Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 27 juli 2018

Lyckas med köttet trots grillförbudet

Det råder grillförbud – även på den egna tomten. Men visst kan du njuta av gott kött ändå! Här ger matkreatören Malin Landqvist sina bästa tips.

 Matkreatören Malin Landqvist tipsar om spännande sommarmat – även när det råder grillförbud.
Matkreatören Malin Landqvist tipsar om spännande sommarmat – även när det råder grillförbud. FOTO: Privat/Istock

Malin Landqvist är kock, författare och matkreatör. Hon har bland annat skrivit boken ”Grilla Grönt”.

Hon ser flera alternativ till hur du fixar en festlig sommarmåltid – även utan din vanliga kol- eller gasolgrill.

Läs också: Få den perfekta stekytan

– Det är verkligen viktigt att alla respekterar grillningsförbudet. Har du en elgrill är det bara att köra på, men jag tycker inte att du ska köpa en bara för att det är grillförbud. Det blir onödig konsumtion, säger hon.

Det är dock viktigt att du kollar upp hos länsstyrelsen exakt vad som gäller för grillförbudet där du bor, i vissa län är det även stopp för elgrillar.

Funkar utan klassisk grill

Hon menar att alternativen är många och att köttet, som gärna ska vara svenskt, kan tillagas minst lika bra utan att man tänder upp en klassisk grill.

– Du kan lika gärna fixa köttet i ugnen till exempel och få det riktigt bra. Sedan finns det mycket annat än bara kött, säger hon.

Läs också: Totalförbud mot grillning

Malins tips när du inte kan grilla med eld:

• Har du en elgrill – grilla på om det är tillåtet i ditt län! Jag tycker dock inte att man ska gå och köpa en elgrill nu bara för att det råder eldningsförbud på de flesta håll i landet. Det skulle främja en osund konsumtion. Välj hellre andra sätt att laga mat på.

 En elgrill går alldeles utmärkt att grilla på. Men kolla först upp om det är tillåtet i ditt län.
En elgrill går alldeles utmärkt att grilla på. Men kolla först upp om det är tillåtet i ditt län. FOTO: Mostphotos

• Tänk också på annat än grillat, som kalla soppar, tex gazpacho, vichyssoise (kall potatis- och purjosoppa) eller avokadosoppa. Mättande och svalkande – dessutom får man i sig välbehövlig vätska.

• Matiga sallader med kall, kokt potatis, bulgur och pasta som bas är också bra. Tillaga ordentliga mängder så att det finns klart i kylen till flera måltider. Addera krispigt grönt, nån färdigköpt marinerad grönsak och gärna kokt ägg eller bönor för protein.

 Varför inte passa på att njuta av något helt annat – en matig sallad, till exempel? Foto:Istock
Varför inte passa på att njuta av något helt annat – en matig sallad, till exempel? Foto:Istock FOTO: Istock

Så lyckas du med köttet:

Vill du inte gå miste om grillkänslan så föreslår Malin Landqvist följande:

• Marinera köttet som du brukar. Bryn det först hårt i en panna för fin yta. Låt det sedan gå klart på låg temperatur i ugnen (ca 120°) så blir det perfekt. Temperaturer är svårt att ange här då det beror på vad man grillar.

• Plocka fram en grillpanna. Grilla entrecote och annat kött i skivor i pannan. Då får man fina grillränder. Nästan som grillat.

 Med grillpannan får du de där vackra grillränderna. Foto: Istock
Med grillpannan får du de där vackra grillränderna. Foto: Istock FOTO: Istock

• Skivade grönsaker som aubergine och zucchini kan förberedas under dagen genom att strö salt över dem. Klappa dem med hushållspapper när du kommer från dagens bad och grilla i grillpannan eller stek i en panna.

• Tillsätt gärna honung i marinaden. Då karamelliseras sockret och köttet får fin yta, likt grillyta, även i stekpannan. En enkel och bra marinad kan bestå av japansk soja, honung, rosmarin, vitlök, chilipulver, salt och peppar. Pensla det på köttet och stek dem gärna i grillpanna.

Läs också: Gör en riktigt god rödvinssås

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen