Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 augusti

Mathantverk: Sent om Cidergör svensk cider i Europaklass

Fina råvaror, traditionella hantverksmetoder och gott om tid. Det är framgångsreceptet på Klara Petersons och Axel Bäcks nya cider.

 Axel Bäck och Klara Peterson tillverkar hantverksmässig cider under varumärket Sent om Cider.
Axel Bäck och Klara Peterson tillverkar hantverksmässig cider under varumärket Sent om Cider. FOTO: Jonathan Kjell

En begagnad vinpress och kvarterets vildäpplen. När Klara Peterson och Axel Bäck började producera cider var förutsättningarna ganska primitiva.

Men deras ambitioner var större än så. Båda två ville lära sig mer om hantverket och de behövde en ordentlig utbildning i konsten att tillverka riktigt bra cider.

För tre år sedan gick de Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning.

Unik praktik i Normandiee

 Varje skörd lär vi oss nya saker och jag längtar hela tiden till nästa skörd, säger Klara Peterssons och Axel Bäck.
Varje skörd lär vi oss nya saker och jag längtar hela tiden till nästa skörd, säger Klara Peterssons och Axel Bäck. FOTO: Stephan Lombard

Under praktikperioderna gjorde de öl i Jämtland, kombucha i San Francisco och i Kall, vin i Baskien och cider i Danmark och i Frankrike.

Störst intryck på dem gjorde Cyril Zangs som driver Cidre 2 Table i Normandie.

– Cyril har hållit på i så många år och det var inte självklart att han skulle ta emot praktikanter men vi är väldigt glada att han gjorde det. Nu har vi blivit vänner och vi ringer ibland för att fråga hur det går, säger Axel.

Tillverkning i garaget

Tillverkning och lager av Sent om Cider, som deras cider heter, har de i Axels föräldrars källare och garage i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

 Tillverkning och lagring hemma i källaren.
Tillverkning och lagring hemma i källaren. FOTO: Stephan Lombard

Plockar alla äpplen själva

Förra säsongen producerade de ungefär 1 500 liter cider.

– Vår produktion är väldigt beroende av råvaran, alltså av hur mycket äpplen vi får tag på, förklarar Axel.

 Det är ingen stress om cidern lagras lite längre än vad vi först tänkt. Den blir nästan bara bättre, säger Axel.
Det är ingen stress om cidern lagras lite längre än vad vi först tänkt. Den blir nästan bara bättre, säger Axel. FOTO: Jonathan Kjell

Precis som tidigare plockar Axel och Klara alla äpplen själva. Några hittar de hemma i de egna kvarteren.

– Ibland tar vi ett extra varv på någon återvändsgränd där det kan finnas några gamla äppelträd. Vi letar efter unika vilda träd och gamla äppelodlingar som inte längre brukas.

Huvuddelen av Sent om Ciders äpplen kommer dock från en odling i Baskemölla i Skåne som de har ett bra samarbete med.

 Allt börjar med råvaran menar Klara Peterson och Axel Bäck. Favoriterna är ädla svenska äppelsorter och vildaplar.
Allt börjar med råvaran menar Klara Peterson och Axel Bäck. Favoriterna är ädla svenska äppelsorter och vildaplar. FOTO: Jonathan Kjell

Kontroll på råvaran

Axel och Klara vill fortsätta plocka själva för att verkligen ha kontroll på sin råvara.

– Vi tillsätter inte någon jäst så därför behövs ett äpple som, så att säga, fått jobba. Då vet vi att frukten är tålig och har bra förutsättningar. Vi plockar sent på hösten för att äpplena ska ha så mycket socker som möjligt, förklarar Axel.

 Klara Peterson snurrar flaskorna som när man gör champagne.
Klara Peterson snurrar flaskorna som när man gör champagne. FOTO: Stephan Lombard

Äpplena lagras sedan i upp till två månader. Under den tiden får äpplena mogna, de som inte klarar lagringen sorteras bort.

Hyllas av kockarna

Efter lagringen och sorteringen följer pressning och buteljering. Klaras och Axels cider följer samma väg som naturlig vinframställning. Musten jäser utan några tillsatser eller sulfiter. Genom att sedan låta jäsningen få fortsätta på flaska bil­das kolsyran helt naturligt utan något tillsatt socker.

– Det här är en traditionell metod för champagnetillverkning. Vi snurrar flaskorna i träställ enligt ett schema som tar en månad.

 Sent om Ciders drycker uppskattas av restauranger runt om i Europa.
Sent om Ciders drycker uppskattas av restauranger runt om i Europa. FOTO: Stephan Lombard

Det görs för att få ner jästfällningen i halsen på flaskorna.

– När vi har degorgerat flaskorna, alltså avlägsnat kapsylen och bottensatsen och satt på ny kapsyl, har vi en klar fin cider. Det handlar i grund och botten om att göra cider på ett traditionellt sätt med så få maskiner som möjligt och jobba med produkten för hand. Det ska få ta tid, säger Klara.

Beröm från kända kockar

Flera framgångsrika kockar och dryckesexperter har hyllat Sent om Ciders produkter. I en recension beskrivs Axels och Klaras cider som frisk, fruktig, ren och mycket välbalanserad.

– Det är verkligen superkul att personer som uppskattar ett gott hantverk värdesätter våra produkter, säger Klara.

Pusslar med tiden

Men ciderproduktionen är inget heltidsjobb för vare sig Axel eller Klara. Klara pluggar miljövetenskap på Mittuniversitetet och Axel jobbar som skidtränare för det alpina juniorlandslaget. Han har också läst vinkunskap.

– Ciderproduktionen är väldigt säsongsbetonad men visst blir det lite pusslande och mycket jobb när det ska plockas och pressas, säger Klara.

Äpplena får bestämma

Under vintrarna jäser deras cider och till våren plockas flaskorna fram.

– Det är en ynnest att kunna hålla på i sådan liten skala och det är häftigt att det kan få ta tid. En flaska tar ett år att producera. Äpplena får bestämma vad det blir för produkt. Vi kan bara skapa de bästa möjliga förutsättningarna för produkten, säger Axel.

Läs också: ”Surtanten” Jenny Neikell avslöjar fermentera

Tips! Så gör du din egen äppelmust

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen