Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 18 augusti 2017

Mariana och Martin odlar chili mitt i den småländska skogen

Slisshult

Först provade de att föda upp får, höns och att odla grönsaker. Men inget fungerade – tills de hittade sitt framgångsrecept! Nu gör Martin och Mariana Enestedts succé med sina läckra chilisåser.

 Martin och Mariana Enestedt bytte Stockholm mot lantliv i Småland. Men gjorde en hel del misstag i början.
Martin och Mariana Enestedt bytte Stockholm mot lantliv i Småland. Men gjorde en hel del misstag i början. FOTO: Kristina Wirén

Det lyser från ett stort växthus i skogen kring Slisshult i Västerviks kommun. Inuti spirar gröna plantor i långa rader.

Det är Martins och Marianas levebröd som växer till sig där. De har en av landets ganska få kommersiella odlingar av färgstark chilifrukt.

Slingrande vägar i skogen

 Katten Sixten gosar med husse Martin i det lilla växthuset på 42 kvadratmeter.
Katten Sixten gosar med husse Martin i det lilla växthuset på 42 kvadratmeter. FOTO: Kristina Wirén

Lite oväntat med tanken på att man nästan inte kan bo lantligare. För att nå deras gård, Skälshult (obs: extern länk), får man åka längs slingrande vägar i skogen. Där bor de två tidigare storstadsmänniskorna med katt, hund och minigrisar.

Regndroppar smattrar mot taket i det stora växthuset, medan Mariana visar den moderna bevattningen.

Den styrs av solceller och sensorer i jorden känner av när plantorna behöver vatten.

– Första året vattnade vi för mycket. Vi tyckte det var torrt på ytan men det var dyblött nere i krukorna så plantorna mådde inte riktigt bra, berättar hon.

Visste inget om odling

Ingen av dem hade någon kunskap om odling. Mariana hade bara odlat för husbehov och Martin var novis.

– Jag hade ingen koll alls. Det var hundra procent entusiasm. Man lär sig. Svårare än så är det inte. Det finns ju information att hämta, bara man vill, säger han.

Innan dess hade paret har testat olika sätt att försörja sig, sedan de valde att lämna Stockholm. Där arbetade Mariana med marknadsföring och försäljning och Martin hade reklambyrå.

De ville göra en förändring för att få mer ledig tid och en lugnare tillvaro.

– Vi var överens om att livet är ett äventyr. Du har en begränsad tid. Kan man lyckas ha det så bra som möjligt, då har man lyckats. Man kan mäta det i pengar eller i andra värden, berättar Martin.

Inspirerades av ett engelskt tv-program

 Växthusen ligger inbäddade i den småländska skogen.
Växthusen ligger inbäddade i den småländska skogen. FOTO: Kristina Wirén

Inspirerade av ett engelskt tv-program om en man som flyttade från London och blev självförsörjande på landsbygden, började de letade efter hus på landet.

– Vi älskar natur, har ett stort miljöintresse och ville ha down shifting. Vi vill försöka leva så naturligt och ekologiskt som möjligt, säger Mariana.

De drömde om att satsa fårskötsel men insåg att det skulle ta något år att kunna livnära sig på det. En av dem skulle behöva ha en fast inkomst.

2009 fick Marina arbete på Västerviks kommun och samtidigt hittade de sitt drömställe i kommunen, i trakten av Hjorted.

Såg potentialen i den slitna gården

 Mariana Enestedt tittar till chiliplantorna, där några är nya chilisorter för testodling.
Mariana Enestedt tittar till chiliplantorna, där några är nya chilisorter för testodling. FOTO: Kristina Wirén

De såg potentialen trots att gården var nedgången och länge hade stått obebodd, med sly överallt och tomten uppbökad av vildsvin.

– Läget var fantastiskt. Det var så stilla och vackert. Det var också lagom stort med lite skog, slåtterängar och en ladugård, säger Mariana.

Nu började hon och Martin med ekologisk fårskötsel, skaffade 20 gutefår. Sedan testade de i några år med olika svenska lantraser. De fick lära sig den hårda vägen att stängsla in rätt, efter att ha fått jaga får på rymmen.

Ganska snart kom fram till att de aldrig skulle kunna leva på detta. I dag skrattar de åt minnet när de sitter med varsin kopp kaffe i köket i 1950-talsvillan.

Hundvalpen Fuffens har precis lugnat ned sig och vilar under köksbordet.

– Läser man i forum om folk som bor på landet finns det två grupper som ger råd om fåruppfödning: det skönromantiska folket och de som faktiskt har provat, säger Martin.

Fick överge drömmen om får

 Det stora växthuset är 168 kvadratmeter och rymmer 700 plantor.
Det stora växthuset är 168 kvadratmeter och rymmer 700 plantor. FOTO: Kristina Wirén

Och det är den sistnämnda gruppen man måste lyssna på, menar han. Enligt dem måste upp i besättning på minst 300 tackor för att kunna ta ut en lön går någotsånär att leva på.

Så stor skala fungerade inte för dem. Så de fick prova sig fram, testade att bli äggproducenter, grönsaksodlare och att driva en plantskola.

Just plantskolan gick bra men säsongen var för kort för att ge inkomst hela året. Däremot gav den upphov till nästa idé.

De märkte att chili var populärt och själva använde de ofta chili i maten. Så fick de idén om att bli chiliodlare.

Först tänkte de torka frukterna och sälja som krydda.

– Men det var helt hopplöst att torka chili, du får kvar kanske 10 procent av vikten, säger Mariana.

Provkokade olika såser

Då kom nästa idé om att göra chilisås. I november förra året ställde de sig och provkokade på olika sätt.

Efter många försök blev de nöjda med såserna. De tillsätter enbart vinäger, för att chilifrukternas olika smaker ska vara framträdande.

– De flesta tror ju bara att chili är röd och är stark. Men det som vi älskar med chili är att de olika sorterna smakar så olika, säger Mariana.

Året som chiliodlare börjar i februari. Då sätter de fröerna, inne i vardagsrummet. Det blir runt tusen plantor som de i maj planterar om i två kallväxthus. I september är det skörd.

Intressant med svensk chilisås

 Tre av Skälhults gårds populära chilisåser som säljs både på webben, www.handelshusetkallan.se och i flera matbutiker i Småland.
Tre av Skälhults gårds populära chilisåser som säljs både på webben, www.handelshusetkallan.se och i flera matbutiker i Småland. FOTO: Kristina Wirén

En viss del chili köps in, för de är ännu inte självförsörjande, men i år är första året som de kommer att satsa helt på såserna.

– Det finns några till i Sverige som gör chilisås men marknaden är långt ifrån mättad. Jag skulle nog säga att 99 procent av all chilisås som säljs i Sverige är utländsk, säger Mariana.

– Så det finns en enorm potential för svensktillverkad chilisås. Jag tror nog att vi kan satsa på det, fortsätter hon.

Ute på tomten igen springer valpen Fuffens runt paret när de går mellan växthusen och blickar ut över skog och slåtterängar.

Framtidsplaner finns det gott om: besöksträdgård med gamla kulturväxter, café och fler växthus till chiliodling.

Njuter trots mycket arbete

 Martin och Mariana gosas med sin två minigrisar Doris och Mr Darcy. Grisarna trivs med att böka runt men är också väldigt nyfikna på besökare.
Martin och Mariana gosas med sin två minigrisar Doris och Mr Darcy. Grisarna trivs med att böka runt men är också väldigt nyfikna på besökare. FOTO: Kristina Wirén

Martin arbetar heltid med företaget. Mariana jobbar fortfarande i Västervik och med företaget utöver det. Hon arbetar nästan mer än i Stockholm.

– Men här få jag återhämtning på ett annat sätt än i staden. Bara att få sitta på verandan och njuta eller gå ned till sjön är avkoppling, säger hon.

Martin tycker att livet på landet gör att han mår bra. Storstadsstressen är som bortblåst.

– De flesta får välja mellan att bli rika på tid eller rika på pengar. I vårt fall vill vi hellre bli rika på tid. Tempot här ut blir ett annat, men vi jobbar sju dagar i veckan, säger han.

Å andra sidan är det många som jobbar hela året för att sedan sätta sig i en stuga här ute i två veckor. Vi har det varje dag, säger Martin.

Läs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost

Har hund, katt och minigrisar

Namn: Mariana och Martin Enestedt.

Ålder: 43 år och 47 år.

Bor: På gård i byn Skälshult, Småland.

Gör: Martin arbetar med företaget Skälshults gård – småskaligt mathantverk med chiliodling och förädling. Mariana arbetar med administration och IT på Västerviks kommun, samt på gården.

Djur: Hund, katt och två minigrisar.

Intressen: Gården och odlingarna, samt matlagning.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen