Lokala smaker smakar bäst
Den lokala maten är alltid den godaste! Så gör som när du är på utlandssemester, se till att hitta de lokala rätterna som vidgar dina smaklökars universum! I Lands och Från Sveriges resa genom Sverige sätter vi nu fokus på några av de lokala maträtterna - hoppas du hittar något gott! Och tipsa gärna om dina egna bästa lokala smakupplevelser!
Lammsmäcka – gudomligt gott på Gotland
Om du varit på Gotland så har du med största sannolikhet ätit lammsmäcka och kanske till och med gjort det flera gånger? Gott som bara den är det hur som haver. Egentligen är det en pannbiff gjord på malet lammkött men visst låter det så otroligt mycket godare med lammsmäcka? Gör den själv och se till att köttet är Kött från Sverige-märkt så vet du att det är uppfött i Sverige – bra för alla!
Kroppkakor – en boll av smaker
Vågar man ens säga var kroppkakan kommer ifrån från första början? Det är många delar av Sverige som vill ta åt sig äran för denna lokala klassiker. De allra flesta skulle dock säga Småland eller Öland och det låter minst sagt rimligt. Kroppkakorna görs på antingen kokt potatis eller råriven potatis och serveringssätten är olika från bygd till bygd – servera dem med lingon eller stekt fläsk eller kanske en skvätt grädde? Hur du än serverar dem så är de fantastiskt goda!
1974 startades företaget Ölandskroppkakan som numera gör flera miljoner kroppkakor varje år! Varje år firas dessutom ”kroppkakedan” i Borgholm på Öland då kroppkakor njuts – överallt!
Gahkku – gott så det förslår
Har du bakat gahkku någon gång? Gahkku är det samiska hällbrödet som på ett märkligt sätt blir en favorit första gången du smakar på den. Inte nog med att det är gott, det är fenomenalt gott också. Varianterna är många och namnen likaså: spisbröd, stekpannebröd, glödkaka eller glödhoppa.
Kalmarlåda – gärna skånsk potatis till
Lammkött, skinka, potatis och gurka – där har ni grundingredienserna till Kalmarlådan som anses ha komponerats på en krog i Kalmar en gång i tiden. Som många klassiker så finns den i många varianter men grundingredienserna är alltid desamma och roligt nog benämns potatisen som skånsk. Småland och Skåne i en fin kombination!
Grynkorv – en västgötsk favorit
Grynkorv stammar från Västergötland och görs på fläskkött, korngryn och kryddor. Denna läckerhet har dessutom sin egen intresseförening – Grynkorvens vänner – det är inte illa! Grynkorven äts gärna ihop med potatismos och lingonsylt eller som kallt smörgåspålägg.
Isterband – en småländsk delikatess
Klassisk svensk husman med rötterna i Småland. Isterband är en grovkornig, lätt syrlig korv på fläskkött som ofta serveras med dillstuvad potatis. Isterband som köps i butik har ofta citronsyra tillsatt, men det ursprungliga sättet att få fram syrligheten var att låta korvarna hänga ovanför vedspisen och torka så att de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna förökade sig och därmed bidrog till den syrliga smaken. Se till att korven är gjord med kött från Sverige – lokalt kött håller transporterna korta.
Nävgröt – exotiskt men klassiskt
Nävgröt och skrädmjöl – två enheter som höjer livskvaliteten hos dem som kommit att älska rätten – och i Värmland är de många. Skrädmjöl, mjöl som görs på rostat havre, görs till nävgröt och äts med lingon och fläsk och det är… underbart! Att det smakar bra är en underdrift, att man blir mätt är också en underdrift – detta är mat som byggt Sverige och som fortsätter bygga det än i dag. Testa – du kommer inte ångra dig!
Spettekaka – ta chansen om du får den!
Den ser så vacker ut men smakar så… lite? Många har nog blivit lite besvikna på denna skånska delikatess men ge den lite tid så är den lite som sushi, du börjar längta efter den. Gjordes förr på många olika ställen men numera är spettkakebagerierna få och åker du förbi ett så vänd om – en välgjord spettekaka är värd en omväg.
Läs också:Ostkakan från Kalmar gör stor succé
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.