Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 3 september 2021

Från Sverige-resan: Skåne - här är smakerna i centrum

Skåne ger verkligen maten förutsättningar för att smaka bra! Här är möjligheterna till god odling de allra bästa och det gynnar även djur och människor då smakerna kan fulländas på många sätt. Följ med till Skåne och smaka på en bit av Sverige i Lands och Från Sveriges resa genom Sverige. Hoppas du hittar något gott!

FOTO: Från Sverige

Den perfekta glassbehållaren – våfflan

 Glass i strut - kan det bli bättre?
Glass i strut - kan det bli bättre? FOTO: Istock

250 000 strutar – varje dag! Det som startade så sent som 1989 är i dag en formidabel succé – hos Våffelbagaren i Kristianstad bakas det strutar som aldrig förr. Och visst är glassen som allra godast i en frasig, krispig strut – det är den perfekta mixen.

Finax – finare får du leta efter

 Skånska åkrar ger goda råvaror.
Skånska åkrar ger goda råvaror. FOTO: Istock

Sveriges godaste (?) müsli – den görs av Finax, företaget som grundades 1973 utanför Helsingborg. Det är skånskt spannmål som gäller och Finax gör inte bara müsli utan även mjöl av många olika slag. ”Vi tillverkar bara produkter som vi vill ge till våra egna barn.” är företagets devis och det garanterar att man ställer krav på allt.

Nablus – palestinskt från Malmö

 Malmö-ost med palestinska traditioner - gott blir det!
Malmö-ost med palestinska traditioner - gott blir det! FOTO: Nablus

Palestinsk ost från Malmö – hur låter det? Ja, om du smakat yoghurtbollarna från Nablus mejeri i Malmö så vet du att de är fantastiskt goda. 2019 fick Nablus mejeri pris för ”Mest innovativa ost” på Ostfestivalen och inte nog med det, de gör halloum, nablusi och akkawi också. Ostar inspirerade av Mellanöstern gjorda på svensk mjölk – det är en verkligen en bra mix! Dessutom märks ostarna med Från Sverige vilket garanterar att råvaran och produktion är helt och hållet svensk.

Fryst – inget att fnysa åt

 Frysta grönsaker, piggar upp varje måltid.
Frysta grönsaker, piggar upp varje måltid. FOTO: Magnihill

Att leva sin dröm, det gör man på familjeföretaget Magnihill i skånska Mörarp. Förvandlingen från traditionellt lantbruk till frysföretag i yttersta framkant har tagit några decennier men i dag är företaget stor leverantör av frysta grönsaker, bär och frukter – riktigt gott på många sätt. Och du vet väl att med frysta bär och grönsaker i frysen så ser du till att hålla matsvinnet borta – du tar exakt den mängden som du behöver och inget förstörs. Smart och nyttigt!

Socker – sött som gör gott

 Socker, en råvara vi är självförsörjande av. Bra det!
Socker, en råvara vi är självförsörjande av. Bra det! FOTO: Dansukker

Vad skulle vi göra utan socker? Jo, det finns problem med för stort sockerintag men tänk på alla kakor, alla sylter, alla krämer och alla bullar som vi inte skulle ha om vi inte hade socker. Faktum är att vi nästan är självförsörjande på socker i Sverige och mycket av sockret görs av de skånska sockerbetorna och av företaget Dansukker. Och inte bara socker, sirap är en söt delikatess som gör susen i bak av alla slag – tänk bara på kolansnittarna eller sirapslimpan.

Med Från Sverige-märkningen vet du att sockret kommer från Sverige – tryggt och gott!

Godaste korven i mannaminne

Har du varit på Heberleins så lär du inte glömma det i första taget. Doften, atmosfären, smaken och känslan gör att ett besök gör att du vill komma tillbaka till denna klassiska butik som är unik i sitt slag. Här hittar du inte bara korvar och kött utan också grönsaker, drycker och en massa annat – lokalt för det allra mesta. Och ost så klart! Inte bara en butik utan även ett föredöme! Ett besök är ett måste!

Fängslande vackra blommor

 Vackra blommor är bra för både dig och andra!
Vackra blommor är bra för både dig och andra! FOTO: Istock

Kan blommor få oss att må bättre? Ja, så är det så klart och kanske extra bra om blommorna har odlats av interner? De som sitter bakom lås och bom på Tygelsjöanstalten odlar blommor och växter av varjehanda slag och du kan köpa dem i anstaltens butik som ligger i Tygelsjö utanför Malmö. Väldigt bra och ännu bättre är att blommorna märks med Från Sverige-märket – svenskt på alla sätt.

Gurkan – den svenska mästergrönsaken

 Den svenskaste grönsak som finns, vad sägs om det? Gott på smörgåsen och i salladen.
Den svenskaste grönsak som finns, vad sägs om det? Gott på smörgåsen och i salladen. FOTO: Istock

Odlarlaget i Helsingborg kan det här med grönsaker, på alla sätt! Och tacka för det, vi snackar odlare med kvalitet och tradition i fokus och med ett utbud som slår det mesta. Gurkan till exempel, denna mångsidiga och vardagliga grönsak som lyfter gott till mycket gott – om man använder den på rätt sätt. Odlarlagets odlare av gurka gör råvaran ljuvlig och du gör den ännu ljuvligare i ditt eget kök.

Skånsk chark med klass

Charkuterist javisst! Så kan man säga på Charkprodukter i Billesholm som sedan 50-talet levererat korvar, pastejer och skinka av yppersta klass. Smakrikt, kvalitetsinriktat och med smak som man kan lita på. Och med Från Sverige-märkningen så klart – svenska råvaror är de bästa!

Gris – godast på grillen

 Grilla fläsk, det blir nästan inte godare än så. Året om dessutom!
Grilla fläsk, det blir nästan inte godare än så. Året om dessutom! FOTO: Istock

Att grilla är gott, att grilla fläsk är godare! På Rosersbergs gård i nordvästra Skåne föder man upp grisar som får det bästa livet i lugn och ro – ”calmfood”-konceptet kallar man det på gården. I Helsingborg så kan du köpa gårdens kött i en gårdsbutik men se till att vara där tidigt när de öppnar så du får den köttdetalj du vill ha – ryktet om kvaliteten har spritt sig långt och det är många som kör långt för det goda köttet. Om du sedan grillar det eller inte, det är din ensak. Men gott blir det!

Kiviks musteri – med äpplen i centrum

 Kivik ser till musten och cidern smakar extra gott.
Kivik ser till musten och cidern smakar extra gott. FOTO: Kiviks musteri

Att Kiviks musteri håller på med äpplen vet de flesta men visste du att de gör äppelspecifika cidrar på Gravensteiner, Ingrid Marie och Belle de Boskoop? Cidern lanserades i somras och ger varje äppelsort möjlighet att berätta om sin särpräglade smak, till glädje för alla äppelälskare. Kiviks musteri gör så klart många andra muster och har så gjort sedan 1935, här finns det kunskap om äpplets smaker som hos få andra. Smaka! Ett glas gör dig garanterat gladare för äpplen har den förtjänsten att få oss att må lite bättre.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen