förvara maten i frysen hur länge som helst utan att den blir farlig att äta. Detta eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer (-18 grader eller kallare). Däremot kan kvaliteten på maten försämras vid lång tids förvaring.

Tumregeln är att magra råvaror håller längre i frysen än feta råvaror. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Fet fisk och fett kött (till exempel lax och nötkött) bör tinas och ätas inom några månader, max ett halvår, medan magra fiskar och magert kött (till exempel torsk och vilt) kan ligga i frysen i upp till ett år om de är väl förpackade.

Läs också: Så fryser du in maten plastfritt

Förpacka frysmat väl

Maten ska förpackas tätt omslutet med så lite luft som möjligt. Fukt eller syre som tillåts komma in i förpackningen kan förstöra vitaminerna och den frysta maten kan härskna.

Bär, grönsaker och bröd kan bli torra, eller få sämre färger, och konsistens vid en lång frysförvaring. Om dessa råvaror förpackas i täta påsar eller förpackningar innan de fryses in så håller de längre.

När du ska äta maten bör du tina den i kylskåpet över natten. Den långsamma processen gör att maten behåller mer av sin struktur och vätska. Och när du fryser in – låt maten ta en vända i kylskåpet först, så att den är kall innan du stoppar in den i frysen. Varor som tinats bör inte frysas in igen.

Läs också: Frysa in ägg – så gör du

Så länge håller maten

Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader

Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader

Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader. Vid tårtbak – frys endast in bottnarna eftersom vispad grädde kan bli grynig och gelé rinnig om du fryser dem. Mousse går bra att frysa.

Fläskkött: 4 månader

Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader

Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader

Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader

Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader. Tips: sockra bären och frukten innan infrysning, så håller de längre!

Grönsaker: 12 månader. Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.

Svamp: Stekt rå svamp håller cirka 6 månader, stekt utan fett minst 12 månader. Svamp stekt i fett har kortare hållbarhet. Förvälld svamp håller i minst 12 månader.

Matbröd: 12 månader.

Mejeriprodukter: Blir i regel gryniga och vattniga om de fryses in. Färsk mjölk kan frysas i upp till tre månader och bör tinas i kylskåp och skakas om innan förtäring. Filmjölk, yoghurt, crème fraiche och gräddfil går inte att frysa. Keso och grädde kan frysas för att användas i bakning eller matlagning. Smör kan frysas i upp till tre månader och bör tinas i kylskåp. Riven hårdost kan tåla sex månader i frysen.

Matlådor: Tillagade matlådor med feta råvaror bör inte ligga i frysen mer än tre till sex månader eftersom fettet kan härskna. Magra måltider håller desto längre.

Källa: Råd och Rön, Arla, Spisa

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen