Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 januari 2018

Här är maten som är i säsong i november

Att äta frukt och grönt i säsong är bra för både plånboken och hälsan. Här är maten som är i säsong i november – hela listan.

 Purjo är vätskedrivande, kålrot har mycket c-vitamin, nypon är smarriga att göra dricka på.
Purjo är vätskedrivande, kålrot har mycket c-vitamin, nypon är smarriga att göra dricka på. FOTO: Istock

Kål

Brysselkål, grönkål, rödkål, salladskål, savojkål, spetskål, vitkål är svenska kålsorter som är i säsong i november. Gör än vacker och hälsobringande rödkålssallad med apelsin. Eller prova att göra egna nyttiga grönkålschips.

Läs också: Lär dig mer om grönkål – det är bra mot mycket!

Palsternacka

Palsternacka är rik på fibrer och innehåller mycket folat, som är viktigt för normal cellbildning. Populär i soppor, passar också i gryträtter, gratänger och att rosta i ugn.

Kålrot

Kålrot är huvudingrediensen i klassiskt rotmos. En rotsak med härligt söt smak, även känd som ”nordens apelsin” på grund av sin höga halt c-vitamin.

Läs också: Med kålrot och honung kan du mota förkylningen i grind!

Jordärtskocka

De små knölarna är en läcker delikatess som skördas sent på hösten. Skala med en liten kniv eller tesked och koka i lättsaltat vatten och njut dem nykokta med lite smör. Eller laga en underbart len och gräddig jordärtskockssoppa.

Purjolök

Purjolök har traditionellt använts i folkmedicin för att främja kvinnors hälsa. Mest känd är den idag för sina renande egenskaper. Purjon fungerar vätskedrivande och hjälper därför till att rensa bort gifter ur kroppen.

Rättika

Rättika är rotfrukten för dig som tänker på vikten och vill dra ner på kolhydraterna. Den innehåller bara 2,5 procent kolhydrater. Kan skivas tunt på smörgås och passar i grytor och gratänger.

Rotselleri

Även rotsellerin är en kalorisnål rotfrukt som bara innehåller 29 kalorier per 100 gram. Passar i gratänger, grytor och är god att göra puré på.

Också i säsong

  • Gul lök
  • Röd lök
  • Morötter
  • Potatis
  • Pumpa
  • Rödbeta

Läs också: Rödbetsjuice kan ersätta flera mediciner

Svenska frukter och bär i säsong november:

  • Äpple
  • Päron
  • Slånbär
  • Nypon

Europeiska grönsaker i säsong november:

  • Aubergine
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Paprika
  • Spenat

Källor: Äktavara.org, Säsongsmat, Naturskyddsföreningen, Hälsoliv

Läs också: Så gör du hemgjord nyponsoppa

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen