Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 juni

Här är maten som klarar sig utan kylskåp

Ska du på minisemester i naturen? Packa ryggsäcken med mat som håller utan kylskåp. Mattipsen får du här.

 Här får du tips på mat som klarar sig utan kylskåp när du lever vildmarksliv några dagar.
Här får du tips på mat som klarar sig utan kylskåp när du lever vildmarksliv några dagar. FOTO: Istock

Du behöver varken kyl, kylväska eller butik för att bli mätt på utflykten. Det gäller bara att packa ner smart mat som håller en eller ett par dagar i ryggsäcken.

Tipsen nedan är perfekta om du ska leva vildmarksliv i några dagar.

Bröd

Mjukt bröd, knäckebröd och kex mår bäst utanför kylskåpet, så ner i ryggsäcken bara. Förvara brödet i luft- och vattentäta plastpåsar.

Pålägg

Mjukost på tub, torkat kött, makrill i tomatsås är tre mättande och goda alternativ som håller.

Pasta

Torr pasta, pulvermos, ris och snabbnudlar är bra basmat om du har möjlighet att kan koka vatten. Till snabbnudlar räcker hett vatten i termos.

Till frukost

Havregryn, mannagryn, råflingor eller annat spannmål passar perfekt till frukost. Lyxa gärna till det med lite kryddor, torkade bär och torrmjölk.

Kött och fisk

Torkat kött, till exempel ren, klarar sig utan kyl i många dagar. Torkad fisk likaså. Hel salamikorv och annan rökt eller lufttorkad chark är också hållbart utanför kylen.

Frystorkad mat är ett annat alternativ. Finns i sport- eller friluftsbutiker och på nätet.

Konserver

Håller i flera år utan kyl. Många gånger bättre än sitt rykte och smakar ljuvligt under bar himmel. Speciellt med lite extra kryddning.

Tips! Blanda några kryddor du gillar och ta med i en liten burk.

3 goda kalla: Makrill i tomatsås, tonfisk, majs

3 goda varma: Vita bönor, fiskbullar, gulaschsoppa

Frukt & grönt

Färsk frukt klara sig bra utan kyl. Likaså grönsaker, men tänk på att många är känsliga för tryck och lätt blir övermogna i värme. Morötter och kål är mer tåliga alternativ.

Torkad frukt och torkade bär är också toppen.

Nötter och fröer

Nötter, solrosfrön och pumpakärnor är hållbart och perfekt som snacks eller mellanmål. Piggar även upp mat som behöver kompletteras med något gott knaprigt.

Dryck

Vatten kan du många gånger dricka som det är samt koka upp till exempelvis, kaffe, choklad, välling, soppor och buljong (enkelt att packa ner några tärningar).

Tänk på att sött och bräckt sjö- och havsvatten är perfekt att koka pasta och ris i.

Blåbärssoppa och nyponsoppa är andra exempel på passande drycker att packa med. Om du vill bära lätt är det pulver som gäller, annars finns det praktiska portionsförpackningar med sugrör att köpa på matbutik.

Här kan du läsa mer om drickbart vatten i naturen.

4 tips på bra enkla rätter

• Makrill i tomatsås på hårt bröd.

• Bullens pilsnerkorv, enkelt att värma i kastrull, termos eller direkt i konservburken. Lyxa till med lite ketchup, senap och torkad lök som du tar med i små burkar.

• Tortellini med torkat renkött, chark eller tonfisk.

• Nudlar med strimlade eller hackade grönsaker. Exempelvis persilja, chili eller morötter.

Läs också: Tänk på det här när du tältar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen