Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 18 december 2018

Mandelmanns vädjar till svenska folket efter extremtorkan

Sommarens torka får effekter på julen. Tv-kända bondeparet Mandelmanns får ha extra många köttbullar på julbordet i år. Anledningen? De tvingades nödslakta flera av gårdens djur på grund av foderbrist.

 Efter sommarens torka vädjar paret Mandelmann till svenskarna att äta svenskt och så närodlat kött som möjligt.
Efter sommarens torka vädjar paret Mandelmann till svenskarna att äta svenskt och så närodlat kött som möjligt. FOTO: TV4.

Sommarens utdragna värmebölja och enorma torka var påfrestande för många. Mot svenska lantbrukare slog den hårt. Som Land tidigare kunnat berätta torkade två tredjedelar av svenska bönders inkomst bort. Även för populära tv-paret Marie och Gustav Mandelmann fick extremvädret konsekvenser. I ”Mandelmanns jul” på TV4 berättade paret hur de tvingades nödslakta flera av gårdens djur, helt enkelt för att fodret inte räckte till.

Läs också: 6 vegetariska produkter som stöttar svenska bönder

Gräset torkade bara bort

– Vi har fått slakta av många djur, för att vi inte har foder. Hela sommaren fick vi gå och ta träd och ge till korna så de inte skulle svälta. Gräset torkade bara bort. Vi har mycket skogsbeten så att vi klarade oss, men vi fick ju knappt något regn på hösten heller. Det gjorde att vi inte har något vinterfoder. Det är jättesorgligt, säger Gustav Mandelmann i programmet.

För grisarna gick det bättre. Trots den torra sommaren lyckades Mandelmanns få bra säd, så grisarnas mat behövde inte skäras ned.

Läs också: Larmrapport – 75 procent av svenska bönders inkomst torkade bort

Tänk på att köpa svenskt och närodlat

För Mandelmanns blir det nu lite extra mycket hemgjorda köttbullar på årets julbord. Julskinkan kan man ta det lugnare med, tycker Gustav Mandelmann. Han passar samtidigt på att vädja till svenska folket att faktiskt äta kött med lite extra gott samvete i år:

– Det är många som fått nödslakta nötkött. Varför inte laga extra köttbullar av riktiga grejer i år? Att man verkligen tänker på att köpa svenskt och så närodlat som möjligt. Helst ekologiskt också, tycker vi, men det viktiga är helheten och att man hjälps åt där, säger Gustav Mandelmann till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är så viktigt med landskapet. Man behöver betesdjur som håller landskapet öppet. Annars växer det igen med granar till exempel. Man behöver inte äta så mycket kött i dagligdags, men när det är jul och man ändå så att säga frossar då kan man faktiskt hjälpa grannen och gå samman, göra en insats och hjälpas åt. Det är viktigt, säger han till Aftonbladet.

Läs också: Stötta svenska bönder efter sommarens torka

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen