Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 maj 2020

Matprofilerna från förr och deras matklassiker

Smörgåstårta, kalops, hasselbackspotatis. Här är matprofilerna bakom de svenska paradrätterna vi aldrig kan sluta att älska.

 Cajsa Wargs berömda kokbok från 1755. Här beskrivs för fösta gången rätten kalops.
Cajsa Wargs berömda kokbok från 1755. Här beskrivs för fösta gången rätten kalops. FOTO: Arkiv, Istock

Cajsa Warg och kalopsen

Anna Christina Warg, som hon egentligen hette, var en svensk hushållerska som levde mellan 1703 och 1769. Denna berömda matmadam skrev den tidens mest inflytelserika kokböcker, bland annat Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber som kom ut 1755. I denna beskriver hon den då okända rätten kalops. Numera är det en älskad klassiker med nötkött, lök, ibland morötter och kryddpeppar. Grytan avnjutes med kokt potatis och rödbetor.

Läs också: Klassisk kalops med morötter

Tore Wretman och Toast Skagen

 Tore Wretman (1916–2003), mannen bakom Toast Skagen, på sin krog Stallmästargården i Stockholm.
Tore Wretman (1916–2003), mannen bakom Toast Skagen, på sin krog Stallmästargården i Stockholm. FOTO: TT/Istock

Matlegendaren, stjärnkocken och krögaren bakom krogklassiker som Operakällaren och Riche skapade förrätternas förrätt 1956 – Toast Skagen. Den lilla mackan som omedelbart fick hela Matsverige att vördnadsfullt lyfta på kockmössorna.

Och som så mycket annat genialiskt kom rätten till av en slump.

Tore Wretman var på tävlingsseglats med sin båt Salta Marina, enligt Expressen. Efter timmar av stiltje tappade besättningen geisten och behövde piggas upp, tyckte Tore. Varpå han gjorde en snabbinventering av matförrådet. Ganska knapert visade det sig. Men med ägg, räkor, olja, vitt bröd, löjrom och dill kommer man långt om man heter Tore Wretman.

– Vad kallar du den här lilla läckerbiten?, frågade en gast i besättningen.

– Men kära hjärtanes, det här är ju en typisk Toast Skagen, svarade Tore och pekade mot Jyllands nordspets som skymtade i horisonten.

Ja, så beskrev åtminstone hans änka Eva historien i ett mejl till reportern Staffan Heimersson 10 år efter Tores död 2013, enligt Expressen.

Läs också: Toast Skagen – klassiskt recept

Leif Elisson med hasselbackspotatisen

 Sedan 1953 har Hasselbackspotatis tillhört våra svenska matklassiker. Tack Leif Elisson för den uppfinningen!
Sedan 1953 har Hasselbackspotatis tillhört våra svenska matklassiker. Tack Leif Elisson för den uppfinningen! FOTO: IBL

Under sin utbildning till kock i Stockholm 1953 kom värmlänningen Leif Elisson på snilleblixten som tar vanlig potatis till rent himmelska smakhöjder. Han skivade helt enkelt vanlig potatis tunt, fast inte rätt igenom, la smör över och toppade med ströbröd. Sedan skjuts in i ugnen med hela härligheten tills den var vackert gyllenbrun. Själva namnet hasselbackspotatis kommer från restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm där Leif Elisson var kockelev, skriver Hasselbackspotatis.se.

Läs också: Hasselbacksgratäng med grädde och vitlök

Hirams svartvinbärssylt

 Hiram skrev kokböcker som låg uppslagna i många svenska kök under 1900-talets senare hälft.
Hiram skrev kokböcker som låg uppslagna i många svenska kök under 1900-talets senare hälft. FOTO: Katarina Ekeström/TT

Hiram var signaturen för en av Sveriges främsta matprofiler genom tiderna, Märit Sonja Helena Huldt (1912-2006). Hiram, som var konstutbildad, illustrerade själv sina populära kokböcker, bland annat Hirams kokbok, en husbibel i hundratusentals svenska hem. Från 1955 och 25 år framåt nådde hon sina läsare även som matskribent på Svenska Dagbladet.

Två av hennes mumsiga klassiker är Hirams svartvinbärssylt och Hirams smörkrämstårta som har serverats på mången studentkalas och födelsedagsfiranden genom åren.

Gunnar Sjödahl och smörgåstårtan

 Snacka om macka, Gunnar Sjödahl! Den har vi har njutit av sedan du uppfann den 1965.
Snacka om macka, Gunnar Sjödahl! Den har vi har njutit av sedan du uppfann den 1965. FOTO: Istock

Sveriges kanske mest serverade smörgås eller tårta, hur man nu väljer att se den, är Gunnar Sjödahls maffiga uppfinning från 1965 – Smörgåstårtan.

Gunnar Sjödahl jobbade som konditor på Hallmans konditori i Härnösand när han började experimentera med fyllningen.

– Vi gjorde mycket snittar och landgångar till högtider och begravningar. Jag började fundera om det inte skulle gå att göra som en riktig tårta med fyllning emellan, säger han till Tidningenhärjedalen.se.

På den tiden fanns det inte så mycket mejerivaror, berättar Gunnar Sjödahl, så han provade mest med majonnäs, leverpastej och kaviar.

– Frugan fick vara testpilot.

Så flyttade paret till Östersund där Gunnar Sjödahl utvecklade konceptet som blev succé direkt. En formidabel smakframgång som har lockat fram snålvattnet hos många av oss sedan dess. Och fortsätter att så göra!

Läs också: Varm smörgåstårta med smält ost

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen