Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 maj 2015

Märkning på filmjölk en luring för konsumenten

1 liter blev 1 000 gram när Arla ändrade märkningen på filmjölkspaketet. Men trots att innehållet minskat är priset detsamma.

Bild 1/4 FOTO: Pressbild
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Sedan något år tillbaka har Arlas filmjölk en ny märkning. Innehållet mäts inte längre i volym utan i vikt, vilket innebär att paketen nu innehåller en deciliter mindre än tidigare.

Förändringen uppmärksammades nyligen av en man som hörde av sig till P4 Kalmar. Han äter dagligen två deciliter filmjölk, men märkte helt plötsligt att förpackningen inte räckte till lika många portioner.

Enligt Arla var den tidigare märkningen för rörig.

– Det var så olika, en del förpackningar angavs med vikt och andra med volym. Många konkurrrenter körde med gram och Livsmedelsverket rekommenderar att sådant man äter just ska anges med gram, säger Sten Schwalbe, Arlas kategorichef för mjölk, fil och yoghurt, till Dagens Nyheter.

Nu får den som köper Arlas filmjölk alltså nio deciliter i stället för tio, för samma kostnad som tidigare. Sten Schwalbe på Arla förklarar  att det är upp till återförsäljarna, exempelvis Coop och Ica, att ändra priset.

Läs också: Redo för årets kosläpp? Här finns de!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen