Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 april 2018

Mathantverk: Suget som får Ekogården att blomstra

Kräkånger

Efterfrågan på ekologiska grönsaker ökar stadigt. Det märker Margaretha och Stefan Olofsson som driver den framgångsrika Ekogården i Kräkånger. Här presenterar vi gården plus ett härligt recept i samarbete med boken Hungrig på Västerbotten.

 Margaretha Olofsson driver Ekogården i Kräkåner tillsammans med sin man.
Margaretha Olofsson driver Ekogården i Kräkåner tillsammans med sin man. FOTO: Matthew Phillips

Makarna Margaretha och Stefan som driver Ekogården i Kräkånger arbetar med såväl säsongs- som lagringsgrönsaker. Här odlar man potatis, kålväxter, morötter, rödbetor, sallader och mycket annat.

– Efterfrågan på ekologiska grönsaker har ökat och just nu finns det ett väldigt sug, säger makarna, som åker land och rike runt på olika marknader där de säljer sitt gröna och sköna.

Men man säljer även till butiker och restauranger.

Läs också: Så får hon får verksamheten att växa

Grönt i blodet

Allt började när man tog över gården efter Margarethas föräldrar. Att odla grönsaker har alltså varit en familjetradition som Margaretha fått med sig i blodet.

Man började småskaligt men har allteftersom utökat och skaffat sig allehanda maskiner för att underlätta arbetet, som exempelvis morotsupptagare.

Utan bekämpningsmedel

Men det som driver är framförallt möjligheten och utmaningen med att producera ekologiska grönsaker utan bekämpningsmedel. Gården gick genast med i KRAV så snart den organisationen bildades – det var en självklarhet.

Grönsaker som beredskap

Det finns inte särskilt många grönsaksodlare i Västerbotten. Här har traditionen bland bönderna mer dragit åt mjölk- och köttproduktion.

Det vill Margaretha gärna ändra på och ställer därför upp mer än gärna och hjälper till att göra vad hon kan för att öka intresset.

Dessutom lyfter hon gärna grönsaksfrågan till politisk nivå. Hur viktigt det är att lokala producenter kan tillhandahålla det viktiga, nyttiga gröna i exempelvis beredskapstider.

Efterfrågan finns

Arbete finns det i alla fall för hela året, då lagringsgrönsakerna räcker ända fram till vårsådden. Och efterfrågan finns – det är en sak som är säker.

Läs också: Här kan kunderna handla direkt av bonden

Här är ett härligt recept som är skapat av Erik Wennberg och inspirerat av makarna Olofssons ekologiska odlingar:

Helstekt blomkål med kryddsmör och tomater

4 portioner

Helstekt blomkål

1 blomkålshuvud

1 msk chiliflakes

1 msk spiskummin

1 msk rökt paprikapulver

1 tsk curry

2 tsk salt

2 st vitlöksklyftor

1 tsk svartpeppar

100 g smör

körsbärstomater

olivolja

salt

svartpeppar

Gör så här:

1. Helstekt blomkål: Sätt ugnen på 200 grader

2. Mortla kryddor och vitlök till en slät kryddpasta och blanda sedan med smöret.

3. Gnid in hela blomkålen med kryddsmöret och lägg i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 150 grader.

4. Baka blomkålen i 40 minuter och ös under tiden med smöret som rinner ner i formen.

5. När det gått 20 minuter lägger du i tomaterna.

6. Ta ut och ös blomkålen med mer av smöret och skär upp.

7. Passar som förrätt eller är väldigt gott med t ex lammfilé som tillbehör.

Läs också: Så startar du eget företag

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen