Mathantverk: Sent om Cidergör svensk cider i Europaklass
Fina råvaror, traditionella hantverksmetoder och gott om tid. Det är framgångsreceptet på Klara Petersons och Axel Bäcks nya cider.
En begagnad vinpress och kvarterets vildäpplen. När Klara Peterson och Axel Bäck började producera cider var förutsättningarna ganska primitiva.
Men deras ambitioner var större än så. Båda två ville lära sig mer om hantverket och de behövde en ordentlig utbildning i konsten att tillverka riktigt bra cider.
För tre år sedan gick de Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning.
Unik praktik i Normandiee
Under praktikperioderna gjorde de öl i Jämtland, kombucha i San Francisco och i Kall, vin i Baskien och cider i Danmark och i Frankrike.
Störst intryck på dem gjorde Cyril Zangs som driver Cidre 2 Table i Normandie.
– Cyril har hållit på i så många år och det var inte självklart att han skulle ta emot praktikanter men vi är väldigt glada att han gjorde det. Nu har vi blivit vänner och vi ringer ibland för att fråga hur det går, säger Axel.
Tillverkning i garaget
Tillverkning och lager av Sent om Cider, som deras cider heter, har de i Axels föräldrars källare och garage i Saltsjöbaden utanför Stockholm.
Plockar alla äpplen själva
Förra säsongen producerade de ungefär 1 500 liter cider.
– Vår produktion är väldigt beroende av råvaran, alltså av hur mycket äpplen vi får tag på, förklarar Axel.
Precis som tidigare plockar Axel och Klara alla äpplen själva. Några hittar de hemma i de egna kvarteren.
– Ibland tar vi ett extra varv på någon återvändsgränd där det kan finnas några gamla äppelträd. Vi letar efter unika vilda träd och gamla äppelodlingar som inte längre brukas.
Huvuddelen av Sent om Ciders äpplen kommer dock från en odling i Baskemölla i Skåne som de har ett bra samarbete med.
Kontroll på råvaran
Axel och Klara vill fortsätta plocka själva för att verkligen ha kontroll på sin råvara.
– Vi tillsätter inte någon jäst så därför behövs ett äpple som, så att säga, fått jobba. Då vet vi att frukten är tålig och har bra förutsättningar. Vi plockar sent på hösten för att äpplena ska ha så mycket socker som möjligt, förklarar Axel.
Äpplena lagras sedan i upp till två månader. Under den tiden får äpplena mogna, de som inte klarar lagringen sorteras bort.
Hyllas av kockarna
Efter lagringen och sorteringen följer pressning och buteljering. Klaras och Axels cider följer samma väg som naturlig vinframställning. Musten jäser utan några tillsatser eller sulfiter. Genom att sedan låta jäsningen få fortsätta på flaska bildas kolsyran helt naturligt utan något tillsatt socker.
– Det här är en traditionell metod för champagnetillverkning. Vi snurrar flaskorna i träställ enligt ett schema som tar en månad.
Det görs för att få ner jästfällningen i halsen på flaskorna.
– När vi har degorgerat flaskorna, alltså avlägsnat kapsylen och bottensatsen och satt på ny kapsyl, har vi en klar fin cider. Det handlar i grund och botten om att göra cider på ett traditionellt sätt med så få maskiner som möjligt och jobba med produkten för hand. Det ska få ta tid, säger Klara.
Beröm från kända kockar
Flera framgångsrika kockar och dryckesexperter har hyllat Sent om Ciders produkter. I en recension beskrivs Axels och Klaras cider som frisk, fruktig, ren och mycket välbalanserad.
– Det är verkligen superkul att personer som uppskattar ett gott hantverk värdesätter våra produkter, säger Klara.
Pusslar med tiden
Men ciderproduktionen är inget heltidsjobb för vare sig Axel eller Klara. Klara pluggar miljövetenskap på Mittuniversitetet och Axel jobbar som skidtränare för det alpina juniorlandslaget. Han har också läst vinkunskap.
– Ciderproduktionen är väldigt säsongsbetonad men visst blir det lite pusslande och mycket jobb när det ska plockas och pressas, säger Klara.
Äpplena får bestämma
Under vintrarna jäser deras cider och till våren plockas flaskorna fram.
– Det är en ynnest att kunna hålla på i sådan liten skala och det är häftigt att det kan få ta tid. En flaska tar ett år att producera. Äpplena får bestämma vad det blir för produkt. Vi kan bara skapa de bästa möjliga förutsättningarna för produkten, säger Axel.
Läs också: ”Surtanten” Jenny Neikell avslöjar fermentera
Tips! Så gör du din egen äppelmust
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.