Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 september 2022

Märkningen Från Sverige får fint pris

Att äta svenskt är viktigt och initiativen för att få oss att välja svensk mat i butiken är många. Nu har märkningen Från Sverige fått Livsmedelspriset 2022 för sitt arbete med att visa på fördelarna med att välja svenskt i butiken.

 Vinnare av Livsmedelspriset 2022. Från höger: Evelyn Berkeley, Ulrika Norvell, Lotta Hovhammar och Ulrika Ekström - alla jobbar på Svenskmärkning.
Vinnare av Livsmedelspriset 2022. Från höger: Evelyn Berkeley, Ulrika Norvell, Lotta Hovhammar och Ulrika Ekström - alla jobbar på Svenskmärkning. FOTO: Livsmedelsföretagen

Sedan 2016 har Svenskmärkning och Från Sverige-märkningen funnits och det är fler och fler varor i butiken som märks med de tre märkningarna Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. Samtidigt har även antalet företag som väljer att märka sina varor ökat och tidningen Land och Svenskmärkning samarbetar sedan 2020 med artikelserien Från Sverige-resan som gör nedslag i svensk mat på olika sätt.

Företag som inspirerar

Livsmedelspriset har delats ut sedan 1964 och går till någon eller några som på ett ”inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för, att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”.

– Genom Från Sverige-märkningen samarbetar hela livsmedelsbranschen för att utveckla och stärka den svenska livsmedelsproduktionen, öka försörjningsförmågan och säkra produktionen och jobben för framtiden. Från Sverige-märkningen har om möjligt blivit ännu viktigare under pandemiåren och under de oroliga tider som nu råder i världen, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Enklare att göra medvetet val

Från Sverige-märkningen vinner Livsmedelspriset 2022 för att på kort tid ha gjort det enkelt för konsumenter att göra ett medvetet val av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Kriterierna för att få märka med Från Sverige är: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Bakom Svenskmärkning AB står hela den svenska livsmedelskedjan.

Om du vill läsa några av artiklarna i Lands artikel-serie Från Sverige-resan så hittar du dem här.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen