Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 oktober 2019

Livsmedelsverket uppmanar att blötlägga bönor

275 personer insjuknade i magsjuka på ett gymnasium i Skellefteå – efter att ha ätit bönor som innehöll lektin.

Nu uppmanar Livsmedelsverket till att blötlägga och koka baljväxter ordentligt.

 Okokta bönor ska blötläggas i minst tolv timmar.
Okokta bönor ska blötläggas i minst tolv timmar. FOTO: Istock

Det var i början av september som 275 personer fick magsjukeliknande symtom på Baldergymnasiet i Skellefteå. Bönor hade serverats i tacofärsen på skolunchen och efter att ha skickat prover till ett labb i Storbritannien fick man svaret att det förekom lektiner i bönorna, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

– Varje gång det blir en avvikelse förbättrar vi våra rutiner, så det har ju inneburit att vi har fått säkrare mat i Sverige, säger måltidschefen Peter Lundmark, till SVT Nyheter Västerbotten.

Läs också: Din mobil kan vara snuskigare än toaletten

Lektiner orsakar matförgiftning

Lektiner är en grupp av proteiner som naturligt finns i alla torkade och färska baljväxter, som bönor, linser, ärter, haricot verts och vaxbönor. Att äta otillräckligt kokta baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar och diarré som varar i några timmar.

Livsmedelsverket: Blötlägg baljväxterna

Efter att det uppdagats att bönorna var orsaken till det stora utbrottet av matförgiftningen på Baldergymnasiet har Livsmedelsverket gått ut med ett förtydligande kring hanteringen av baljväxter.

– Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Så ska du hantera baljväxter

Torkade bönor och ärter ska blötläggas i minst tolv timmar, sköljas noga och kokas i minst en halvtimme. Spadet från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen.

Torkade linser behöver ej blötläggas men måste kokas innan förtäring.

Om du däremot köper färdigkokta bönor eller linser på burk eller tetra finns inte samma risk, eftersom de redan är tillagade.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen